Posted on Leave a comment

Есенни рецепти за барбекю част II

Есента е в разгара си и макар слънцето навън да ни напомня за летните дни, вече става все по-хладно. Въпреки това природата навън е по-красива от всякога и заслужава да и се насладим до колкото можем преди да започнат валежите. 
 Сега е идеалният момент да прекарате още малко време с приятелите и семейството си на въздух сред природата – на терасата, на някоя полянка или на двора. А какъв по-хубав начин от това за последно да приготвите любимите си ястия на барбекю или да експериментирате с нови и интересни рецепти, с който ще изненадате всички. В тази статия сме ви подготвили 10 невероятни рецепти за есенни ястия приготвени на газово барбекю.

Шишчета със сладки картофи и пилешко месо

Пилешки шишчета със сладки картофи

Продукти: 

  • 1 бр. сладък картоф – обелен и нарязан на кубчета
  • 600 гр. пилешко месо (по избор)
  • 1бр нарязан на кубчета лук
  • зехтин
  • шишчета
  • 2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. чили на прах
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. паприка 
  • 1/4 ч.л. червен пипер
  • 6 с.л мед
  • 2 ч.л. оцет

Начин на приготвяне:

Поставете нарязаните сладки картофи с тенджера с вода, колкото да покрие картофите, и я поставете на котлон и оставете водата да кипне (около 5 мин.). Оставете тенджерата настранаДокато картофите се охлаждат, миксирайте заедно чесън на прах, чили на прах, сол, пипер, кимион, паприка и червен пипер. В отделна купучка смесете мед и оцет.Нарежете пилешкото месо на кубчета и го смесете със зехтин. Добавете картофите и смесете всичко с микса подправки.Наредете на шишчета пилешкото месо, сладките картофи и лука.Предварително загрейте газовото барбекю на средна температура и поставете шишчетата върху грила. Гриловайте шишчетата за 8 минути, като периодично ги обръщате и намазвате със сместа от мед и оцет.Сервирайте шишчетата топли.

Кюфтенца с меден балсам 

Продукти:

  • 1/2 чаша балсамов оцет
  • кетчуп
  • кафява захар
  • 1 с.л. сос по избор
  • 1 с.л. горчица
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол и пипер на вкус
  • 1/4 чаша галета
  • 230 гр. телешка кайма
  • 1 бр. разбито яйце
  • лук – настърган
  • 2 скилидки чесън – пресовани
  •  
Рецепти за кюфтенца с меден балсам

Начин на приготвяне

В малка купичка комбинирайте съставките за сос (оцет, кетчуп, кафява захар, горчица, сол и пипер). Оставете сместа да кипнеНамалете температурата и оставете соса да се сгъсти, като периодично разбърквате.В голяма купа смесете кайма, галета, яйце, лук, чесън и сос по избор. Омесете сместа с ръце и оформете малки кюфтенца.Поставете кюфтенцата директно върху скарата на барбекюто и ги гответе докато не придобият готов вид (тъмно-кафеникъв цвят) – около 45-50 минути.Махнете кюфтенцата от грила и ги оваляйте в първоначално приготвения сос. Сервирайте.

Броколи, карфиол и халуми сирене на барбекю

Броколи и карфиол на барбекю

Продукти: 

  • 2 бр. домати – нарязани на ситно
  • 1/2 червен лук – нарязан на ситно
  • 1 лимон – изстискан на сок
  • 1 ч.л. оцет
  • 2 ч.л. изсушен риган
  • 1 карфиол – нарязан
  • броколи – нарязани
  • 3 ч.л. зехтин
  • 1 ч.л черен пипер
  • 1 ч.л. паприка
  • 450 гр. сирене халуми – нарязано на кубчета
  • приготвен ориз – за сервиране
  • крутони – за сервиране 

Начин на приготвяне:

Смесете 2 домата, лук, лимонов сок, оцет, 1/2 изсушен риган и 1/2 ч.л черен пиперПредварително загрейте барбекюто и сложете тенджера с вода за да заври. Добавете карфиола и броколите, като ги оставите да къкрят за около 3 минути. Отцедете зеленчуците и ги миксирайте с зехтин, риган и паприкаПоставете зеленчуците в тиган за зеленчуци, а него го поставете на грила за 2 минути или докато зеленчуците не омекнат.Поставете сиренето директно грила и го гриловайте за 1 минута, след което го обърнете за още 1 минутаПоставете всички съставки в една купа и подправете със зехтин, сол и пипер на вкус.Сервирайте като добавите ориз или крутони.

Грилован стек от говеждо месо с кленов сироп

Продукти:
  • 1/4 чаша соев сос
  • 1/4 чаша кленов сироп
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 скилидки чесън – нарязани на ситно стек говеждо месо
  • 2 с.л. масло
  • 1/2 ч.л сол
  • 1/4 ч.л. пипер
  • 1/4 чаша босилек – нарязан
  • 2 бр. пресен лук – нарязан

Начин на приготвяне

В малка тенджера миксирайте соев сос, кленов сироп, лимонов сок и чесън. Отделете 2 с.л от сместа за по-късно.Поставете тенджерата на грила и оставете течноста да кипне. Оставете я за още 2-3 минути.Намажете месото с разтопено масло и поръсете със сол и пипер. Поставете месото на предварително загрят грил с температурата 245°C). Гответе говеждото за около 7 минути. Намажете долната му страна със соев сос и продължете да го готвите още 2-3 минути.Нарежете месото на ленти и поръсете от соса в тенджерата. Поръсете отгоре босилек и пресен лук.

