Дойде и най-празничният месец за годината, а с настъпването му се приближаваме все повече до коледните и новогодишните празници. Постите продължава още две седмици, но ето че Никулден е пред нас и по традиция се яде риба.Традициите за този празник не са много и са добре известни на всички ни. Една от най-големите и уважавани традиции е приготвянето на риба за Никулден. Но знаете ли, че рибата задължително трябва да е с люспи, които внимателно да бъдат премахнати от нея и запазени, за да не бъдат настъпени. Настъпване на дори една люспа от риба, носи лош късмет. А според някои поверия, запазването на най-голямата люспа в портфейла, носи богатство. Друго поверия за Никулден е, че не бива да се влиза в открито море, а първата уловена риба за деня трябва да бъде изядена от тибар. Костите на тази риба не бива да се захвърлят. И разбира се поверието, което най-много ни вълнува с приближаването на зимата е, че този ден поставя началото на снежните валежи за месец декември.
И тъй като Никулден е деня на рибата, основното ястие което се сервира на трапезата е рибно или по-точно шаран. Но ако не сте почитатели на шарана или имате нужда да разнообразите трапезата с други ястия, сме ви приготвили 5 рецепти за риба, приготвена на барбекю.
И тъй като Никулден е деня на рибата, основното ястие което се сервира на трапезата е рибно или по-точно шаран. Но ако не сте почитатели на шарана или имате нужда да разнообразите трапезата с други ястия, сме ви приготвили 5 рецепти за риба, приготвена на барбекю.
Грилован шаран с мед и соев сос
Продукти:
- 8 малки филета шаран ( около 100 гр. всеки )
- 2 лимона
- 2 с.л. течен мед
- 2 с.л. соев сов
- свеж пипер
- 200 гр. царевица или боб
Начин на приготвяне:
Шаран по карибска рецепта
Продукти:
- ¾ с.л. черен пипер
- 2 бр. цели шарани- изчистени и обезкостени
- 2 бр. лайм – 1 нарязан на две, другия нарязан на кръгчета
- 1 с.л. лук на прах
- 2 ч.л. паприка
- 100 мл. бира или сода
- ¾ ч.л. сол
- мащерка за вкус
Начин на приготвяне
Сардини на барбекю със сос Чермула
Продукти:
- 8 бр. цели сардини – изчистени
- 2 с.л. зехтин
Продукти:
- кориандър
- магданоз
- 2 скилидки чесън
- кора от 1 лимон
- 1 ч.л. кимион
- ½ ч.л. паприка
- ¼ ч.л. чили на прах
- 75 мл. екстра върджин зехтин
Начин на приготвяне:
Сьомга на барбекю със соев сос и кафява захар
Продукти:
- 1 с.л. лимонена кора
- 1 скилидка чесън – нарязан на ситно
- черен пипер
- 5 с.л. соев сос
- 4 с.л. кафява захар
- 5 с.л. вода
- 4 с.л. зеленчуково олио
- 700 гр. филе от сьомга
Начин на приготвяне
Лаврак с домашно приготвено чили
Продукти:
- 2 бр. голям лаврак
- микс от копър, магданоз, мащерка и риган
- ½ лимон
- 1 с.л. зехтин
- 1ч.л. морка сол
Продукти:
- 4 бр. шалот нарязан на кубчета
- 2 скилитки чесън – нарязани на ситно
- 6 зелени люти чушки – нарязани на кубчета
- 2 червени люти чушки – нарязани на кубчета
- 4 половинки лимон
- 2 ч.л. кафява захар
- сол на вкус