
Мариноването е изключително важно за барбекю храната. Независимо какво сте решили да приготвите – месо, риба или зеленчуци, предварителната обработка е задължителна.

Съставки на маринатите за барбекю
подправки
Целта на подправките е обогатяване на вкуса на храната, която ще приготвите на барбекюто. Много е важно да подберете правилните според това какво ще приготвите на грила. Има универсални подправки, например черния пипер, които подхождат почти на всичко. Но има и такива, които ще провалят барбекю партито ви, ако се използват неправилно. Друго много важно нещо за подправките за маринати е количеството – не трябва да се прекалява, както и да се слага прекалено малко.
Съвет – използвайте пресни подправки или такива, които сте изсушили вие. Ароматът е много по-наситен.
Кисели съставки


мазнина
други съставки

съвети за мариноване

избор на месо
подходящ съд за марината

мариноване
Винаги слагайте храната да се маринова на студено. Ако сте на къмпинг и нямате хладилник, изберете сенчесто и прохладно място. Топлината ще повлияе зле на процеса на мариноване. Също така и може да доведе до разваляне на месото и да се провали барбекю партито ви.
колко време отнема мариноването на зеленчуци и месо?
Всеки си е задавал този въпрос многократно. Ще намерите различни отговори, но не всички ще са точни. Първо – много е важно какво ще приготвите на барбекюто. Някои видове месо, например телешкото, имат нужда от по-дълго мариноване. На зеленчуците им е достатъчен и 1 час, за да поемат нужните аромати от подправките в сместа. Четете внимателно какво пише в рецептата като време. Ако в маринатата има алкохол, не се препоръчва месото да стои повече от 4-5 часа, защото процеса на готвене ще започне преди да сте сложили пържолите върху скарата.
