Posted on Leave a comment

Мариноване на пилешко месо за барбекю

5. Мариновани пилешки пържоли с пресни подправки

Пилешките пържоли и шишчета стават много вкусни на барбекюто. Но както при другите видове месо, и то трябва да се маринова. Тъй като е по-сухо, мазнината е задължителна съставка в рецептите за маринати за пилешко месо. Добавянето на зехтин ще го направи много крехко. Ако сте решили да правите пържоли, внимавайте с чука – пилешкото месо е много крехко и може да го разкъсате. Прочетете и други полезни съвети за мариноване тук.

 Ето ги и рецептите ни. Всяка от които изисква около 1 кг месо. Надяваме се, че ще си харесате – подбрали сме рецепти за всеки вкус. 

1. Марината за пилешко с джинджифил

Съставки:

  • 1 ч.л. сушен джинджифил
  • 2 с.л. пресен джинджифил – настърган
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. прясно мляко
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • черен и бял пипер
  • сол

начин на приготвяне:

Тази рецепта събужда всички вкусови рецептори.Приготвянето е много лесно.Смесете всички съставки до получаването на гъста каша.Намажете предварително начуканите пържолки.Сложете ги в подходящ съд в хладилника.След 2-3 часа включете газовото барбекю или разпалете въглищата и започнете гриловането.

2. Люта барбекю марината за пилешко

Съставки:

  • 2 с.л. лют червен пипер
  • 5 скилидки чесън – пресован
  • 1/2 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. джинджифил
  • 2 с.л. зехтин
  • сок от 1 лимон
  • черен пипер
  • сол
  •  

начин на приготвяне

Ако сте любител на лютото, тази рецепта е точно за вас.Но внимавайте – с това пилешко ще изпиете много бира.Нека пристъпим към рецептата.Смесете всички съставки.Добре е да опитате лютия пипер, за да прецените количеството, което да сложите.Намажете добре пилешкото и оставете покрито в подходящ съд в хладилника за около 2-3 часа.След това е готово за печене на барбекюто.

3. Гръцка марината за гриловано пилешко месо

Съставки:

  • 1 ч.ч. зехтин
  • 1/4 ч.ч. лимонов сок
  • 2 с.л. горчица
  • 3 скилидки чесън – пресован
  • 2 с.л. риган
  • 2 ч.л. сушен магданоз
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. розмарин
  • черен пипер и сол на вкус

начин на приготвяне

Гръцката марината прави пилешките пържоли изключително ароматни и крехки.Ако обичате шишчета, това е една от най-добрите рецепти и за тях.Смесете всички съставки, намажете месото и го залейте с останалата част от сместа.Препоръчваме да се маринова около 4-5 часа. След това включете барбекюто и започнете да печете. Още при гриловането ще усетите неустоимия им аромат.След това е готово за печене на барбекюто.

4. Марината за пилешко с кориандър и лайм

Съставки:

  • 2 бр. лайм – настъргана кора и сок
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. мед
  • морска сол

начин на приготвяне

За тази рецепта за мариноване на пилешко ви трябва блендер. Всички съставки се смесват до получаването на еднородна смес.Намазвате добре месото, след което го слагате в подходящ съд в хладилника, завито във фолио.Трябва да престои минимум 4-5 часа, след което може да го сложите на скарата.

5. Мариновани пилешки пържоли с пресни подправки

Съставки:

  • 100 мл. водка
  • 3 с.л. зехтин
  • сокът от един лимон
  • 1 с.л. мед
  • 4 скилидки чесън – пресован
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. босилек
  • сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне

Нарязвате подправките на много стно.Пресните са много по-ароматни, но ако нямате, може да използвате и сушени.Смесвате ги с останалите съставки. Отделяте 1/3 ч.ч. от маринатата.С другата намазвате месото и оставате да престои добре покрито около 6-7 часа в хладилник.За тази рецепта е много подходящо да имате чугунена плоча, но и на скара резултатът е много вкусен.Сложете месото да се грилова, и след като го обърнете, намажете с отделената марината.Със сигурност много ще ви харесат.

6. Марината за пилешки пържоли с водка

Съставки:

  • 100 мл. водка
  • 3 с.л. зехтин
  • сокът от един лимон
  • 1 с.л. мед
  • 4 скилидки чесън – пресован
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. босилек
  • сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне

За тази рецепта смесете всичко в подходящ съд. Сложете месото, покриите и поставете в хладилника.След 2-3 часа вече може да печете.Не дръжте пилешкото повече от 4 часа в маринатата – след този час водката почва да „готви“ месото.

7. Барбекю марината за пилешко с мед

Съставки:

  • 1/4 ч.ч. мед – не трябва да е захаросан
  • 1/4 ч.ч. соев сос
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 с.л. оцет
  • 4 скилидки чесън – ситно нарязан
  • сок от 1 лимон
  • черен пипер 
  • сол

начин на приготвяне

В тенджера се смесват всички съставки.Кипва се на котлона, може да използвате и този на газовото ви барбекю.След като изстине, се залива пилешкото месо.Сложете в хладилник и след около 3-4 часа ще е готово за гриловане.

8. Мариновано пилешко с ананас

Съставки:

  • 1 ч.ч. сок от ананас
  • 2 с.л. бяло вино
  • 2 с.л. соев сос
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. горчица
  • черен пипер
  • сол

начин на приготвяне

Смесете всички съставки в дълбок съд.Накиснете в маринатата пилешкото месо и сложете капак или фолио.След 3-4 часа в хладилника ще са готови за печене.С тази рецепта със сигурност ще изненадате както себе си, така и гостите на барбекю партито ви.А за да загатнете какво ще опитат, сервирайте с кръгчета ананас или друг плод.
Вашият коментар