Posted on Leave a comment

Термометър за барбекю – как и защо се използва?

Безживен термометър Mater

Знаете ли кое е нещото, което може да направи на пух и прах вашия празничен обяд, приготвен в двора на вилата, или почивния ден, резервиран за барбекю на открито? Разбира се, че загорялото месо! Но проблемите, които могат да ви застигнат, докато готвите на барбекю на газ или на въглища, са много повече, отколкото предполагате. Освен да се препече твърде много, месото може да излезе сухо от уреда за печене, да бъде сурово и с това да рискувате здравето си, колкото и качествени да са продуктите от любимата ви месарница, а дори и да хване неприятна коричка от въглен, докато сърцевината му плува в кръв.

 Всичко това, вероятно, е немислимо за един майстор на барбекюто или професионалния готвач. Само че, ако си мислите, че опитът и знанията са достатъчни на експертите по месото, приготвено на барбекю, са достатъчни, за да се справят, лъжете се. Всъщност, самите професионални готвачи използват специални уреди, с които да си гарантират, че ще изпекат съвършения телешки стек, крехката риба, уловена в съседната река или пилешките пържоли от бут. На първо и не последно място, те избягват да готвят на око или да познават като магове кога ли е идеалният момент да извадят месото. Това е твърде рисково занимание. Нужно е да сте уверени в това, което вършите на своето барбекю. Нужно е да знаете със сигурност кога да спрете топлинната обработка, а и да сте наясно с времетраенето й за всеки тип месо и риба.

 Звучи трудно и непосилно, нали? А някой твърдеше, че най-лесно е да се готви на барбекю на въглища – разпалваш жарта, мяташ пържолите и само чакаш, докато си пиеш ледено студената биричка сред природата или в двора на вилата. Нещата могат да се подредят и за вас така. Просто ви трябва един специален инструмент, с който да гарантирате своите кулинарни умения, а и вечерята на близките и приятелите си. Говорим за негово величество термометър за барбекю – тайното оръжие на професионалните готвачи и жокерът на обичащите да приготвят храната си на открито!


Какво е термометър за барбекю?

Термометър за барбекю е вид термометър, който се използва за точно определяне на температурата на месото по време на готвене. Това не са термометрите за фурни, които отчитат постоянната температура, на която се готви дадената храна. Обикновено, термометрите за барбекю дори не са безопасни да бъдат оставяни във фурната. Те се използват след определен –най-често минимален – период от врем за приготвяне на конкретното месо. Всъщност, макар да говорим за месо, трябва да отбележим, че един термометър за барбекю не е задължително да се ползва само за месо. Напротив, той намира приложение и във вегетарианското меню, като може да отчете температурата на грилованите зеленчуци, печената риба, хлебни изделия и други.

 Основната цел на термометъра за барбекю е да определи до колко готово е месото за консумация, както и да се предотврати пресготвяне, изсъхване на месото, прегоряване на горната му част, оставане на сурова вътрешна и несъответствие между вкусовите предпочитания и получения резултат. Тук е мястото да отбележим, че с такъв термометър можете да постигнете идеалната за вас степен на изпичане: леко, средно и добре изпечено месо, риба или зеленчуци. Ако сте се чудили как постигат съвършеното доближаване до която и да е от тези три степени професионалните готвачи, отговорът вече е ясен. Те използват термометър за барбекю вместо да гадаят.

Но термометърът за барбекю е незаменим помощник не само за професионалните шефове, но и за всеки дом. Той може да се ползва не само на вън, когато готвите на излет или пикник, но и у дома. Достъпен като цена (най-вече в зависимост от модела) този уред е прекрасна инвестиция за всички, които държат да приготвят храната си вкъщи, да се хранят здравословно и пълноценно, но и според вкусовете си относно степента на изпичане. Прекрасен вариант за начинаещите в кухнята и изключително важен аксесоар за вашия излет, с един термометър за барбекю си гарантирате перфектен стек за обяд, идеално изпечена риба или ребра за вечеря, а и за да сте на 100% сигурни, че сте унищожили евентуалните патогени и бактерии, съдържащи се в суровите меса.

