Posted on Leave a comment

Риба на барбекю – рецепти за Никулден

Рецепти за риба на барбекю
Дойде и най-празничният месец за годината, а с настъпването му се приближаваме все повече до коледните и новогодишните празници. Постите продължава още две седмици, но ето че Никулден е пред нас и по традиция се яде риба.Традициите за този празник не са много и са добре известни на всички ни. Една от най-големите и уважавани традиции е приготвянето на риба за Никулден. Но знаете ли, че рибата задължително трябва да е с люспи, които внимателно да бъдат премахнати от нея и запазени, за да не бъдат настъпени. Настъпване на дори една люспа от риба, носи лош късмет. А според някои поверия, запазването на най-голямата люспа в портфейла, носи богатство. Друго поверия за Никулден е, че не бива да се влиза в открито море, а първата уловена риба за деня трябва да бъде изядена от тибар. Костите на тази риба не бива да се захвърлят. И разбира се поверието, което най-много ни вълнува с приближаването на зимата е, че този ден поставя началото на снежните валежи за месец декември.
И тъй като Никулден е деня на рибата, основното ястие което се сервира на трапезата е рибно или по-точно шаран. Но ако не сте почитатели на шарана или имате нужда да разнообразите трапезата с други ястия, сме ви приготвили 5 рецепти за риба, приготвена на барбекю.

Грилован шаран с мед и соев сос

Рецепта за шаран на барбекю

Продукти: 

  • 8 малки филета шаран ( около 100 гр. всеки )
  • 2 лимона
  • 2 с.л. течен мед
  • 2 с.л. соев сов
  • свеж пипер
  • 200 гр. царевица или боб

Начин на приготвяне:

Под течаща вода измиите шарана и го изсушете с хартиена кърпа.Нарежете лимона и го изстискайте в купа.Напръскайте месото с лимонов сок.В малка купичка смесете меда и соевия сос, като овкусите с пипер.Разбъркайте добре и намажете рибата със соса.На предварително загрято барбекю, загрейте тиган с олио и поставете рибата в него.Гриловайте на среднаа температура за 3-4 минути от всяка страна. Накрая намажете филетата с останалия сос и сервирайте с царевица или боб.

Шаран по карибска рецепта

Продукти:

  • ¾ с.л. черен пипер
  • 2 бр. цели шарани- изчистени и обезкостени
  • 2 бр. лайм – 1 нарязан на две, другия нарязан на кръгчета
  • 1 с.л. лук на прах
  • 2 ч.л. паприка
  • 100 мл. бира или сода
  • ¾ ч.л. сол
  • мащерка за вкус
Шаран на барбекю

Начин на приготвяне

С остър нож направете няколко разреза от всяка страна на рибата.Смесете лука на прах , паприката, мащерката и овкусете с бира или сода.Разбъркайте сместа и залейте рибата, като намажете внимателно и вътрешността на шарана.Поставете кръглите резънчета лайм в разрезите на рибата.Покриите цялото ястие с фолио и го оставете във фризера за 1 час. Предварително загрейте барбекюто на средна към висока температура.Поставете рибата върху поставка за печене и гриловайте за 15-20 минути, като обръщате на половината време Сервирайте с резънчета лайм.

Сардини на барбекю със сос Чермула

Сардини на барбекю

Продукти: 

  • 8 бр. цели сардини – изчистени
  • 2 с.л. зехтин

Продукти: 

  • кориандър 
  • магданоз
  • 2 скилидки чесън
  • кора от 1 лимон
  • 1 ч.л. кимион
  • ½ ч.л. паприка
  • ¼ ч.л. чили на прах
  • 75 мл. екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки за соса в миксер. Миксирайте всичко и овкусете сместа, след което я оставете в хладилника за поне 3 дни.Затоплете барбекюто за директно готвене.Намажете сардините със зехтин и овкусете.Нанижете всяка риба на метален шиш и направете няколко резки с нож от всяка страна на рибата.Печетч сардините за около 2-3 минути от всяка странаПосипете соса Чермула върху всяка риба и сервирайте.

Сьомга на барбекю със соев сос и кафява захар

Продукти:

  • 1 с.л. лимонена кора
  • 1 скилидка чесън  – нарязан на ситно
  • черен пипер
  • 5 с.л. соев сос
  • 4 с.л. кафява захар
  • 5 с.л. вода
  • 4 с.л. зеленчуково олио
  • 700 гр. филе от сьомга

Начин на приготвяне

В малка купа смесете лимона, чесъна, пипера, соевия сос, захарта, водата и олиото. Разбъркайте докато захарта не се разтопи.Поставете рибата в голям плик с херметическо затваряне.Изсипете сместа в върху рибата и оставете всичко в хладилника за 2 часа.Предварително затоплете барбекюто на средна температура.Леко намажете с олио поставка за готвене и сложетесьомгата отгоре.Гответе я така за 6-8 минути от всяка страна или докато месото омекне.

Лаврак с домашно приготвено чили

4. лаврак на барбекю с чеснова паста

Продукти: 

  • 2 бр. голям лаврак
  • микс от копър, магданоз, мащерка и риган 
  • ½ лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • 1ч.л. морка сол

Продукти: 

  • 4  бр. шалот нарязан на кубчета
  • 2 скилитки чесън – нарязани на ситно
  • 6 зелени люти чушки – нарязани на кубчета
  • 2 червени люти чушки – нарязани на кубчета
  • 4 половинки лимон
  • 2 ч.л. кафява захар
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте барбекюто.Изчистете вътрешността на рибата, измиите я и я подсушете с хартиена кърпа.Изтискайте лимонов сок във върешността и и я намажете с микса от билки.Може да използвате клчеки за да затворите рибата.Смесете морската сол и зехтина.Намажете външната страна на рибата със сместа.Поставете рибата на поставка за гриловане.Печете 10-12 минути като я обърнете на половината време.Докато рибата се приготвя, направете чили соса.Добавете шалот, чесън и нарязаните люти чушки в миксер.Миксирайте всичко докато не стане на каша.Изстискайте лимона и изсипете захарта в купата и миксирайте отново докато захарта не се разтопи.Овкусете със сол на вкус и сервирайте заедно с рибата.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.