Posted on Leave a comment

Барбекю – 10 въпроса, които да си зададем преди покупка

10 въпроса за покупка на барбекю

Какво по-приятно от веселата компания, миризмата на зеленчуци на грил и прекрасния вкус на крехко месо в топлите сезони? Независимо дали сте на открито ил на балкона вкъщи, всички знаем, че си мечтаете за спокойно време, прекарано с близките пред най-доброто барбекю. Но как да сбъднете тази мечта? 

Да изберете правилното барбекю отнема дълго време и усилия за проучване на всички характеристики, но ние сме тук, за да ви помогнем да направите правилния избор.  

1. защо барбекю?

Барбекю може да се нарича не само социалното събиране на приятелска или семейна компания, която сладко хапва гриловани зеленчуци и сочно печено месо. Барбекю е незаменимият уред, който приготвя това сочно, опушено и желано от много месо, както и много други неустоими ястия.

Повечето хора не правят разлика между скара и барбекю, но всъщност разлика има. Двата уреда имат различно ниво топлина и интензивност на предаването ѝ. Скарата изисква директно поставяне и приготвяне на храната върху източника на топлина за кратко време. Барбекюто, от друга страна, използва непряка топлина на ниско ниво и отнема малко повече време. За разлика от това придава онзи незабравим вкус, към който всички се  стремят.

2. откъде произлиза думата барбекю?

Знаете ли откъде произлиза думата „барбекю”?
Според някои думата произхожда от карибския език тайнио. Най-древната ѝ форма е „барбакуа” и означава „свещена клада”. С това се обяснява обредния ритуал за приготвяне на месо, което се приготвя на дървена плоскост над огън. По традиция барбакуа се е правил в дупка в земята, покривана с листа. В някои части на света все още използват този начин на приготвяне на барбекю. Думата и този начин на готвене навлиза в Европа през XVI в.

3. какво е важно да знаем при избора на барбекю?

Важна част от всеки вид барбекю са горелките. Те са основния източник на топлина на уреда.  При газовите барбекюта горелките най-често са от неръждаема стомана, алуминизирана стомана или лят чугун. Горелките от неръждаема стомана се предлагат в много различни степени и дебелини. Друго важно нещо са дюзите на горелката. Има дюзи, които са проектирани за различно налягане на газ (метан и пропан бутан). Това може да доведе до не добро изгаряне на газта и остатъчна миризма по храната. 

Друга важна част от барбекюто са скарите, върху които поставяте храната за готвене. Обикновено са изработени от неръждаема стомана, лят чугун, емайлирана стомана. Чугунените скари разпределят температурата прекрасно и остават хубави шарки при печене. Недостатък е по-трудната поддръжка. Скарите от неръждаема стомана са устойчиви на ръжда и са по-лесни за почистване. Внимавайте за дебелината на материала.  Скарите от емайлирана стомана  също са устойчиви на ръжда и лесни за почистване. 

4. основни характеристики на едно барбекю

 • Основните видове барбекюта са три: барбекю на въглища, барбекю на газ и електрически;
 • Ако сте фенове на опушеното месо, ориентирайте се към барбекюта с капак. С тях ще имате пълен контрол върху температурата и времето за печене на месото;
 • Препоръчително е да държите дървените въглища върху скара, за да сте сигурни, че няма да прогорят дъното на вашето барбекю;
 • Хубаво е производителят да поддържа резервни части за барбекютата
 • Барбекютата най-често се изработват от кален алуминий, ламарина, чугун или наръждаема стомана. Повечето са от неръждаема стомана. При избор на барбекю е важно да се уверите, че не е използвана стомана с ниско качество и дебелина, особено където ще бъде огъня;
 • Обърнете внимание на качеството на скарите за барбекюто. Повечето пъти те са изработени от неръждаема стомана, лят чугун, стомана с покритие или хромирана стомана;
 • Важно е грилът да разполага с повече от една зона за печене. Това означава, че има възможността да приготвя храна по индиректен метод, обособявайки различни зони за източника на топлина и за продуктите.
 • Актуална екстра при някои модели барбекютата са керамични инфрачервени горелки. Те са сравнително нови и са добро решение при приготвяне и запичане на храни.

5. Какъв бюджет да отделим?

