Posted on Leave a comment

Съвети за мариноване на месо и зеленчуци

Съвети за мариноване на месо
Вече имате барбекю в градината или на терасата и искате да го изпробвате. Време е да пристъпите към приготвянето на храната. От Enders ще ви помогнем да постигнете отлични резултати на барбекюто. Една от най-важните стъпки е мариноването. Независимо какво сте решили да гриловате – месо, риба или зеленчуци, предварителната обработка на храната е задължителна. В интернет пространството има голямо разнообразие от рецепти за маринати. Но коя да изберете? С полезните ни съвети за мариноване на месо и зеленчуци ще ви помогнем да се спрете на правилната според това каква храна ще приготвите, както и според вкусовите ви предпочитания. 

Мариноването е изключително важно за барбекю храната. Независимо какво сте решили да приготвите – месо, риба или зеленчуци, предварителната обработка е задължителна.

Съставки на маринатите за барбекю

Маринатата е смес, която обогатява вкуса на храната, прави я по-сочна и по-крехка. В зависимост каква храна ще приготвяте, съставките са различни. Някои видове месо са по-сухи и имат нужда от добавки, които да го направят по-сочно. А зеленчуците например имат нужда само от овкусяване. Рецептите за марината за барбекю се състоят от няколко вида подправки, кисела течност, мазнина и в някои случаи мляко.

подправки

Целта на подправките е обогатяване на вкуса на храната, която ще приготвите на барбекюто. Много е важно да подберете правилните според това какво ще приготвите на грила. Има универсални подправки, например черния пипер, които подхождат почти на всичко. Но има и такива, които ще провалят барбекю партито ви, ако се използват неправилно. Друго много важно нещо за подправките за маринати е количеството – не трябва да се прекалява, както и да се слага прекалено малко. 

 Съвет – използвайте пресни подправки или такива, които сте изсушили вие. Ароматът е много по-наситен. 

Кисели съставки

Киселите съставки са много важни за всяка марината. Най-често срещаните са лимонов сок, оцет и вино. При някои видове месо, например телешко, са много важни за сочността му. Друга тяхна функция е омекотяването на вкуса, особено ако обичате пикантна храна. Както с подправките, таки и с тези съставки трябва да сте внимателни. Ако сложите по-големи количества в сместа, резултатът няма да е добър и ще разочаровате гостите си.  А на любителите на екзотичните вкусове ще предложим да експериментират с вкусове като нар или лайм.


мазнина

Мазнината е задължителна съставка за маринатите за по-сухите видове месо, например пилешкото. Препоръчваме да сложите зехтин в сместа, но ако не сте му почитател, слънчогледово олио също ще помогне за сочността на изпеченото на барбекю месо. В маринати за риба също е препоръчително да се сложи зехтин. Така няма да се залепи за скарата. Ако менюто ви ще се състои от зеленчуци, зехтинът ще направи вкуса им страхотен.


други съставки

Вече ви казахме кои са основните съставки в рецептите за маринати. Има и други, които също имат страхотни свойства. В много рецепти има чесън или лук. Ако обичате чистия вкус на телешко месо, може да потопите пържолите в прясно или кисело мляко. Ще бъдете очаровани от финалния резултат. Млякото прави месото изключително крехко. Ако обичате екзотични вкусове, пробвайте маринати с плодове – папая, манго или ананас. В съчетание с пикантни подправки ще останете приятно изненадани от експлозията от вкусове.

съвети за мариноване

След като сте избрали какво ще приготвите на барбекюто – свинско, пилешко, телешко, риба или зеленчуци, е време да подготвите и маринатата. Ще намерите много рецепти, за всеки вкус и вид храна. Но има няколко неща, които препоръчваме да спазвате. Изберете хубаво месо и зеленчуци, пригответе правилен съд и не на последно място – маринатата има нужда от време. Следвайте съветите ни и ще очаровате гостите на грил партито ви.

избор на месо

Избора на зеленчуци не е труден – просто изберете свежи и здрави. При месото обаче е по-сложно. Най-важното е да не купувате замразено месо. Вкуса му не е толкова добър, а и не знаете преди колко време е сложено във фризера. Купувайте от сигурни доставчици, най-добре е да са български. Вносното месо не винаги е прясно и с ясен произход. Избирайте месо по цвета – свинското трябва да е розово-бяло, телешкото розово, говеждото наситено червено, а пилешкото бледо розово или бяло. Някои видове, например говеждо и агнешко, имат лек аромат. Това не трябва да ви притеснява. Но ако усетите по-силни миризми, не купувайте. Преценете и от коя част да бъде месото. От свински врат например стават най-хубавите шишчета.подходящ съд за марината

Важно е да подготвите подходящ съд за мариноване. Най – добре е да използвате стъклен или керамичен, тъй като пластмасата и някои видове метал могат да променят вкуса на храната. Не забравяйте, че трябва да има и капак. Ако няма такава възможност, в краен случай и стреч фолио за храна ще ви свърши работа. Преценете предварително и колко голям да бъде съда, така че всичката храна за скарата да се събере и да бъде овкусена.

мариноване

Изберете рецепта за марината, подходяща за вида месо, което подготвяте. Има универсални подправки, но има и специфични, които да провалят вечерята ви. Ако обичате зеленчуци на скара, изберете рецепти със зехтин и соев сос. Независимо каква храна ще подготвяте на барбекюто, много е важно да сложите оптимални количества от всички съставки. Прекалено много или прекалено малко никога не е добре.
 Винаги слагайте храната да се маринова на студено. Ако сте на къмпинг и нямате хладилник, изберете сенчесто и прохладно място. Топлината ще повлияе зле на процеса на мариноване. Също така и може да доведе до разваляне на месото и да се провали барбекю партито ви.

колко време отнема мариноването на зеленчуци и месо?

Всеки си е задавал този въпрос многократно. Ще намерите различни отговори, но не всички ще са точни. Първо – много е важно какво ще приготвите на барбекюто. Някои видове месо, например телешкото, имат нужда от по-дълго мариноване. На зеленчуците им е достатъчен и 1 час, за да поемат нужните аромати от подправките в сместа. Четете внимателно какво пише в рецептата като време. Ако в маринатата има алкохол, не се препоръчва месото да стои повече от 4-5 часа, защото процеса на готвене ще започне преди да сте сложили пържолите върху скарата.


време е за печене

След като вече месото и зеленчуците са готови, е време да подготвите барбекюто и да започнете да печете. Преценете и дали да използвате скара или плоча. Някои храни стават по-добре на плоча, но за това ще ви разкажем в друга статия. Надяваме се да сме били полезни със съветите за мариноване на месо и зеленчуци за скара. Пожелаваме приятни моменти до барбекюто.
Вашият коментар