Posted on Leave a comment

Телешки специалитети на барбекю

Телешко месо - рецепти
Ако търсите лесно за приготвяне и апетитно месо, което да се топи с всяка хапка, то това е телешкото месо. Освен, че е лесно за приготвяне, телешкото месо е подходящо за романтична вечеря за двама, празнична вечеря със семейството и приятелите или специално събитие, на което искате да покажете уменията си зад грила. 
В тази статия сме отделили няколко рецепти за приготвяне на телешко месо на барбекю – от сочно бонфиле до телешки пържоли в масло.

Сочно телешко бонфиле на барбекю

Телешкото бонфиле на барбекю е истинска класика в Германия. Ще ви предложим ароматен и много вкусен начин за приготвянето му.

Продукти: 

  • 2 кг. телешко бонфиле
  • 8 скилидки чесън – пресован
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мащерка
  • 1 с.л. розмарин
  • 2 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е приготвянето на месото.Ако има излишни мазнини, ги отрежете, а по-тънките части прикрепете към останалата част. Парчето трябва да е с еднакъв размер навсякъде. Завържете бонфилето с канап(трябва да е от естествен материал), като го омотавате стегнато през около 3-4 см.Смесете всички подправки със зехтина и намажете добре месото.След това предварително загрейте газовото барбекю за печене на бонфилето. Включете половината горелки на висока темепратура, до достигане на 250-300°F/130-150°C в барбекюто. Намажете добре скарите с мазнина и сложете месото.Печете от всяка страна по 5 минути на затворен капак.Преместете върху зоната, под която са изключените горелки, и продължете с индиректно печене.За средно изпечено месо е нужно вътрешната температура да бъде около 130°F/55°CБонфилето се оставя за 15 минути след изпичане и се реже. след това.

Телешки пържоли приготвени на барбекю по австралийски

Продукти:

  • 6 с.л. зехтин
  • 6 сл. червено вино 
  • свежи листенца розмарин
  • 1 щипка черен пипер
  • 1 щипка сол
  • 1 лимон
  • 6 бр. телешки пържоли
3. гриловани свински пържоли с баварска горчица

Начин на приготвяне

В керамична или стъклена купичка смесете зехтин, червено вино, розмарин и пипер.Потопете пържолите в сместа и ги обърнете, за да се нанесе марината и от двете страни.Оставете сместа с пържолите в хладилника за поне 2 часа, като периодично ги обръщате.Извадете пържолите от сместа и ги подсушете. Поставете месото на предварително загрято барбекю и гриловайте за около 4 минути.Махнете телешкото от грила и го овкусете със сол и пипер на вкус. Сервирайте с гарнитура салата или паста с лимонови резънчета.

Телешки ребра на барбекю 

Продукти: 

  • 4бр. телешки ребра 
  • 1/2 чаша лимонов сок
  • 2 скилидки чесън – нарязан
  • 2 с.л. розмарин – нарязан
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и пипер 
  • 700гр. картофи 

Начин на приготвяне:

Подсушете телешките ребра с хартиена кърпа и ги поставете върху чиния.Полейте ги с лимонов сок и направете малки разрези между месото и коста.В направените разрези поставете чесън, розмарин и зехтин.Оставете месото на стайна температура, за да се маринова за около един час.Нарежете картофите и ги задушете за няколко минути.Овкусете телешкото и картофите със сол и пипер и ги поставете на предварително загрят грил.Гриловайте картофите, като ги обръщате периодично, докато не придобият кафяв цвят. Оставете ги настрана и продължете с месото. Гриловайте го за около 5 минути от всяка страна.Сервирайте картофите и месото, като предваително ги поръсите с розмарин.

Телешки пържоли в масло приготвени на барбекю

Продукти:

  • 2бр. телешки пържоли 
  •  2 с.л. масло
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. магданоз
  • зехтин
  • сол и пипер
  • чери домати – за гарнитура 
4. мариновани пилешки пържоли с тъмна бира

Начин на приготвяне

В малка купичка смесете горчица, масло и нарязан магданоз.Разбъркайте добре. Намажете телешките пържоли със зехтин и овкусете със сол и пипер.Загрейте предварително барбекюто и поставете пържолите директно на грила.Гриловайте ги за 4 минути от всяка страна или докато вътрешната им температура не достигне 60°C (140°F). Сервирайте телешките пържоли с гарнитура от чери домари и магданоз.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.