В зависимост от качеството на материала на барбекюто и изработката, можете да откриете модели от 100 лв. до над 2000 лв. Ако се запознаете добре с нужните характеристики за качествено барбекю, с лекота ще откриете такова за вашите нужди, което все пак не наранява семейния бюджет. В Enders ви предлагаме различни видове и модели висококачествени барбекюта на цени от 109 лв., които са подходящи за всяко домакинство. При нас ще откриете барбекюта, които не само ще бъдат с вас с години, но ще бъдат и изискано допълнение към обзавеждането или градината. Открийте десетки модели, които са изпипани до последния детайл и в различни цветове, подходящи за всеки вкус и стил.

Разбира се, много фактори определят какъв вид барбекю е подходящ за вас. Трябва добре да прецените, какво пространство можете да отделите за уреда, какво количество храна ще приготвяте най-често и какъв вид храна (месо или зеленчуци) и да обмислите личните си предпочитания като дизайн и цветове.

 

6. барбекю на дървени въглища или...?

Обичате ли аромата на току-що изпечено месо и красиво гриловани зеленчуци? Знаем, че не можете да устоите на мириса на печено на скара и леко опушено месо, което прави барбекюто задължителна придобивка на пролетния и летния сезон. Както вече знаем, приготвянето на храната над огън дава началото на барбекюто, а готвенето над запалени въглища определено е техника най-близка до автентичния начин за приготвяне на печена храна.

Повечето барбекютата на дървени въглища са леки и компактни - лесни за пренасяне. Можете да ги използвате на различни места – в двора, в парка, на балкона и дори на плажа. Моделите най-често са с тежест под 4 кг. и размери, съобразени с домакинството. Някои са изработени по специална технология и предлагат възможност за печене с минимално количество дим, което позволява да готвите дори у дома. 

 

Ние от Enders.bg ви предлагаме няколко изискани и компактни барбекюта на дървени въглища, които ще бъдат стилно допълнение за вашия дом или градина. С капак или без, пригответе невероятно меню за цялото семейство само за няколко минути. Невероятните барбекюта от серия Aurora и Aurora Mirror създават приятна атмосфера и с красивия си, удостоен с награда дизайн, са прекрасно допълнение към всяка кухня, балкон и градина. Ако изберете модел като Dallas, който има капак и вентилационни отвори за регулиране на количеството въздух, ще имате по-голям контрол върху температурата и силата на огъня. Ако обичате месо с по-опушен вкус – това е вашето барбекю!

За качествено барбекю на въглища ще са ви нужни и качествени дървени въглища. При нас можете да се оборудвате с букови дървени въглища Enders с бързо и безопасно разпалване, подходящи за готвене в домакинството. С малко количество можете да си осигурите 60-минутно горене, през което ще успеете да приготвите желаната храна за цялото семейство. Това, което е любопитно за въглищата, е че те всъщност изгарят бързо, но времето, през което запазват висока температура е сравнително дълго. В този период можете да приготвяте голямо количество храна, в зависимост от това колко въглища и в каква големина скара сте сложили. В раздел аксесоари на Enders ще откриете паста за разпалване от серия Aurora – прекрасен препарат, който ви осигурява лесно и сигурно разпалване на дървените въглища и можете да използвате за 10 разпалвания. Използвайте я с буковите въглища, които са в удобна за пренасяне опаковка, която без проблем ще приберете на балкона или ще вземете в колата, когато стегнете багажа и се отдадете на пътешествия и нови, перфектни за грил, дестинации.

 Почистването на барбекю на въглища е малко по-сложно от другите видове барбекюта, заради спецификата на употребата на въглища. Поддръжката на барбекюта на газ или електрическите е малко по-лесна, но вкуса при употребата им е сходен и изцяло зависи от практиката и техниката на всеки готвач.

 При въглищните барбекюта е изключително важен размера на уреда. Най-малките са с размер, който би побрал само две парчета месо. Следователно ако сте скромна компания или малко семейство без проблем можете да се възползвате от подобен модел барбекю на въглища. Средният размер барбекю на въглища може да събере около 3-4 парчета месо, което го прави идеален избор за семеен уред. С такъв модел ще приготвяте обяд или вечеря на балкона или в градината. Храната ще бъде вкусна, времето – слънчево, а децата – нахранени и щастливи. При барбекютата на въглища избора на размер зависи изцяло от това колко често и за какво количество храна ще използвате барбекюто. Обмислете дали избирате уред за вас, за семейство, приятели или голяма компания и ако сте се спрели на уред с въглища – вече трябва да избирате само големина на площта за готвене.

Ако пък мислите, че барбекютата на въглища не биха били подходящи за вашия дом или градина – може би газовото барбекю е идеално за вас! С предимства на удобство, почистване и поддържка, газовите барбекюта предлагат разнообразие от модели, дизайни и размери. Какво трябва да знаете за тези барбекюта? Нека ви ги представим…

7. защо газово барбекю?

