Posted on Leave a comment

Рибай стек – как се пече на газово барбекю

Рибай е един от най-популярните и вкусни стекове. Има богат и уникален вкус, който се дължи най-вече на мраморната шарка на месото. Рибай стекът (ribeye steak) е говежда пържола от най-хубавата част на ребрата – между шесто и дванадесето. 
Първоначално сме ви подготливи няколко съвета при избор на подходящото месо за стек.
Когато избирате този вид стек за барбекю, най-добрата дебелина е около 3 – 3,5 см.Винаги купувайте прясно месо. А най-важното при приготвянето му е изпичането – ако имате газово барбекю с Turbo Zone, ще постигнете невероятни резултати. Turbo Zone е зона на барбекюто при която скарите се нагряват до 400 градуса, месото се запечатва и ценните съставки остават в него.

1. Класически рибай стек

Това е класически начин за приготвяне на рибай стек, чрез който ще се насладите напълно на богатия му вкус. 

Продукти: 

  • 2 бр. рибай стек
  • сол
  • черен пипер
  • 1 с.л. масло

Начин на приготвяне:

Смесете сол и черен пипер на вкус, намажете добре от двете страни всяко парче месо и оставете в добре затворен съд да престоят 12 часа в хладилник.Изважда се 30 минути преди печене. Следва подготовката на грила. Загрейте на максимална температура и сложете стековете.Ако газовото ви барбекю има Turbo Zone, печете по 2 минути от всяка страна и след това намалете температурата до около 180 градуса. За средно изпечен стек вътешната температура трябва да е 135-140 градуса. След като свалите месото от скарата, го намажете от двете страни с масло. Преди да го сервирате, изчакайте около 10 минути. Поднася се нарязан на тънки филии.

2. пикантен рибай стек с билково масло

Билковото масло ще обогати още повече вкуса на рибай стека и ще го направи много по-сочен.

Продукти:

  • 2 бр. рибай стек
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. лук на прах
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • сол

Билково масло:

  • 125 гр. масло
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 с.л ситно нарязана прясна мащерка
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Започнете в овкусяването на месото.Смесете всички подправки и поръсете добре стековете с тях.Оставете ги да престоят около 40 минути в затворен съд на стайна температура.През това време пригответе билковото масло – смесете всички съставки и приберете в затворен съд в хладилника.Извадете го преди да почнете да печете, леко да омекне. Следва изпичането на стековете на газовото барбекю. Процесът е като в предишната рецепта с една единствена разлика.Малко преди да са готови стековете, ги намажете от горната част с билковото масло, затворете капака за 1-2 минути и след това ги свалете от скарите. Оставете да починат около 10 минути преди сервиране.След това се насладете на аромата и вкуса им.

3. маринован рибай стек

 Ако искате да гриловате рибай стек по нетрадиционен начин, изберете тази рецепта.

Продукти: 

  • 2 бр. рибай стек
  • 1/4 ч.л. смлян джинджифил
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 склидки пресован чесън
  • 2 стръка ситно нарязан пресен лук
  • 1/2 ч.ч тъмен соев сос
  •  

Начин на приготвяне

Първата стъпка е смесването на всички съставки за маринатата в подходящ съд.Намажете добре стековете от двете страни и ги сложете в останалата смес, покрийте с фолио и приберете в хладилник за около 8 часа. Извадете стековете от хладилника около 20 – 30 минути преди печене, като ги оставите в маринатата. Изцеждат се непосредствено преди изпичане. Процесът на печене е както при другите рецепти, отново се сервират 10 минути след като сте ги свалили от горещите скари.

 Ако сте избрали рецепта за приготвяне на рибай стек на газово барбекю, остава да приготвите съставките, да изстудите бирата и да се развихрите като истински грил майстор. 

 
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.