Posted on Leave a comment

Зеленчуци на барбекю – 6 свежи рецепти от Enders

3. картофи с лимон
Зеленчуци на барбекю – страхотна идея както за гарнитура към изпеченото месо, така и за самостоятелно ястие. Няма зеленчук, който да не става вкусен на скара, важното е да го приготвите по правилния начин, защото и при тях има тънкости, както при печенето на месо. Те стават вкусни както на газово барбекю, така и изпечени на барбекю на дървени въглища. Ще ви предложим рецепти за мариноване на зеленчуци за барбекю, вегетариански шишчета, както и интересни и не толкова популярни начини за приготвянето им.

1. Мариновани зеленчуци на барбекю

Класическа рецепта за мариноване на любимите ви зеленчуци.

Продукти: 

  • микс от любимите ви зеленчуци за скара – тиквички, гъби, чушки, домати, червен лук и др. – рецептата е за 1 килограм зеленчуци
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1/2 ч.ч. тъмен соев сос
  • 1/2 ч.ч. лимонов сок
  • сол
  • черен пипер
  •  

Начин на приготвяне:

Нарежете ги на големи парчета и ги смесете в голяма купа.В друга смесете всички съставки за маринатата и полейте с нея зеленчуците, разбъркайте ги добре и ги сложете за 30 минути във хладилник, за да се овкусят. Включете газовото барбекю на средна температура – около 100 градус. Ако имате модел на въглища, сложете скарата на по-голяма височина, за да не прегорят.Печете около 10 минути.Сервирайте като гарнитура към месо или като самостоятелно ястие.

2. Гриловани гъби с песто и моцарела

 Ароматни,сочни и невероятно вкусни гъби, които ще се харесат дори и на най-претенциозните ви гости. 

Продукти:

  • 6 големи гъби – печурки или манатарки
  • 3 с.л. песто
  • 100 гр. моцарела
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. бяло вино
  • 1 скилидка пресован чесън
  •  

Начин на приготвяне

Почистете гъбите, отделете горната част, а пънчетата нарежете на ситно.В касерола или тенджера загрейте зехтина и добавете пънчетата, разбъркайте, и добавете чесъна. След като омекнат, добавете виното. След като течността се изпари, свалете от котлона и оставете сместа да изстине. За този процес е голямо удобство страничния котлон на газовото барбекю. Скарата се намазва със зехтин.Барбекюто се включва на около 100 градуса.Намажете всяка гъба от външната страна със зехтин и сложете върху нагрятата скара.Към гъбената смес добавете пестото и напълнете гъбите докато са на барбекюто. Сложете тънко парче моцарела върху всяка гъба.След около 10-15 минути гъбите ще са готови.

3. картофи на барбекю с лимон

Ще ви предложим по-различен начин за приготвяне на картофи на барбекю, които ще ви очароват с аромата и вкуса си.

Продукти:

  • 1 кг. картофи
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. лук на прах
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус
  • настъргана кора от един лимон
  • сок от един лимон
  • прясно нарязан розмарин
  • 1/2 връзка магданоз
  • зехтин

Начин на приготвяне

Първата стъпка е да измиете картофите и да ги нарежете на големи парчета по дължина, ако има дребни може да ги оставите цели. Не ги белете. Сложете ги да кипнат, за около 10 минути, трябва малко да омекнат, но да не са сварени.След това смесете в купа всички подправки (без магданоза) с лимона. Овъргаляйте добре картофите в тях. Намажете скарата със зехтин и загрейте барбекюто до 120 градуса.Наредете картофите и ги печете докато станат златисти – около 6-8 минути. През това време смесете 1/2 ч.ч. зехтин с магаданоза и изсипете в тавичка. След като картофите са готови, не изключвайте барбекюто.Сложете ги в сместа в тавичката и върнете за 1-2 минути на скарата. Сервирайте с добре изстудена бира.

4. Зеленчукови шишчета на барбекю

Зеленчуковите шишчета са класика, всички ги обичат и за това няма как да ги пропуснем. Ще ви предложим по-различна рецепта за приготвянето им.

Продукти:

  • микс от зеленчуци, около 2 кг. 
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1/2 ч.ч.  бяло вино
  • 3 скилидки пресован чесън
  • настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал
  • 1 с.л. пресен риган
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • 1 с.л. пресен розмарин
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с.л. смлян черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне

Започва се с нарязването на зеленчуците на подходящ размер за шишчета и ги сложете в тава или купа.Следващата стъпка е приготвянето на маринатата за тях.Пресните подправки се режат на много ситно, ако използвате сушени удвоете количеството. Смесете с останалите съставки и залейте зеленчуците, разбъркайте ги, за да достигне сместа до всички. Затворете с капак или фолио съда и сложете в хладилник – за мариноването на зеленчуците са нужни между 2 и 4 часа. След като ги извадите от хладилника е време за набождането им на шишчета.Ако използвате дървени, ги накиснете за 5-10 минути във вода, за да не изгорят. Препоръчваме използването на стоманени шишчета за барбекю, особено ако имат поставка – така зеленчуците няма да прегорят. Зеленчуковите шишчета не се печат на високи температури, максимум 100 градуса. Наредете ги върху намазнена загрята скара и печете 5-10 минути от всяка страна до омекване на зеленчуците. Насладете се на аромата и вкуса им.

5. Гриловани тиквички с пармезан

 Много вкусна лятна рецепта за барбекю, която е и много лесна за приготвяне.

Продукти:

  • 3 средно големи тиквички
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 100 грама масло
  • 1/2 ч.ч. настърган на едро пармезан
  • 1/2 връзка ситно нарязан магданоз
  • сол

Начин на приготвяне

Тиквичките нарежете на големи дълги парчета с дебелина около 1 см.Смесете омекналото масло с подправките и намажете лентите от двете страни. Загрейте барбекюто до 100 градуса. Наредете тиквичките върху намазнена скара и поръсете горната част с пармезан.Печете 8-10 минути.За тази рецепта е много удобно да използвате чугунена плоча, за да не се разтича сиренето.

6. карамелизирани моркови на барбекю

Карамелизираните моркови ще се харесат на всички гости на градинското ви барбекю парти.

Продукти:

  • 10 средно големи моркови
  • 2 с.л. соев сос
  • 2 с.л. зехтин + зехтин за намазване
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. ситно нарязан пресен розмарин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • сол
  • 1 стрък зелен лук

Начин на приготвяне

В купа смесете соевия сос, оцета, чесъна(нарязан на филии), джинджифила, розмарина и захарта.Накрая добавете 2 с.л. зехтин.Оставете ароматите да се смесят. Нарежете пресния лук на ситно. След това загрейте газовото барбекю до 80 градуса.Ако грилът ви е на въглища, качете скарата на високо, за да не прегарят.Намажете добре морковите със зехтин и ги наредете върху скарата. Обръщайте ги често, за да не загарят. Морковите се печат до омекване – около 20 – 25 минути.След като се изпечат ги потопете веднага в предварително подготвения дресинг и след това ги наредете в чиния за сервиране. Поднесете морковите с нарязания пресен лук и поръсени с дресинга. За тази рецепта е много удобно да използвате чугунена плоча, за да не се разтича сиренето.

Просто опростен текст от заглавния елемент.

 Това е първата част от рецептите за зеленчуци, изпечени на барбекю. Особено през летните сезони са много вкусна идея за вечеря, докато се наслаждавате на топлата вечер в градината. Очаквайте скоро и още предложения за зеленчуци на скара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.