Пилешките пържоли и шишчета стават много вкусни на барбекюто. Но както при другите видове месо, и то трябва да се маринова. Тъй като е по-сухо, мазнината е задължителна съставка в рецептите за маринати за пилешко месо. Добавянето на зехтин ще го направи много крехко. Ако сте решили да правите пържоли, внимавайте с чука – пилешкото месо е много крехко и може да го разкъсате. Прочетете и други полезни съвети за мариноване тук.
Ето ги и рецептите ни. Всяка от които изисква около 1 кг месо. Надяваме се, че ще си харесате – подбрали сме рецепти за всеки вкус.
1. Марината за пилешко с джинджифил
Съставки:
- 1 ч.л. сушен джинджифил
- 2 с.л. пресен джинджифил – настърган
- 2 скилидки чесън
- 3 с.л. прясно мляко
- 2 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. лют червен пипер
- черен и бял пипер
- сол
начин на приготвяне:
2. Люта барбекю марината за пилешко
Съставки:
- 2 с.л. лют червен пипер
- 5 скилидки чесън – пресован
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. джинджифил
- 2 с.л. зехтин
- сок от 1 лимон
- черен пипер
- сол
начин на приготвяне
3. Гръцка марината за гриловано пилешко месо
Съставки:
- 1 ч.ч. зехтин
- 1/4 ч.ч. лимонов сок
- 2 с.л. горчица
- 3 скилидки чесън – пресован
- 2 с.л. риган
- 2 ч.л. сушен магданоз
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. розмарин
- черен пипер и сол на вкус
начин на приготвяне
4. Марината за пилешко с кориандър и лайм
Съставки:
- 2 бр. лайм – настъргана кора и сок
- 1 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. кимион
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. мед
- морска сол
начин на приготвяне
5. Мариновани пилешки пържоли с пресни подправки
Съставки:
- 100 мл. водка
- 3 с.л. зехтин
- сокът от един лимон
- 1 с.л. мед
- 4 скилидки чесън – пресован
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. босилек
- сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне
6. Марината за пилешки пържоли с водка
Съставки:
- 100 мл. водка
- 3 с.л. зехтин
- сокът от един лимон
- 1 с.л. мед
- 4 скилидки чесън – пресован
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. босилек
- сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне
7. Барбекю марината за пилешко с мед
Съставки:
- 1/4 ч.ч. мед – не трябва да е захаросан
- 1/4 ч.ч. соев сос
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. оцет
- 4 скилидки чесън – ситно нарязан
- сок от 1 лимон
- черен пипер
- сол
начин на приготвяне
8. Мариновано пилешко с ананас
Съставки:
- 1 ч.ч. сок от ананас
- 2 с.л. бяло вино
- 2 с.л. соев сос
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. горчица
- черен пипер
- сол