Posted on Leave a comment

Постни и веган ястия на барбекю

Един от най-чаканите празници от годината наближава, а именно Коледа. Големи и малки очакват празниците нетърпение, но преди това предстоят последните четиридесет дневни пости, т.нар. Коледните пости (15 ноември до 24 декември). Постите са период, в който даваме възможност не само на тялото, но и на духа да се причисти и презареди. По време на този период има дни, в които се спазват строги пости, т.е храната която можем да консумираме е само растителна – плодове, зеленчуци, ядки, олио (зехтин), бобови и зърнени култури и други. Без никакви животински продукти. Но има и такива дни, в които е позволено да се яде риба и морски дарове. Тези четиридесет дни са идеален момент да опитате различни веган ястия, тъй като те най-много се доближават до ястията по време на пости. И тъй като вече навлязохме в месеца на постите ние от Enders решихме да ви подготвим предварително с няколко подходящи рецепти, приготвени на газово барбекю, които ще направят посрещането на Коледните празници още по-интересно.

Бобена каша на барбекю

Бобена чорба на барбекю

Продукти: 

  • 450 гр боб
  • 2 л вода
  • 1 консерва цели домати
  • 1 бр голям лук – нарязан на ситно
  • 1 чаша барбекю сос по избор
  • 3 бр чушки халапеньо – изчистени и нарязани
  • 6 скидитки чесън – нарязани на ситно
  • 1 с.л. чили на прах
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Измиите боба и го поставете в голяма тенджера или в холандска фурна.Към него добавете всички съставки, освен сол. Сложете тенджерата върху предварително загрято барбекю на средна температура и оставете всичко да кипне, докато го разбърквате.Намалете температурата на барбекюто и оставете тенджерата върху огъня за 2ч – захлупена.Периодично разбърквайте ястието, за да не загори на дъното.След 1ч. добавете сол и продължете с готвенетоЯстието е готово, когато боба е омекнал достатъчно.

Салата с тофу и боб

Продукти:

  • 400-450 гр. тофу – подсушено 
  • 1 1/2 ч.л. паприка
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. чили на прах
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. сол 
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • зехтин
  • 2 бр. сладки картофи – нарязани на дължина
  • 3 чаши броколи
  • 1 чаша кафяв ориз – приготвен
  • 1 консерва черен боб – подсушен
  • 1/2 чаша кориандър 
Салата с тофу и боб

Начин на приготвяне

Подсушето тофуто с кухненска хаерия и предварително затоплете газовото барбекю.Напръскайте тава за печене с малко количество зехтин и я поставете на грила. Миксирайте в средна купа паприка, кимион, чили на прах, чесън на прах, сол и пипер. добавете 1 1/2 с.л зехтин и разбъркайте. Нарежете тофуто на малки хапки и го добавете в купата, като внимателно го смесите със съставките.Поставете тофуто върху тавата за печенеПоставете картофите и броколите на отделна тава за печене. Поръсете ги със зехтин, сол и пипер. Разпилейте ги по хартията, на равно разстияние. Печете зелнчуците и тофуто за около 30 мин., като ги обръщате периодично.В чинии за сервиране поставете готовия ориз и черния боб, а отгоре добавете тофу. Гарнирайте с картофите и броколите. Поръсете с кориандър и сервирайте.

Веган салата с киноа и соево темпе

Салата с киноа на барбекю

Продукти: 

  • киноа, приготвена според инструкциите на пакета
  • соево темпе – без глутеново
  • кленов барбекю сос
  • червен лук – нарязан на кубчета
  • чушка (по избор) – нарязана на кубчета
  • чери домати – нарязани на две
  • листа от маруля
  • царевица
  • кориандър
  • авокадо – нарязано на кубчета
  • сол и пипер на вкус
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете на средни на дебелина ленти соевото темпеЗагрейте зехтин в среден чугунен тиган (на средна температура)Добавете соевото темпе към тигана и увеличете температура. Гответе го за 3-5 минути докато и от двете страно не стане хрупкаво.Добавете барбекю соса към тигана, като покриете резънчетата темпе. Разбъркайте добреГответе всичко за 2-3 минути.Поставете изстудената киноа в купа и добавете нарязаните зеленчуци, темпе, кориандър и авокадо. Добавете сол, пипер, малко зехтин и оцет на вкус.Сервирайте