Защо да изберете газово барбекю? Газовите барбекюта се нагряват много по-бързо от стандартните барбекюта на дървени въглища. Просто е: при използването на газ си спестявате време. 

 Използването на въглища отнема време за запалване на огъня и изчакване на въглищата да достигнат идеална температура. Ако искате да спестите от времето си, но да не компенсирате от качеството на работа и вкус – изберете сред множеството модели газови барбекюта в Enders. 

 Готвите бързо, спестявате си усилия и всички остават доволни. Ако изберете модел газово барбекю с допълнителни горелка, можете да ги използвате за приготвяне на зеленчуци като царевица. 

 Гответе по-продължително и необезпокоявано с използването на газово барбекю. Липсата на нужда за добавяне на допълнителни въглища позволява продължително готвене на парчета месо като свински ребра и бут, които стават божествени, щом са сготвени правилно. С всеки модел газово барбекю, наличен в Enders, без излишни усилия ще достигнете висока температура и ще я поддържате достатъчно дълго, за да подготвите храна за семейството и приятелите си. Гответе по-продължително и необезпокоявано с използването на газово барбекю. Липсата на нужда за добавяне на допълнителни въглища позволява продължително готвене на парчета месо като свински ребра и бут, които стават божествени, щом са сготвени правилно. С всеки модел газово барбекю, наличен в Enders, без излишни усилия ще достигнете висока температура и ще я поддържате достатъчно дълго, за да подготвите храна за семейството и приятелите си.

 

На сайта на Enders ще откриете компактни газови барбекюта, подходящи за балкона и градината, които ще превърнат приятелското или семейно събиране в незабравимо кулинарно преживяване. Сред моделите ни се открояват Urban и Brooklyn Next, които впечатляват с изискан дизайн, който ще преобрази вашата градина в новия ви любим ресторант.
 За компания ли ще приготвяте храна или за цялото семейство? Ако сте готвача на фамилията, можете да избирате сред газови барбекюта като Monroe 3, които имат по-голяма площ за готвене, за да подготвяте едновременно много и различни видове храна. Ако пък сте грил майстор на малка компания, можете да се ориентирайте към по-компактни модели като Urban Pro. Не мислете, че малкото пространство за готвене ви пречи да приготвяте по-голямо количество храна. При модел Urban Pro можете да използвате свалящите се странични плотове и да си осигурите допълнително пространство за допълнителна компания. За да спестите пространство можете просто да ги свалите.

 Как да се уверите, че взимате качествено газово барбекю? Обърнете внимание на мощността и с колко горелки разполага избрания от вас модел. Корпусът и основните горелки на уреда е добре да бъдат от неръждаема стомана. Инфрачервени горелки също са добро допълнение към вашето барбекю. 

Какво трябва да имате предвид, когато избирате газово барбекю? Не е нужно да ви съветваме, че е добре да обмислите къде можете да разположите вашето ново газово барбекю, така че да не е близо до запалими предмети. Определете перфектното място за вашия нов приятел и вече можете да бележите началото на грил сезона! В този ред на мисли, първото използване на вашето газово барбекю е от особена значимост. Важно е да проверите дали връзката между барбекюто и газовата бутилка е здрава. Уверете се, че няма изпускане на газ, за да сте сигурни в безопасността на уреда. Газовите барбекюта от Enders са с доказано качество и гаранция, която ви уверява, че няма да имате проблем с немската изработка, а единствено трябва да се притеснявате какво количество храна да купите.


А ако обичате процеса на готвене почти колкото самото хранене, то при модели като Monroe 2 S Turbo можете с интерес да съзерцавате как храната ви се приготвя през вградения прозорец за наблюдение върху капака. Регулирайте температурата без проблем и създайте идеалното меню за себе си и вашите близки. С газовите барбекюта пестите време и излишни усилия за поддържане на огъня без да се притеснявате, че вкуса на храната ще бъде различен от този при готвене на барбекю на въглища.

 А почистването на барбекюто, за което ще ви разкажем след малко, при Monroe е значително улеснено – функцията Simple Clean е иновативна и единствена по рода си система за почистване на барбекю. Свалете без проблем предпазителите за нагряване и чекмеджето за мазнини и свалете остатъците от мазнина без излишни усилия. Отделните части на барбекюто можете да отделите и измиете. Вашето удобство е на първо място, а вкусната храна е факт с избраните за вас газови барбекюта от селекцията на Enders.

