Posted on Leave a comment

5 Рецепти за брискет на газово барбекю

Брискети на газово барбекю
Брискетът представлява нарязано говеждо или телешко месо от гърдата или долната част на гърдите на животните. Тъй като тъканта на гърдите е доста мускулеста и дебела, за приготвянето на брискет е нужно време и търпение. А класическата рецепта за приготвянето му на барбекю изисква дълго опушване и задушаване. Най-добрият начин за приготвяне на говежди/телешки гърди се нарича „low and slow“ – готвене на ниска температура за дълъг период от време.  Но разбира се крайният резултат никога не разочарова, особено ако следвате рецептите, който сме ви подготвили по-долу.

Среднощен брискет

Продукти: 

  • 1 ч.л. сос Уорчестър
  • 1/3 с.л. подправка за говеждо месо 
  • 1/3 ч.л. подправка за пилешко месо
  • 3 кг. брискет
  • 80 мл. бульон по избор 

Начин на приготвяне:

В малка купа смесете сос Уорчестър и подправките за говеждо и пилешко месо.Разбъркайте добре и нанесете сместа върху говеждите гърди. Предварително загрейте газовото барбекю на 180°F/90°C и поставете брискета директно на грила. Гриловайте от 5 до 7 часа или докато вътрешната температура не достигне 160°F/80°C.Махнете месото от грила и го увиите във фолио, като добавите 1/2 чаша бульон. Увеличете температурата на барбекютодо 225°F/110°C и поставете брискетаотново на грила за 4-5 часа, докато вътрешната им температура достигне 204°F/95°C.Махнете говеждите гърди от грила и ги оставете настрана за около 30 минути. Нарежете ги и ги сервирайте.

Брискети по тексаски

Продукти:

  • 3 кг. брискет
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. чили на прах
  • 2 ч.л. захар
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. кимьон 
Рецепта за приготвяне на брискет на барбекю

Начин на приготвяне

Под течаща студена вода измиите брискета, след което ги подсушете с хартиена кърпа.В малка купа смесете сол, чили на прах, захар, пипер и кимьон.Разбъркайте добре и намажете брискетите със сместа.Увиите брискета във фолио и го оставете в хладилника за 4-8 часа или за през ноща.Предварително загрейте газовото барбекю на ниска към висока температура.Поставетемесото в тиган с алуминиево фолио на дъното. Поставете тигана в центъра на грила и го захлупете.Гответе месото за около 6 до 8 часа или докато не омекне достатъчно. Заливайте месото от време на време със соса който се отделят в тигана. Махнете тигана от барбекюто и го оставете настрана за 15 минути. Преместете брискетите върху дъска за рязане и ги нарежете на тънки резенчета. Полейте сосовете от тигана върху тях и ги сервирайте.

Италиянски брискет на барбекю

Dacă vrei să te încălzești pe veranda din casă, savurând un preparat din ingrediente ce pot ține răcelile departe, îți recomandăm să încerci această rețetă. Supa cremă de ghimbir și morcovi este pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă. Iată cât de simplu se prepară la un gratar pe gaz:
Брискети на барбекю

Продукти: 

  • 3 кг. брискет
  • 1/2 чаша мерло или червено вино
  • 1/2 чаша винен оцет
  • 3 чаши вода
  • 1/2 чаша кафява захар
  • 3 с.л. чесън нарязан на ситно
  • 3 с.л. сол
  • 1 с.л. суха мента
  • 2 с.л. сух босилек
  • 1 с.л. риган
  • 2 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 консерва с цели домати
  • телешки бульон
  • 4 с.л. доматена паста
  • 1/2 с.л. италиянски магданоз
  •  450гр италиянска паста
  • 1/4 чаша екстра върджин зехтин
  • 2бр лук – нарязан на тънки резънчета
  • 1 ч.л. сол морска сол
  • пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