Видове термометър за барбекю

На пазара ще намерите богато разнообразие от модели термометър за барбекю. Единственият недостатък на някои от тях е високата цена, защото са супер модерни и пристигат с невероятни, почти космически функции. Но за любителите на грила подобна инвестиция със сигурност си заслужава, а за стриктната домакиня – уредът е повече от необходим. Ето накратко класификацията на добре познатите термометри за барбекю днес:

 • Ретро модел със сонда. Те приличат на старите термометри за измерване на телесната температура. Обикновено са били изработвани от метални материали, които са позволявали термометърът да бъде оставен във фурната. Недостатъкът на подобен тип термометър е неговата рискована употреба особено имайки на предвид съхраняване на целостта на циферблата. Нещо повече – това със сигурност са най-ниско надеждните термометри.
 • Дигитален термометър. Те са така наречените външни термометри, които отчитат температурата на месото след известно количество време на готвене. Обикновено, те дават доста добри до реалните стойности и позволяват да нагласи аларма и таймер, с което да си осигурите 100% перфектно приготвената храна според вашите желания. Тези модели термометър за барбекю са подходящи за всякакви продукти, разполагат с LCD дисплей, както и със специални функции като: запаметяване на най-висока и най-ниска измерена температура, лесна поддръжка, преминаване от Целзий към Фаренхайт, сензор за измерване на вътрешна температура и други.
 • Модерните технологии в света на съвременния термометър за барбекю. Някои от последните актуални варианти на уреда са хибрид между сондовите и дигиталните външни термометри. Това са така наречените бежзични термометри за барбекю. У нас Meater е името на първият wireless термометър за месо, който се състои от сонда, която да вкарвате в месото и приложение, което да изтеглите на своето мобилно устройство. На мобилния си телефон или таблет получавате постоянно информация за достигната температура на месото, съвети и аларма за прекратяване на готвенето при достигане до лека, средна или много добра степен на изпичане, графика за температурите, които са подходящи за отделните видове меса (както от конкретното животно, така и точната част от неговото тяло, която се готви), запаметяване на последните програми, използвани за готвене, двоен сензор за измерване както на температурата на околната среда, така и на вътрешната на хранителния продукт, електронен каталог с наръчник за използване и много други.

Предимства за използване на термометър за барбекю

Освен че ще приготвите перфектното месо според своите собствени предпочитания – леко, средно или добре изпечено – щ си спестите и много главоболия, ако използвате термометър за барбекю. Ще предотвратите катастрофални вечери и обеди – особено ако са за повод и по време на празник – а и ще предпазите своето барбекю, което може да се повреди в следствие на прегорялата храна. Ето и още от предимствата за това да ползвате термометър за барбекю:

 • От неопитен готвач се превръщате в професионалист и истински майстор на грила
 • Можете да постигате експертен ефект според степента на изпичане, която всеки отделен гост или част от компанията предпочита
 • Използва се супер лесно, а още по-лесна е поддръжката и почистването му
 • Това е инвестиция до живот, защото качествено приготвената храна е най-добрата инвестиция за дълголетие, здраве и забавление, ако я готвите на открито и на барбекю
 • Бързо и 100% точно измерване на температурата на месото, по която да се ориентирате готово ли е то и коя степен на изпичане е достигнала топлинната изработка
 • Страхотна мултифункционалност. Освен за месо, термометър за барбекю е приложим и за други хранителни продукти, включително риба, хляб, зеленчуци и т.н.
 • Супер лесен за използване. Особено ако се снабдите с някой от последните и актуални модели, какъвто е MEATER. С него буквално не трябва да правите и научавате нищо за приготвянето на месо или риба. Чрез приложението на този термометър за барбекю ще получавате в реално време съвети, указания и дори алармени сигнали за това какво следва в подготовката на перфектния стек.

На какъв принцип работи съвременният термометър за барбекю?

Преди да ви зададем конкретни насоки за това как да използвате своя термометър за барбекю, нека ви разясним начина му на действие или по-скоро механизма на работа. При модел със сонда, металът започва да се разширява или свива при смяната на температурата. Така, поставен в месото, чиято температура постоянно се покачва по време на готвене, термометърът със сонда ви показва дали на дисплея или на приложението в телефона докъде е стигнала топлинната обработка. Обикновено, сондата е изградена от два вида метал. Единият има функцията да се разширява, ако температурата спадне, а другият – да се разширява при достигане на значително по-висока температура. Целта е да ви се сигнализира на време за случващото се с месото, за да няма никакъв процент риск от „изпускане“ на месото или от неговото недосготвяне. Модерните безжични термометри за барбекю използват съвременни нанотехнологии, за да пренесат данните от топлинната обработка на месото до базата данни на приложението, което вие предварително трябва да свалите. Най-новите модели, какъвто е MEATER, на практика отчита в реално време и без закъснение промяната в температурата и степента на сготвяне. А благодарение на ръководството за готвене на различни храни, които имате в своето приложение, ще можете бързо да сверите докъде сте стигнали със своята барбекю кулинарна тирада.

