Posted on Leave a comment

Скариди на барбекю – неустоими рецепти

Рецепта за скариди
Скариди на барбекю – задължително ги добавете към лятното си грил меню. Приготвят се лесно и бързо и са страхотна идея както за основно ястие, така и за мезе към чаша студена бира. На шишчета или плоча, мариновани или леко подправени – винаги са вкусни. Експериментирайте смело със скаридите на барбекю, важното е да спазвате няколко прости правила:

  • Скаридите имат нежно месо – не ги печете на много високи температури, както и прекалено дълго. 2-4 минути от всяка страна са достатъчни.
  • Дългото им печене ще ги направи жилави.
  • Консумирайте топли – след изстиване стават отново жилави.
  • Ако приготвяте шишчета с тях, препоръчваме да са тънки, най-добре дървени. Така ще избегнете разпадането им.
  • Ако сте избрали по-малък размер скариди, задължително използвайте чугунена плоча за приготвянето им, за да не паднат през отворите на скарата.
  • За обръщането им е най-добре да използвате силиконова щипка, за да избегнете разпадането им.

Шишчета с медени скариди

На пръв поглед рецептата може да ви стори много нестандартна, но след като ги опитате, ще ви стане една от най-любимите.

Продукти: 

  • 500 гр. изчистени скариди
  • 2 с.л. мед
  • 2 с.л. барбекю сос
  • 1 ч.л. чили сос
  • 3 скилидки пресован чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • щипка черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол
  • лимонов сок

Начин на приготвяне:

Пригответе соса като смесите меда, барбекю соса, чилито и чесъна, разделете го на 2 равни части.Едната отделете за сервиране, а другата поставете на удобно място на барбекюто (магнитната поставка за подправки и сосове е много удобна за тази цел).Сложете по 4-5 броя на шишче, намажете ги със зехтин и овкусете с черен пипер и сол.Наредете върху чугунена плоча за барбекю и печете 2 минути.Обърнете и намажете грилованата вече страна със соса. Печете 2 минути, обърнете и сложете сос от другата страна.Повторете още 1-2 пъти, като обръщате и мажете през 30-40 секунди.Сервирайте топли с останалата част от соса и лимонов сок.

Пикантни скариди на барбекю

Това е една от любимите ни рецепти за скариди на барбекю.

Продукти:

  • 500 гр. изчистени скариди
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кайенски пипер
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 лимон за сервиране

Начин на приготвяне

Първата стъпка е приготвянето на пикантната паста.Смесете добре всички съставки и намажете добре всички скариди.Включете барбекюто на средна температура.Печете по 2-3 минути от всяка страна.Сервирайте с лимон, пожелание може да направите и чеснов сос.

Мариновани скариди на барбекю с чеснова паста

Продукти: 

  • 500 гр. изчистени скариди

За марината:

  • 4 скилидки пресован чесън
  • 2-3 стръка пресен магданоз
  • 3-4 листа пресен босилек
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 с.л. доматено пюре
  • сок от 1/2 лимон
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер

За чесновата паста:

  • 2 скилидки чесън
  • 75 гр. меко масло
  • 1 стрък пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на маринатата – смесете ситно нарязаните подправки с останалите съставки и мариновайте скаридите за 20-30 минути. Включете газовото барбекю и изчакайте да достигне температура от окло 120 – 130 градуса.Печете по 2-3 минути от всяка страна. Сервирайте топли, намазани с чесновата паста.

Скариди с лимон и билки на шишчета

И този начин за приготвяне на скариди на барбекю е много лесен.

Продукти:

  • 500 гр. изчистени скариди
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 2-3 листа пресен босилек
  • 2-3 листа пресен риган
  • стрък мащерка
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • лимон за сервиране

Начин на приготвяне

Смесете ситно нарязаните свежи билки с останалите съставки и мариновайте скаридите за 10, максимум 15 минути. Включете барбекюто на средна температура и печете по 2-3 минути от всяка страна.Накрая леко запечете и кръгчета лимон – с тях сервирайте шишчетата със скариди.

Портокалови скариди на барбекю

Скаридите и портокала са страхотна и свежа комбинация за лятото. За това и ви предлагаме тази рецепта за тях.

Продукти: 

  • 500 гр. изчистени скариди
  • 2 с.л. портокалов сок
  • 1 с.л. портокалови корички
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. сос барбекю
  • 1/2 ч.л. кориандър
  • зехтин

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете портокаловите корички и сок, оцета, барбекю соса и кориндъра.Сложете скаридите вътре и мариновайте за 10 минути.Включете барбекюто на средна температура, намажете добре плочата със зехтин и гриловайте скаридите по 2-3 минути от всяка страна.Сервирайте топли със салата по избор.

Това бяха нашите лесни и бързи рецепти за приготвяне на скариди на барбекю. Вече знаете как да приготвите любимите морски дарове за следващото градинско парти край барбекюто. Следете блога ни за още рецепти за барбекю специалитети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.