Изрежете мазнината от телешкото месо. В малка тенджера смесете вино, оцет, вода, захар, чесън,сол, мента, босилек, риган и черен пипер.Оставете сместа да кипне, след което намалете температурата, за да се сгъсти и гответе така за около 5 минути. Охладете сместа, като я изсипете в друга купичка. Поставете телешко месо в дълбока купа или в плик със херметическо затваряне. Излейте сместа върху месото, като го обърнете няколко пъти, за да попие добре марината. Оставете месото в хладилника за една вечер или поне за 6 часа.Предварително загрейте барбеюто на 350°F/180°C.Премахнете телешкото от марината. В холандска фурна изсипете всички домати и телешкия бульон.амажете месото с доматената паста и го поставете в холандската фурна.Поръсете с магданоз, покриите го и печете за 4 часа.Пригответе пастата докато месото се приготвя. В малък чугунен тиган карамелизирайте лука. След 4 часа готвене на местото, го проверете и ако не е готово намалете температурата на грила до 325°F/165°C и гответе още 1 час.Сложете месото на дъска за рязане и го покриите с фолио за 10 минути. Затоплете пастата и лука и ги смесете. Нарежете телешкото месо и го сервирайте с пастата и останалия сос от холандската фурна.Поръсете най-отгоре с пармезан.

Телешки брискет с гъби и лук

Продукти:

  • 3кг. телешки гърди, с кост и изрязана мазнина
  • изсушена мащерка
  •  500гр. лук – нарязан на кубчета
  • 2 с.л. брашно
  • 500гр. гъби -нарязани
  • 4 чаши пилешки бульон
  • 8 скилитки чесън
  • 1/4 ч.л. бахар
Брискети на барбекю с гарнитура

Начин на приготвяне

Предварително загрейте барбекюто на газ на 350°F/170°C.Овкусете телешкото месо с мащерка, сол и пипер. Затоплете среден чугунен тиган, след което добавете телешкото месо и го гответе докато мазнината върху месото намалее – около 5 минути, като на половината време обърнете месото.Добавете лука и гответе докато стане кафяв – около 15 минути. Поръсете с брашно и бъркайте до 3 минути.В голям тиган сложете месото и лука, като лука е в центъра, а месото около него. Гответе докато месото започне да става кафяво – около 5 минути на страна.Добавете гъбите и гответе докато не станат тъмно кафеви.Овкусете със сол и пипер. Изрежете коста от месото и изчистете мазнината (по желание).Сложете телешкото в чиния и изсипете лука и гъбите върху него.

Бургер с говежди гърди на барбекю на газ

Dacă vrei să te încălzești pe veranda din casă, savurând un preparat din ingrediente ce pot ține răcelile departe, îți recomandăm să încerci această rețetă. Supa cremă de ghimbir și morcovi este pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă. Iată cât de simplu se prepară la un gratar pe gaz:
Бургер

Продукти: 

  • 3-4 кг брискет – нарязан
  • сос за говеждо месо
  • подправка за говеждо месо
  • вода, сок или бира
  • питки за бургер
  • листа от маруля
  • чери домати

Начин на приготвяне:

Изрежете мазнината от говеждите гърди и ги напръскайте с вода. Намажете ги със сос за говеждо месо, сол и подправка за говеждо месо.Поставете месото в херметически плик или купа и го оставете във фризера за една вечер. Предварително затоплете грила си на 250°F/125°C.В алуминиева купичка налейте вода, сок или бира (по избор).Гответе месото директно на грила със затворен капак.С дигитален термометър наблюдавайте вътрешната му температура, щом достигне 150°F/65°C махнете месото от грила и го увиите в алуминиево фолио.Продължете да готвите гърдите увити във фолио докато вътрешнат им температура не достигне 200°F/95°C. одгответе бургера като сложите сос на двете страни на питката, гарнирате с листа от маруля, чери домати и говеждото месо. Сервирайте.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.