Грилована тиква с паприка 

Рецепта за тиква на барбекю

Продукти: 

  • 600 гр. тиква – изчистена и нарязана на парчета 
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. паприка
  • 2 скилидки чесън – пресовани

Начин на приготвяне:

Поставете резенчетата тиква в голяма купа. Добавете зехтин, паприка, чесън и разбъркайте внимателно Предварително загрейте газовото барбекю на средна температура и поставете овкусените парчета тиква върху грила. Гриловайте за 5-7 минути от всяка странаСервирайте, като поръсите тиквените парченца с паприка.

Пилешки крилца с медена глазура

Продукти:

  • 1 кг. пилешки крилца
  • 100 гр. подправки за пилешко месо
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 1/2 чаша мед
  • 1/4 чаша соев сос
  • 1 с.л. сусамово олио 
  • 1 1/2 масло
  • сусам
Рецепта крилца на барбекю

Начин на приготвяне

Изсушете пилешките крилца в хартиена кърпа и предварително загрейте барбекюто на средна до висока температура.В купичка смесете подправката за пилешко месо и царевичното нишесте. Намажете пилешките крилца със сместаПоставете крилцата директно върху грила за около 35 минути, като ги обръщате.В малка тава смесете мед,соев сос и масло. Загрейте сместа и я разбъркайте добре.Когато крилцата са готови, поставете ги в купа и ги полейте със затоплената смес.Сервирайте крилцата, като предварително ги поръсите със сусам.

Палачинки приготвени на барбекю

Рецепта: Палачинки на барбекю

Продукти: 

  • 500мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 чаши брашно
  • 1/4 ч.л. готварска сода
  • 1/3 чаша захар
  • 25 гр. масло – разтопено
  • 100 гр. плодове по избор – за сервиране
  • 50 гр. орехи – за сервиране
  •  

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте барбекюто на средна температура, заедно с чугунен тиган. Докато загрява грила, смесете мляко, яйце и ванилов екстракт в малка купичка. Разбъркайте добреВ друга купа смесете брашно, готварска сода и захар. Направете дупка в центъра на сместа и излейте сместа с мялко. Добавете и разтопено масло. Разбъркайте докато всичко се комбинираРазтопете малко масло върху тигана и изсипете един черпак от сместа за палачинки. Затворете капака на грила и гответе така за 1-2 минути. Отворете капака и обърнете палачинката, използвайки грил лопатка за обръщане. Гответе за още 1-2 минути.Сервирайте всички палачинки с плодове и орехи.

Тиквено лате на барбекю

Продукти:

  • половин тиква – изчистена
  • зехтин
  • 1/2 кенче подсладено кондензирано мляко
  • 1/2 чаша прясно мляко
  • 1 с.л. сироп по избор
  • 1/2 ч.л. тиквена добавка
  • сол
  • канела
  • бита сметана
  • 50 гр. орехи – натрошени
  • 1 чаши готово кафе
Рецепта за тиквено лате на барбекю

Начин на приготвяне

Предварително загрейте барбекюто на средна температура.Върху подложка за готвене, поставете половинката тиква и я намажете леко със зехтин. Поставете подложката директно на грила и гответе за 45 минути.Оставете я да се охлади. Издълбайте вътрешността и я отделете в малка купа, с 3 с.л от тиквата оставете в друга купа.В първата купа тиква добавете кондензирано мляко, прясно мляко, сироп, добавка и сол. Разбъркайте добреВ голяма чаша сложете лед и изсипете 1 чаша кафе. Добавете тиквената смес. Прибавете сметана и поръсете с орехи преди да сервирате.

Тиквени бисквити с ядки

Тиквени бисквити приготвени на барбкю

Продукти: 

  • 100 гр. брашно
  • 1/2 ч.л. бакплувер
  • 1/4 ч.л. сода за хляб
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 1/4 ч.л. подаправка за тиквен пай
  • 2 1/2 с.л. масло 
  • 70 гр. захар
  • 80 гр. тиквено пюре
  • 1 бр. яйце
  • 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • 40 гр. ядки (по избор)

Начин на приготвяне:

Смесете в купа брашно, бакплувер, сода за хляб , сол, канела, индийско орехче и подправка за тиквен пай. Разбъркайте и оставете настранаВ друга купа разбъркайте масло, захар, тиквено пюре, яйце и ванилов екстракт. Постепенно добавете сместа с брашно и поръсете начупени или настъргани ядки. Поръсете подложка за печене с брашно и наредете кръгли или плоски форми направени от сместа.Сложете подложката за печене върху грила и печете за 18 минути.Сервирайте топли с допълнително ядки.

Грилована картофена салата с бекон 

Продукти:

  • 130 гр. картофи
  • сол и черен пипер на вкус
  • 6 с.л. зехтин
  • 6 резенчета бекон
  • 2 скилидки чесън – нарязани на ситно
  • 1/4 чаша ябълков оцет
  • 2 ч.л. ситна кафява захар
  • стък зелен лук
  • 2 с.л. босилек-нарязан
Картофена салата с бекон на барбекю

Начин на приготвяне

Загрейте барбекюто на средна температура и поставете подложка за печене.Поставете картофите в тенджера с вода и сол. Оставете водата да кипне и намалете температурата. След като картофите са готови ги извадете и ги преместете в купа. Поръсете ги с 2 с.л. зехтинВ голям чугунен тиган сложете бекона и го гответе около 5-7 минути, като го обръщате периодично. Обелете и нарежете картофите, след което ги гриловайте, докато не започнат да променят цвета си – 2,3 минути. Гриловайте зеленият лук, като го обръщате – 4,6 минути. Нарежете до на едро.В голяма купа смесете картофите, чесъна, босилека и лука и разбъркайте добре. Добавете оцетОставете ги настрана за 5 минути и добавете бекона. Разбъркайте отновоОвкусете със сол и пипер. Поръсете още малко босилекСервирайте
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.