Posted on Leave a comment

Свински джолан на газово барбекю – 3 избрани рецепти

В разгара на грил сезона за любителите на свинския джолан избрахме неустоими рецепти за изпичането му на газово барбекю, от които ще останете очаровани. Джоланът е горната част на крака на прасето, над коляното. Освен че е изключително вкусен и сочен, е и много полезен за костната система на човека, защото съдържа голямо количество естествен желатин. Ето и избраните рецепти за свински джолан на газово барбекю.

1. свински джолан с хрупкава коричка

Приготвен по тази рецепта, свинският джолан става сочен отвътре, а отвън с хрупкава коричка. За приготвянето му ще ви е нужен и котлон, голямо удобство е ако имате такъв на барбекюто на газ. 

Продукти: 

  • 2 свински джолани
  • 330 мл. светла бира
  • 500 мл. телешки/свински бульон
  • 1 с.л. сол
  • 1 глава лук
  • 2 листа дафинов лист
  • 1 ч.л. черен пипер на зърна
  • 1 ч.л. нишесте
  • 1 ч.л. мед

Начин на приготвяне:

В подходяща тенджера слагате джоланите, към тях добавяте нарязания лук, дафиновия лист и черния пипер.Заливате с 1/4 от бирата, доливате бульона и слагате на котлона. След като заври, намалете котлона и оставете да ври 1 час. Смесете нишестето с 100 мл бира и меда. С част от тази смес намажете джоланите, подредете ги в тава и я сложете в предварително загрятото газово барбекю, температурата трябва да е около 160 градуса.Печете 7-8 минути, след което отворете капака, намажете пак месото и го обърнете. Печете още 4-5 минути. След като е готово, го извадете от тавата и оставете 5 минути да почине преди сервиране.

2. Свински джолан на барбекю с билки

Много ароматна рецепта за гриловане на джолан на газово барбекю. 

Продукти:

  • 2 свински джолани
  • 2 с.л. морска сол

Сос за намазване:

  • по 1 ч.л. розмарин, риган и мащерка
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. микс черен и розов пипер

Начин на приготвяне

Започва се с обработване на джоланите.С остър нож направете няколко тънки прореза по кожата, без да стигате до месото. Разтрийте ги добре с морска сол и ги оставете за 15-20 минути. Смесете подправките и намажете добре с тях джолана непосредствено преди да го сложите да се пече. Време е да приготвите барбекюто за индиректно печене. Включете горелките под скарите, които няма да използвате. Изчакайте барбекюто да достигне 180 градуса. Сложете джоланите върху скарата, под която няма включена горелка и затворете капака. След час трябва да е готово – най-лесно е като проверите вътрешната температура, трябва да е 80 градуса.Ако е готово, сложете върху директна скара за по минута от всяка страна.Сервирайте с печени картофи или гриловани зеленчуци.

3. опушен свински джолан на шиш

 Джоланът е много подходящ за приготвяене на барбекю шиш с мотор. За това ще ви предложим и рецепта за приготвянето му. Започва се с мариноването му, 12 часа преди да бъде изпечен.

Продукти: 

  • 2 средно големи джолани

Преди изпичането:

  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. зехтин или олио

Марината:

  • 1/2 чаша сол
  • 1 литър вода

По време на печенето:

  • 1 литър светла бира
  • 2-3 чаши чипс за опушване

Начин на приготвяне

В голям съд се смесват водата и солта, вътре се слагат джоланите и се оставя в хладилник.След като извадите джоланите от водата, ги подсушете с хавлиена кърпа, намажете ги добре с мазнината и ги поръсете с черния пипер и солта.Сложете ги на шиша и ги закрепете с държачите. Ако за първи път ще работите с такъв шиш, сложете го на стойката, за да проверите дали не се докосва до някоя част на уреда. Следва приготвянето на газовото барбекю за печене – включете го на по-силни градуси и изчакайте да достигне температура 180 градуса. Сложете стърготините в кутията за опушване, запалете ги и сложете кутията в барбекюто.След като започне да пуши, сложете шиша и затворете капака. Може да сложите допълнителна тавичка за мазнина под шиша. Печете 45 минути на тази температура, след което отворете капака, полейте с част от бирата месото докато се върти на шиша, затворете капака, намалете до достигане на 130 градуса и печете още половин час.След това отворете, полейте с още бира и печете още 30 минути. Повторете още няколко пъти, трябва да се пече общо 3 часа. Когато джоланите са готови, ги свалете от шиша и изчакайте 5-7 минути преди да ги сервирате.

 Свинският джолан не е от най-лесните специалитети, които можете да изпечете на газовото барбекю, но определено е един от най-вкусните. Вече знаете как да го приготвите по неустоим начин.

Вашият коментар