Как се използва един термометър за барбекю?

Разбира се, моделът и типът термометър за барбекю определят и начина му на експлоатация. Макар принципът на действие да е сходен при всички изброени видове термометри за месо, начините на приложение от потребителите се различават. Естествено, колкото по-нов е моделът, толкова по-лесна е и употребата му. Затова и максимално най-лесно приготвянето на грил вкусотии за вас ще е с MEATER модела. Не трябва да подценявате и дигиталния вариант, защото той също е доста точен, дава навреме информация, а и е по-бюджетен.

Всеки модел термометър за барбекю пристига със специални инструкции за употреба. Трябва да се следват стриктно, за да можете да си осигурите дълготрайна употреба на този незаменим уред в кухнята и на двора, както и сред природата, а и за да сготвите перфектните пържоли, филе, риба и т.н.

Винаги обаче се препоръчва, сондата на термометър за барбекю да бъде вкарвана възможно най-надълбоко в месото. Температурата в дълбочината на филето или конкретната храна е най-ниска, затова и търсената стойност, съответстваща на някоя от степените на изпичане трябва да отговаря на стойността на вътрешната част.

Задължително е да измивате предварително сондата, за да избегнете попадане на бактерии в храната, която приготвяте. Освен това, след употреба всеки термометър за барбекю се измива щателно и се прибира на недостъпно за деца място.

За да избегнете риска от изтичане на всички сокове на месото, не използвайте върху едно парче или стек своя термометър за барбекю твърде много пъти. В началото може да ви се наложи да пробиете месото 2-3 пъти. В последствие ще свикнете и ще се научите, че през първите няколко минути, на практика, няма смисъл да тествате своя термометър за барбекю и да видите каква е температурата на месото. То изисква една минимална термична обработка дори да достигне extra rare (bleu) степен на приготвяне.

Перфектното барбекю меню с перфектния термометър за барбекю

В списъците по-долу ще ви запознаем и с конкретните температурни стойности, които вашият приготвян на барбекю на газ или въглища трябва да достигне. Следвайте тези инструкции и в последствие ще ги наизустите и вече ще знаете каква е идеалната температура за добре изпечени ребра или слабо изпечен телешки стек.


Стекове, пържоли

 • Екстра леко изпичане (extra-rare bleu) – 26°-38°C – готвене около 4 минути
 • Леко изпичане (rare) – 49°-51°C – 5 минути
 • Средно леко изпичане (medium rare) – 55°-57°C – 5-7 минути
 • Средно изпичане (medium) – 60°-63°C – 6-8 минути
 • Средно силно изпичане (medium well) – 65°-69°C – над 9 минути
 • Силно изпечено (well done) – 71°C – от 11 минути нагоре


Пилешки бутчета, бедра, крилца, подбедрица

 • Леко изпичане – 4-6 минути – 69°C
 • Средно леко изпичане – 5-7 минути – 71°C
 • Средно изпичане – 6-8 минути –71°C
 • Силно изпичане – над 9 минути – 76°C


Риба

 • Леко изпичане – 4-6 минути – 69°C
 • Средно леко изпичане – 5-7 минути – 71°C
 • Средно изпичане – 6-8 минути –71°C
 • Силно изпичане – над 9 минути – 76°C

 

Гриловани зеленчуци на барбекю

 • Картоф – 98°C – 100°C
 • Моркови – 97°C
 • Тиквички и патладжани – 89°C – 92°C

 

Хляб (за къде без препечени филийки?!)

 • 93°C

Финални думи за помощния уред термометър за барбекю

Използването на термометър за барбекю ще направи готвенето в пъти по-лесно, а приготвеното – в достойна хранителна презентация за изискан ресторант. Нещо повече – такъв инструмент помощник ще ви гарантира едно истински готино барбекю преживяване. Защото когато сме сигурни, че месото ще се получи, и настроението ще е на 6, и компанията ще е весела вместо да седи постоянно угрижена около барбекюто. Вече няма смисъл да баете на месото! То ще се получи идеално само ако следвате нашите указания за приготвяне на стекове, филе или ребра. Инвестирайте в термометър за барбекю, за да си гарантирате още по-неповторими и вкусни барбекю преживявания.

ВАЖНО: Степента на изпичане варира доколко е прясно месото (зеленчуците), както и колко дебело е парчето.

Вашият коментар