Гриловани плодови шишчета

Продукти:

  • 1 чаша ананас – нарязан на кръгчета и кубчета
  • 1бр банан – нарязан на кръгчета
  • 1 чаша пъпеш – нарязан на кубчета
  • 1 чаша ягоди без стъбла
  • кокосов спрей за готвене
  • 1 с.л. кленов сироп 
  • зехтин
Плодови шишчета на барбекю

Начин на приготвяне

Напръскайте шишчетата с кокосов спрей за готвене и ги оставете настрани.Наредете на шишчетата плодовете по избран от вас начинНамажете шишчетата с зехтин и кленов сиропГриловайте напредварително затоплено барбекю за 10 мин., като периодично обръщате шишчетатаСервирайте топли

Пълнени чушки със салата

Чушки на барбекю

Продукти: 

  • 120 гр елда
  • 4 с.л. зехтин
  • 2 бр червен лук – нарязан
  • 1 скилидка чесън – намачкан
  • 1 1/2 ч.л. микс кимион и кориандър
  • 1 с.л кафява захар
  • 2 с.л. винен оцет
  • 20 гр печени лешници – нарязани
  • 3 бр фурми – нарязани на ситно
  • 1/2 пакет магданоз
  • 3 бр големи червени чушки 

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера добавете вода и сол и я оставете да кипне. Добавете елда и гответе така за 10-12 минути. Отцедете водата и оставете тенджерата настрани.Предварително загрейте барбекюто на средна температура и затоплете 2 с.л. зехтин в чугунен тиган. Добавете лук и гответе за 5-7 минути.Добавете чесън и микс от кимион и кориандър. Гответе още 1 минута и добавете захар. Разбъркайте и гответе още 3 минути, след което добавете оцет.Добавете сместа от тигана в тенджерата с елда и разбъркайте добре. Добавете зехтин, лешници и половинка магданоз. Овкусете Увийте чушките в готварско фолио и ги оставете на грила за 20 минути, като ги обръщате.Махнете фолиотои отрежете горната част на чушките. Изчистете чупките от семената, като внимавате . Напълнете чушките със сместа от елда.Сервирайте ги поръсени с магданоз

Хумус от морков и кимион

Продукти:

  • 600 гр моркови
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 1 скилитка чесън
  • 1 бр лимон – изстискан на сок
  • 120 мл екстра върджин зехтин
  • 400 гр консерва нахут – отдецен 
  • филийки хляб – за сервиране
Рецепта за приготвяне на хумус на барбекю

Начин на приготвяне

Предварително загрейте барбекюто на средна към висока температураНарежете морковите на парчета и ги смесете с 2 с.л. зехтин, 1 ч.л кимион и намачкана скилитка чесън.Разпръснете ги върху подложка за печене и печете за 40 минути или докато не се карамелизиратМиксирайте всичко в кухненски робот, като добарите сок от лимон, 120мл екстра върджин зехтин и нахут. Овкусете и миксирайте докато сместа не стане гладка. Сервирайте с филийки хляб.

Бургер с дърпан патладжан на барбекю

Продукти: 

  • 3 бр патладжан 
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л чили на прах
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. паприка
  • 1/2 ч.л лют червен пипер
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 ч.л сол
  • 1 ч.л. пипер
  • 1 1/2 чаша веган барбекюю сос
  • 6 питки хляб – за бургери
  • зелена салата – за сервиране
  •  

Начин на приготвяне:

