Един от най-чаканите празници от годината наближава, а именно Коледа. Големи и малки очакват празниците нетърпение, но преди това предстоят последните четиридесет дневни пости, т.нар. Коледните пости (15 ноември до 24 декември). Постите са период, в който даваме възможност не само на тялото, но и на духа да се причисти и презареди. По време на този период има дни, в които се спазват строги пости, т.е храната която можем да консумираме е само растителна – плодове, зеленчуци, ядки, олио (зехтин), бобови и зърнени култури и други. Без никакви животински продукти. Но има и такива дни, в които е позволено да се яде риба и морски дарове. Тези четиридесет дни са идеален момент да опитате различни веган ястия, тъй като те най-много се доближават до ястията по време на пости. И тъй като вече навлязохме в месеца на постите ние от Enders решихме да ви подготвим предварително с няколко подходящи рецепти, приготвени на газово барбекю, които ще направят посрещането на Коледните празници още по-интересно.
Бобена каша на барбекю
Продукти:
- 450 гр боб
- 2 л вода
- 1 консерва цели домати
- 1 бр голям лук – нарязан на ситно
- 1 чаша барбекю сос по избор
- 3 бр чушки халапеньо – изчистени и нарязани
- 6 скидитки чесън – нарязани на ситно
- 1 с.л. чили на прах
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Салата с тофу и боб
Продукти:
- 400-450 гр. тофу – подсушено
- 1 1/2 ч.л. паприка
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. чили на прах
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- зехтин
- 2 бр. сладки картофи – нарязани на дължина
- 3 чаши броколи
- 1 чаша кафяв ориз – приготвен
- 1 консерва черен боб – подсушен
- 1/2 чаша кориандър
Начин на приготвяне
Веган салата с киноа и соево темпе
Продукти:
- киноа, приготвена според инструкциите на пакета
- соево темпе – без глутеново
- кленов барбекю сос
- червен лук – нарязан на кубчета
- чушка (по избор) – нарязана на кубчета
- чери домати – нарязани на две
- листа от маруля
- царевица
- кориандър
- авокадо – нарязано на кубчета
- сол и пипер на вкус
- зехтин
Начин на приготвяне:
Гриловани плодови шишчета
Продукти:
- 1 чаша ананас – нарязан на кръгчета и кубчета
- 1бр банан – нарязан на кръгчета
- 1 чаша пъпеш – нарязан на кубчета
- 1 чаша ягоди без стъбла
- кокосов спрей за готвене
- 1 с.л. кленов сироп
- зехтин
Начин на приготвяне
Пълнени чушки със салата
Продукти:
- 120 гр елда
- 4 с.л. зехтин
- 2 бр червен лук – нарязан
- 1 скилидка чесън – намачкан
- 1 1/2 ч.л. микс кимион и кориандър
- 1 с.л кафява захар
- 2 с.л. винен оцет
- 20 гр печени лешници – нарязани
- 3 бр фурми – нарязани на ситно
- 1/2 пакет магданоз
- 3 бр големи червени чушки
Начин на приготвяне:
Хумус от морков и кимион
Продукти:
- 600 гр моркови
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. кимион на зърна
- 1 скилитка чесън
- 1 бр лимон – изстискан на сок
- 120 мл екстра върджин зехтин
- 400 гр консерва нахут – отдецен
- филийки хляб – за сервиране
Начин на приготвяне
Бургер с дърпан патладжан на барбекю
Продукти:
- 3 бр патладжан
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л чили на прах
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. паприка
- 1/2 ч.л лют червен пипер
- 1 с.л. кафява захар
- 1 ч.л сол
- 1 ч.л. пипер
- 1 1/2 чаша веган барбекюю сос
- 6 питки хляб – за бургери
- зелена салата – за сервиране
Начин на приготвяне:
Гриловано авокадо с черен боб и царевица
Продукти:
- 1/2 чаша царевица
- 1/2 черен боб
- 1/2 чаша домати – нарязани на кубчета
- 3 с.л. червен лук – нарязан на кубчета
- 2 ч.л. люта чушка – нарязана на ситно
- 1 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. кориандър
- 1/4 ч.л. сол
- 2бр голямо авокадо – нарязани на две, с махнати костилки
- 1 ч.л. зехтин
Начин на приготвяне
Веган леща на барбекю
Продукти:
- 1 бр голям лук – нарязан на едро
- екстра върджин зехин
- сол
- черен пипер
- 1 чаша моркови – нарязани на кръгчета
- 1 1/2 с.л. чесън
- 1 ч.л. къри на прах
- 230гр леща
- 1/2 чаша вермуд или шери
- зеленчуков бульон
- 2 с.л. магданоз – нарязан
Начин на приготвяне:
Грилован нахут с тиквички на барбекю
Продукти:
- 1 консерва нахут – отцеден
- 2 тиквички – нарязани на кръгчета
- 1 червена чушка – нарязана по дължина
- 1 бр червен лук – нарязан на ситно
- 1 лимон – нарязан на кръгчета
- 2 с.л. подправки по избор
- 1 с.л. чесън – намачкан
- зехтин
- сол и пипер