
Традиционните български ястия са много разнообразни. Народната ни кухня предлага различни тестени изделия, ароматни супи и манджи, месни деликатеси и много други. Всички те са много вкусни, а в зависимост в кой район на страната сте се приготвят по различен начин. А има и ястия, който може да опитате само в определени области, например пататника в Родопите.
В България обикновено барбекюто се възприема като уред, върху който може да се приготви само скара. Барбекютата на газ обаче предлагат много повече възможности. Благодарение на капака уреда се превръща във фурна. Много от моделите имат и страничен котлон. Всичко това, съчетано с подходящи аксесоари го превръща във външна кухня. От Enders ще ви запознаем с част от най-традиционните български ястия, които да приготвитв на газовото барбекю. Няма да ви показваме рецепти, защото във всяко кътче на страната ни си има специфични начини на готвене.

Класическа българска скара
боб чорба


мусака
кавърма


Гювеч
Гюведжето е малък огнеупорен керамичен съд с капак, в който се приготвят разнообразни ястия. В него храната се задушава и става изключително вкусна. Преди да го сложите в барбекюто, не забравяйте че трябва предварително да сте затоплили съда, за да не се пукне. Гюведжето има различни варианти, като те са кръстени на различни райони на България – по тракийски, шопски, родопски и много други.
Ако изплозвате големия вариант на съда – гювеч, направете зелеви сърми, капама, боб или друго традиционно ястие. И разбира се гювеч.
сач
Сачът е плитък съд, който в повечето случаи е изработен от керамика. В него се приготвят вкусни ястия от различни видове месо и зеленчуци. Слагат се и различни подправки. Разновидности са хайдушки, комитски, вълчи и много други. Всички варианти са много вкусни. Може да се сготви както на котлон, така и във фурна.
Приготвянето е лесно и на газовото барбекю. От Enders предлагаме много удобен съд, който може да замести керамичния сач – чугунения тиган Switch Grid.


пълнени чушки
Това е друго любимо българско ястие, което можете да опечете в газовото ви барбекю. Пълнените чушки може би са българското ястие с най-много варианти. Класическата плънка е от ориз и кайма с подправки. Могат да се сервират с кисело мляко. В България пълним и сушени червени чушки, които стават много ароматни. Постни са и едно от ястията, което се готви по традиция за Бъдни вечер. Популярни са и чушки, пълнени с боб, булгур, ориз със сини сливи. Вкусни стават и със сирене и яйце. Както и да ги обичате, пробвайте да ги приготвите в газовия грил.
баница
Присъствието на любимата българска закуска може би ви е учудило. Но да, можете да изпечете баницата в газовото барбекю. Ако е с няколко горелки, включете на най-силно страничните, а тези, върху които е тавата – на по-слабо. След като сложите капака, следете температурата. Не трябва да надвишава 200 градуса.
Баницата най-често е с плънка от сирене и яйца. Други разновидности са с праз, спанак, лучник, клин и сладки баници с ябълки, тиква или локум. Корите също са различни видове. Който и вариант да изберете, комбинирайте с айран или боза.