3 бр патладжан 1 ч.л. кимион 1/2 ч.л чили на прах 1 ч.л. чесън на прах 1 ч.л. паприка 1/2 ч.л лют червен пипер 1 с.л. кафява захар 1 ч.л сол 1 ч.л. пипер 1 1/2 чаша веган барбекюю сос 6 питки хляб – за бургери зелена салата – за сервиранеС вилица набодете патладжаните и ги оставете да се печат за 20 минути. Намалете температурата на 80°CПреместете патладжаните в купа и я похлупете. Оставете я настрани за 10-15 мин или докато кожата им не започне да се бели. Обелете ги и ги нарежете на ленти.В малка купа комбинирайте кимион, чили на прах, чесън на прах, паприка, червен пипер и кафява захар, сол и пипер. Смесете добреПоставете патладжана в незалепващ чугунен тиган и овкусете с микса подаправки. Разбъркайте с ръце и печете за 45-50 минути на 120°CДобавете барбекю сос към патладжаните, разбъркайте добре и печете за 15 минути.Отрежете питките и ги намажете с барбекю сос. Добавете патладжан и зелена салата.Сервирайтетава

Гриловано авокадо с черен боб и царевица

Продукти:

  • 1/2 чаша царевица
  • 1/2 черен боб
  • 1/2 чаша домати – нарязани на кубчета
  • 3 с.л. червен лук – нарязан на кубчета
  • 2 ч.л. люта чушка – нарязана на ситно 
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. кориандър
  • 1/4 ч.л. сол
  • 2бр голямо авокадо – нарязани на две, с махнати костилки
  • 1 ч.л. зехтин
Авокадо на барбекю

Начин на приготвяне

Комбинирайте в средна купа всички салса съставки без царевицата. Оставете настрана на стайна температура за около 30 минути.Предварително загрейте барбекюто на 200°C. Намажете авокадото със зехтин и поръсете сол Поставете авокадото директно на грила с отрязаната страна надолу. Затворете капака и гответе за около 2-3 минути или докато не се появят следи от грила.Напълнете авокадото с царевица и салса от черен боб.

Веган леща на барбекю

Леща на барбекю

Продукти: 

  • 1 бр голям лук – нарязан на едро
  • екстра върджин зехин
  • сол
  • черен пипер
  • 1 чаша моркови – нарязани на кръгчета
  • 1 1/2 с.л. чесън 
  • 1 ч.л. къри на прах
  • 230гр леща 
  • 1/2 чаша вермуд или шери 
  • зеленчуков бульон
  • 2 с.л. магданоз – нарязан

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте барбекюто на 200°C. Леко намажете лука с зехтин и овкусете 1/2 ч.л. сол и 1/4 ч.л. пипер. Гриловайте лука, със затворен капак, за около 8-10 минути, като го обръщате периодично.Поставете върху грила дълбок чугунен тиган и добавете 2 с.л. зехтин. Затоплете го за 1-2 минути. Добавете морковите и гответе за 6-8 минути. Добавете чесън и къри на прах. Гответе още 1 минута и добавете леща и лук. Добавете шери/вермуд и оставете да кипне. Добавете бульона и разбъркайте. Захлупете тигана и намалете температурата на грила. Гответе със затворен капак за 30-40 минути, като разбърквате периодично. Махнете тигана от грила и добавете сол и пипер на вкус. Поръсете магданоз отгоре и сервирайте.

Грилован нахут с тиквички на барбекю

Продукти:

  • 1 консерва нахут – отцеден
  • 2 тиквички – нарязани на кръгчета
  • 1 червена чушка – нарязана по дължина
  • 1 бр червен лук – нарязан на ситно
  • 1 лимон – нарязан на кръгчета
  • 2 с.л. подправки по избор
  • 1 с.л. чесън – намачкан
  • зехтин
  • сол и пипер
Грилован нахут на барбекю

Начин на приготвяне

Предварително загрейте барбекюто на средна температураВ средна купа комбинирайте зеленци, нахут, зехтин, сола и пипер. Разбъркайте гиВърху голям лист тънко фолио поставете половината от сместа. Отгоре поставете 1/2 резънчета лимон. Сгънете фолиото, като джоб. Уверете се, че е плътно затворен и оовторететрета стъпката за другата половината от сместаПоставете джобовете върху барбекюто и го оставете да се готиви за 15-20 минутиМахнете от барбекюто и сервирайте докато е топло.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.