Posted on Leave a comment

Риба на барбекю – 5 рецепти

3. пъстърва на барбекю с девесил
Риба на барбекю – тя е много вкусна и ароматна, приготвя се бързо, а е и изключително полезна. Специалистите по здравословно хранене препоръчват да се яде риба поне 2 пъти седмично, като тя не трябва да е пържена. Подбрали сме 5 лесни рецепти за 5 различни вида риби, с които да изненадате гостите и приятелите си.  Но преди рецептите ще ви запознаем с полезни съвети за приготвянето на риба на барбекю.
Първото и най-важно правило – винаги купувайте прясна риба. Замразената има променен вкус и е загубила ценните си хранителни качества. А и не знаете от колко време стои във фризера. Винаги я измивайте със студена вода преди да започнете с мариноването или печенето. Рибата се вади от хладилника непосредствено преди да се сложи върху барбекюто, особено ако ще печете филе.Скарата винаги трябва да е добре намазана, най-добре със зехтин. Много хора избягват да слагат подправки на рибата, което попринцип не е грешно, но леко подправяне с черен пипер, розмарин, чесън или девисил ще направи ароматна и вкусна комбинация, която ще се хареса дори и на най-претенциозните ви гости.

1. пикатна скумрия на барбекю

 Скумрията, изпечена на барбекю е класика. От Enders ще ви предложим по-различен начин за мариноването й.

Продукти: 

  • 2 скумрии – изчистени
  • сок от 1 лимон + 1 лимон
  • 1 ч.л. соев сос
  • 1 люта чушка, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, пресован
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 1/2  ч.л. кориандър
  • сол

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на ароматна смес за овкусяване на рибата.Смесете лимоновия сок, соевия сос и подправките. Направете 4 напречни разрези на рибите, за да се овкуси по-добре.Сложете ги в плитък съд, залейте ги с маринатата и охладете за 4-6 часа в хладилник.Рибата се изважда непосредствено преди слагането върху скарата.За печенето ще ви е нужна чугунена плоча за барбекю, използвайте гладката страна.Включете барбекюто на средно висока температура.Извадете скумриите от маринатата, сложете по кръгче лимон в прорезите от едната страна и сложете върху намазаната със зехтин плоча.Печете от всяка страна около 10 минути.

2. филе от сьомга с лимон и босилек

Много ароматна барбекю рецепта за любителите на печена сьомга.

Продукти:

  • 2 филета от сьомга
  • 1 с.л. разтопено масло
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. нарязан пресен босилек
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • алуминиево фолио

Начин на приготвяне

В купа смесете маслото, лимоновия сок и подправките.Включете газовото барбекю на средна температура.Докато загрее, сложете всяко филе от съомга в отделно парче алуминиево фолио, кожата на рибата трябва да е отдолу. С предварително приготвения сос залейте рибата и запечатайте плътно. Сложете върху скарите, затворете барбекюто и печете 10-15 минути.

3. пъстърва на барбекю с девесил

Пъстървата е една от най-подходящите риби за печене на барбекю. Рецептата за пъстърва на скара е много лесна, а в същото време става много вкусна и ароматна. 

Продукти: 

  • 2 пъстърви – изчистени
  • 2 стръка пресен девесил
  • 1 лимон
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • алуминиево фолио

Начин на приготвяне

Отворете пъстървите и ги намажете добре със зехтин, посолете, поръсете с черен пипер и сложете 3-4 резена лимон.Завийте ги добре в купа и сложете за 2-4 часа в хладилник. Подгответе барбекюто за директно печенена висока температура. От фолиото направете „лодки“ за рибата, намажете ги от вътрешната страна със зехтин и сложете рибите, сложете парче фолио и от горната част. Печете 5-6 минути. След това извадете пъстървата от фолито и я сложете директно върху намазнената скара и печете директно за по 3-4 минути от всяка страна.Сервирайте с гриловани зеленчуци.

4. лаврак на барбекю с чеснова паста

Ще останете впечатлени от вкуса на лаврак, приготвен по тази рецепта. 

Продукти:

  • 4 филета лаврак
  • сок от 1 лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 3 стръка ситно нарязан магданоз
  • щипка червен пипер
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1/4 ч.л. чесън на прах
  • морска сол

Начин на приготвяне

Първо пригответе чесновата паста. В малка тендежера сложете маслото заедно с лимоновия сок, чесъна и магданоза. Разтопете маслото на умерен огън, голямо улеснение е страничния котлон на газовото барбекю. Не трябва да се запържва, само да се разтопи.В купа смесете чесъна на прах, червения и черния пипе и солта. Включете баребкюто на умерена температура.Намажете добре скарите със зехтин преди да сложите рибата върху тях.Всяко филе от лаврак се поръсва добре със сухата смес от подправки и се слага на скарата.Печете 6-8 мин, обърнете и намажете с чесновата паста. Печете още 6-8 минути.

5. гриловани сардини с розмарин и чесън

Сардините стават изключително вкусни, когато се изпечат на барбекю.

Продукти: 

  • 8 сардини, средно големи
  • зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 4 стръка розмарин
  • 1 с.л. пушен червен пипер
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • настъргана кора от 1 лимон
  • сол

Начин на приготвяне

Изберете по-големи рибки, а ако сте избрали малки, ви съветваме да използвате чугунена плоча за барбекю. Започва се с мариноване на рибата. Нарежете чесъна и розмарина на ситно и смесете с останалите съставки.Наредете сардините в плитка купа или тава и залейте със сместа. Охладете за 3-4 часа. Сардините се печат директно върху скарата. Загрейте барбекюто на висока температура. Наредете рибата върху намазнените скари и печете от всяка страна по 3-5 минути.Сервирайте с печени картофи и зелена салата.
Това е първата част от рецептите за печене на риба на барбекю. Те са лесни и базови, подходящи за начинаещи барбекю готвачи или за тези от вас, които не разполагат с много време за приготвянето й. Очаквайте скоро още много предложения за барбекю рецепти.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.