Posted on Leave a comment

Традиционни български ястия, които да приготвите на газово барбекю

Традиционни български ястия на газово барбекю

Традиционните български ястия са много разнообразни. Народната ни кухня предлага различни тестени изделия, ароматни супи и манджи, месни деликатеси и много други. Всички те са много вкусни, а в зависимост в кой район на страната сте се приготвят по различен начин. А има и ястия, който може да опитате само в определени области, например пататника в Родопите. 

 В България обикновено барбекюто се възприема като уред, върху който може да се приготви само скара. Барбекютата на газ обаче предлагат много повече възможности. Благодарение на капака уреда се превръща във фурна. Много от моделите имат и страничен котлон. Всичко това, съчетано с подходящи аксесоари го превръща във външна кухня. От Enders ще ви запознаем с част от най-традиционните български ястия, които да приготвитв на газовото барбекю. Няма да ви показваме рецепти, защото във всяко кътче на страната ни си има специфични начини на готвене.

Класическа българска скара

Няма как на първо място в списъка да не е българската скара. Двойка кебапчета или кюфтета с гарнитура лютеница и студена биричка е истинска класика. Много обичаме и шишчета – месо с лук и чушка. Имаме си и още един продукт, който много обичаме изпечен на скара – сланината. Дали самостоятелно или с месо и зеленчуци, тя си е истински деликатес в България. Зависи в кой край на страната сте, ще опитате разнообразни варианти – наложена с праз и сол, опушена, с шарена сол или в комбинация с тъкни парчета месо. Друг български местен деликатес, който става много вкусен на барбекю, е домашната кълцана наденица. Ако държите на опушения вкус на храната на скарата, изплозвайте кутия за опушване.

боб чорба

Любимата боб чорба се готви във всеки дом, кръчма или хижа. За получване на традиционния вкус са задължителни подправките девисил и джоджън. Не забравяйте и червена чушка, за предпочитане сушена. Използвайте страничния котлон на газовото барбекю. За хората, които не могат без месо – боб с наденица е страхотна комбинация. Задължително трябва да напишем нещо и за смилянския боб – едър и шарен, с уникални вкусови качества. Кръстен е на красивото родопско село Смилян и расте по поречието на река Арда. Ако бъде засаден на друго място се променя вкуса му. Става изключителен и на фурна. Освен като самостоятелно ястие, изпечен е и страхотна гарнитура към скарата.

мусака

Специално отбелязваме, че е българска мусака. Приготвя се по целите Балкани и части от Азия, като във всяка държава рецептата е различна. Има варианти с патладжан, тиквички, домати. Но българската си е най-хубава. Основните й съставки са картофи, нарязани на ситни кубчета, кайма с подправки (чубрицата е задължителна), моркови и лук. Отгоре се прави заливка, обикновено от яйца и кисело мляко. В някои райони има и вариант за заливка, подобна на сос бешамел. Мусаката много върви с кисело мляко или таратор. Много лесно се приготвя и в барбекю на газ – благодарение на капака може да се използва и като фурна.

кавърма

Това ястие също им спорен произход, но няма книга с традиционни български рецепти, в която да не присъства. Може да се опита и във всяка народна механа. Кавърмата се приготвя от свинско или пилешко месо в комбинация с лук (с праз става по-вкусно) и домати. Може да се добавят и чушка, гъби и моркови. Месото се запържва, след което се задушава с останалите продукти. Има два начина да я приготвите на барбекюто. Ако имате страничен котлон на газовия грил, използвайте него. Другият начин за приготвяне на ароматното ястие е с Switch Grid тиган от чугун, който да поставите в самото барбекю. Може и леко да я запечете.

Гювеч

Гюведжето е малък огнеупорен керамичен съд с капак, в който се приготвят разнообразни ястия. В него храната се задушава и става изключително вкусна. Преди да го сложите в барбекюто, не забравяйте че трябва предварително да сте затоплили съда, за да не се пукне. Гюведжето има различни варианти, като те са кръстени на различни райони на България – по тракийски, шопски, родопски и много други.
Ако изплозвате големия вариант на съда – гювеч, направете зелеви сърми, капама, боб или друго традиционно ястие. И разбира се гювеч.

сач

Сачът е плитък съд, който в повечето случаи е изработен от керамика. В него се приготвят вкусни ястия от различни видове месо и зеленчуци. Слагат се и различни подправки. Разновидности са хайдушки, комитски, вълчи и много други. Всички варианти са много вкусни. Може да се сготви както на котлон, така и във фурна. 

 Приготвянето е лесно и на газовото барбекю. От Enders предлагаме много удобен съд, който може да замести керамичния сач – чугунения тиган Switch Grid

пълнени чушки

Това е друго любимо българско ястие, което можете да опечете в газовото ви барбекю. Пълнените чушки може би са българското ястие с най-много варианти. Класическата плънка е от ориз и кайма с подправки. Могат да се сервират с кисело мляко. В България пълним и сушени червени чушки, които стават много ароматни. Постни са и едно от ястията, което се готви по традиция за Бъдни вечер. Популярни са и чушки, пълнени с боб, булгур, ориз със сини сливи. Вкусни стават и със сирене и яйце. Както и да ги обичате, пробвайте да ги приготвите в газовия грил.

баница

Присъствието на любимата българска закуска може би ви е учудило. Но да, можете да изпечете баницата в газовото барбекю. Ако е с няколко горелки, включете на най-силно страничните, а тези, върху които е тавата – на по-слабо. След като сложите капака, следете температурата. Не трябва да надвишава 200 градуса.

 Баницата най-често е с плънка от сирене и яйца. Други разновидности са с праз, спанак, лучник, клин и сладки баници с ябълки, тиква или локум. Корите също са различни видове. Който и вариант да изберете, комбинирайте с айран или боза.

Вашият коментар