 

 Какво да запомните, когато търсите газово барбекю? Ако барбекюто, което сте избрали, е с високи киловати мощност, това не гарантира, че то произвежда повече топлина. Важно е какъв е размера на барбекюто и как се разпределя топлината при готвене. Съотношението мощност и размер трябва да е добро, за да сте сигурни, че горелките ще могат да произведат достатъчно топлина за пространството, която ще се запази в уреда и ще приготви вашата храна. При газовите барбекюта от Enders няма нужда да се притеснявате за качеството на горелките и тяхната мощност. Произведените с невероятното немско качество модели са доказано с годините качествено. Избирайте сред дизайнерски и качествени барбекюта, защото в Enders качеството и красотата вървят ръка за ръка.

8. електрическо барбекю или...?

Има различни модели електрически барбекюта. При тях използването на ток ви осигурява бързо загряване и ви спестява използването на въглища или газ. Някои модели съвременни барбекюта на ток имат антиизгарящо покритие и ви дават пълен контрол върху регулирането на температурата. При такъв контрол можете да готвите различни видове храна без да се тревожите как да намалите или увеличите температурата. Трябва да имате предвид, че електрическите барбекюта откъм мощност са по-слаби от барбекютата на въглища или газ. Това ги прави по-подходящи за приготвяне на по-малко количество храна и идеални за домашен уред за готвене.

 В какъв случай електрическото барбекю е за вас? То е добра опция за хора, които ще готвят предимно у дома – в кухнята или на балкона. Трябва ви само добра вентилация, за да можете да проветрите след готвене.
Има два основни типа електрически барбекюта: такива с капак и такива без капак. Капакът ви спестява голяма част от дима и пръскането на мазнина, които се появяват при електрически барбекюта без капак. 

 Повечето електрически барбекюта са сравнително малки на размер, което ги прави подходящи за семейна обстановка – ако ще приготвяте храна за до 3-4 души. За 5-членно семейство можете да изберете електрическо барбекю с размер около 500 квадратни сантиметра. Повърхността трябва да е с незалепващо покритие, за да сте сигурни, че ще готвите лесно и няма да трябва да отлепяте храна от барбекюто. Така ще се отдадете изцяло на готвенето и ще се храните с удоволствие, без да мислите за следите от мазнини и почистването.

9. Аксесоари за барбекю

Всички знаем колко важни за аксесоарите за хората. Замисляли ли сте се, че това важи и за барбекютата? Да, разбира се! Аксесоарите за барбекю са ключова част от подготовката на храната. 

 С помощта на правилните аксесоари можете да сте сигурни, че винаги ще разполагате с нужните прибори близо до вас. За да сте уверени в своите действия ви препоръчваме кутия или поставка за прибори. 

 Магнитните поставки Grill Mags ще намерите в раздела за аксесоари на Enders. Открийте правилния аксесоар за кухненски ролки, поставка за сос, прибори и др.

Избрахте барбекю на въглища за вашия дом и градина? В Enders разполагаме със собствена колекция от дървени въглища и паста за разпалване, които ще ви помогнат да поддържате температурата на своето барбекю.

 Ако газовите барбекюта са идеални за вас, то задължително трябва да разполагате с газова бутилка. Те са с малка тежест и са лесни за пренасяне. Ако изберете едно от компактните газови барбекюта на Enders, без излишни усилия ще можете да пренасяте своето барбекю заедно с резервна бутилка.
 Всеки грил готвач иска да се отдаде на творческия процес при готвенето, затова да имате правилните аксесоари близо до вас е ключова част от работата с барбекю. При пазаруване от нас можете да се възползвате от магнитни модели поставки за каменна плоча, тигани и Switch grid. Открийте още допълнителни плочи за различни видове храна и още много артикули, които ще улеснят процеса на готвене и ще ви превърнат в истински грил майстор!

 Събирате семейство и приятелите и желаете да направите най-вкусната домашна пица? Използвайте удобната керамична плоча за пица, която ще ви помогне да създадете пица с невероятен вкус и незабравим аромат. Ако имате роднини или приятели, които не консумират месо, можете да приготвите най-вкусната зеленчукова пица и да я сготвите като истински професионалист. 

 На пазара ще откриете всякакви разновидности съдове за готвене на барбекю, които ще улеснят готвенето на открито или когато сте на къмпинг. Възползвайте се от специални тенджери и тигани, които са по-устойчиви и качествени от стандартните кухненски приспособления. Ако често пътувате със своето барбекю, ще откриете и много преносими съдове в различни размери като къмпинг комплекти за готвене и хранене.

10. как да съхраним барбекюто?

 Не знаете как да почиствате своето барбекю? 

За да сте сигурни, че не вредите на качеството на барбекюто, уверете се, че сте намазнили скарата преди да започнете да готвите.

 При предварително намазнена скара ще избегнете залепване на храна и ще си спестите излишно време за чистене. Добре е все пак да не прекалявате с намазняването на уреда, защото излишното количество мазнина върху скарата може да предизвика засилване на огъня и по този начин да повлияе на готвенето на храната.

Как да направите по-сериозно почистване? След използване на барбекюто го оставате да изстине добре. След това можете да преминете към почистване на уреда със специалните продукти на Enders. Ако искате да защитите уреда от ръжда, можете да го намажете с фин слой мазнина след подсушаването му. Помнете, че правилната грижа за барбекюто ще удължи живота на уреда и ще се радвате на вкусна храна по-дълго време.

Ако искате да сте сигурни, че запазвате качеството на своето барбекю, възползвайте се от нашия специален препарат за почистване на мазнини от барбекюта. Знаете ли, че Enders предлага и препарати за почистване на външната повърхност на вашия уред? 

 Искате ли да научите полезен трик за почистване? Ако още не притежавате четка за грил и не разполагате с нищо, което да почисти грила ви, можете просто да направите топка от алуминиево фолио и да я хванете с щипката за барбекю. Търкайте леко върху решетката и ще почистите грила без излишни усилия. А ако все още не сте открили идеалната за вас четка за грил, в Enders предлагаме куфарче с комплект аксесоари за барбекю, което има всичко нужно за вас и вашия любим уред!

За да сте сигурни, че се грижите за барбекюто си добре, правете основно почистване на целия уред веднъж годишно.

какво научихме за барбекютата?

 • Основните видове барбекюта са три: електрически, на газ и на въглища;
 • Наличието на капак на барбекюто е задължително за напреднали грил майстори – така ще имате контрол върху температурата;
 • Преди да изберете барбекю е най-важно да определите с какво пространство ще разполагате за него, за колко човека ще готвите и колко време можете да отделите за приготвяне на храната;
 • В зависимост от сложността на уреда и неговия вид, цената може да бъде от 80 до над 2000 лв. Разбира се, при Enders ниската цена не означава ниско качество – немската изработка и вниманието към всеки детайл ви предоставят най-високото качество техника на добра цена;
 • Барбекютата на въглища са подходящи за готвене на малки порции, а при голям размер на барбекюто и наличие на капак – приготвяне на идеалното парче приятно опушено и неустоимо месо;
 • За да предпазите дъното на вашия грил е добре да отделите въглищата със специална скара;
 • Един от най-разпространените материали за изработка на барбекюта е наръждаема стомана, която е с високо качество;
 • Почистването на барбекюто е изключително важно за продължителността на живота му – почиствайте го основно веднъж в годината и добре след всяка употреба;
 • Ако избраното от вас барбекю разполага с допълнителни горелки ще можете да приготвяте повече храна – царевица, картофи и др.;
 • Актуална екстра при някои модели барбекютата са керамични инфрачервени горелки. Те са сравнително нови и са добро решение при приготвяне и запичане на храни.
 • На барбекю можете да подготвяте всякакъв вид храна – избирате каменна плоча за пица от Enders и вече си имате станция за пица „на пещ”!;
 • Компактните барбекюта са идеален начин да пренасяте домашната и вкусна храна от дома до градината на село, плажа, къмпинга и др.;
 • Аксесоарите са ключова част от процеса на готвене с барбекю – можете да избирате сред щипки, термометър за месо, тенджери, прибори и много други;
 • По отношение на храната минимализма е ключов – използвайте сол и пипер и храната ви винаги ще бъде неустоимо вкусна и ароматна;
 • Не прекалявайте с омазняването на вашето барбекю. Мазнината в излишък може да предизвика засилване на огъня при барбекютата на въглища и от там да доведе до промяна на вкуса на вашата храна;
 • Изборът на барбекю е строго индивидуален, но е важно добре да се проучат характеристиките на всяко барбекю.

 "Надяваме се с тази информация да сме ви помогнали достатъчно, за да сте напълно уверени, че ще направите правилния избор за вас и без проблем ще откриете идеалното за вас барбекю. Вече знаете ли какво търсите?"

Вашият коментар