Posted on Leave a comment

Кюфтета на барбекю – 8 вкусни рецепти

3. пикантни телешки кюфтенца
 Кюфтетата са едно от най-любимите ястия, които се приготвят на барбекю. Има много рецепти за приготвянето им. Могат да бъдат от различни видове кайма – свинска, телешка, агнешка, в комбинация с различни подправки, сирена и зеленчуци. Ще ви предложим няколко по-нестандартни рецепти за кюфтета, които да опечете на барбекюто ви.

1. Люти кюфтета с хрян

Тази рецепта не е за всеки вкус. Ако не обичате пикантни храни, по-скоро пригответе любите кюфтенца с хрян за някой истински почитател на парещите храни.

Продукти:

  • 1 кг. свинска кайма
  • 1 яйце
  • 1 с.л. настърган хрян
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • 2 люти чушки
  • 3 филии стар хляб
  • 2 с.л. вода и 2 с.л. прясно мляко
  • индийско орехче
  • чили на прах
  • черен пипер и сол на вкус

начин на приготвяне:

Хлябът се накисва в млякото и водата.През това време нарязвате на ситно лука, чесъна, магданоза и чушките.Смесвате много добре всички съставки. Каймата се остава за минимум 2 часа в хладилник.След това включете газовото барбекю или разпалете въглищата и опечете кюфтетата.

2. Агнешки кюфтета по гръцки

Ако обичате агнешко месо, пригответе тези ароматни кюфтета на барбекюто

Продукти:

  • 1 кг. агнешка кайма
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава червен лук
  • 1 яйце
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. настъргано сирене кефалотери (може да се замени с пармезан)
  • 1 ч.л. сух риган
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. кориандър
  • 2 с.л. прясна мента
  • 1 с.л. галета
  • черен пипер и сол

начин на приготвяне:

Нарежете на ситно чесъна, лука и ментата.Смесете всички продукти в купа и оставете всички аромати да се смесят за около час в хладилника.Опечете ги и ги поднесете по желание с дзаздики или зелена салата.

3. пикантни телешки кюфтенца

Тези кюфтета са много ароматни и имат екзотичен вкус.

Продукти:

  • 1 кг. телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 люта чушка
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 щипка кориандър
  • 1 щипка канела
  • черен пипер
  • 2 ч.л. доматено пюре
  • 1 с.л. зехтин
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол

начин на приготвяне:

Чесънът се пресова, а лукът, чушката и магданоза се нарязват на много ситно.Всички съставки се смесват много добре.Оставете сместа за около час в хладилника.Може да направите и по-големи кюфтета, които да оформите с бъргър преса.

4. пилешки кюфтенца с пармезан

Пилешкото месо не е традиционно за приготвяне на кюфтета. Това не означава, че не са вкусни. Предлагаме ви една лесна рецепта. 

Продукти:

  • 1 кг. пилешка кайма
  • 2 яйца
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан
  • 1 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. галета
  • 1 с.л. зехтин
  • розмарин
  • червен пипер
  • сол

начин на приготвяне:

Лукът и чушката се нарязват на ситно.Смесват се с останалите съставки в купа и се слага в хладилник. След 30 минути включете барбекюто и изпечете кюфтетата.

3.Италиански кюфтенца

Тези кюфтенца ще ви очароват. 

Продукти:

  • 1 кг. свинска кайма
  • 2 яйца
  • 2 с.л. галета
  • 1/3 чаша настъграно пекорино
  • 2 скилидки чесън
  • 1/3 връзка магданоз
  • 1 щипка червен пипер на люспи
  • зехтин
  • черен пипер
  • сол

начин на приготвяне:

Нарежете чесъна и магданоза на ситно. Смесете ги с останалите съставки и оставете каймата минимиум за 1 час в хладилника.След това оформете малки кюфтенца.Може да ги изпечете и върху чугунена плоча. Сервирайте със запечени картофи.

6. кюфтета с барбекю сос 

Тези кюфтета стават много сочни и ароматни. 

Продукти:

  • 1 кг. кайма – смес свинско и телешко
  • 1/2 ч.ч. барбекю сос
  • 1 ч.л горчица
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 яйце
  • 1 с.л. олио или зехтин
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • по желание 1/2 ч.л. лют пипер
  • барбекю сос за сервиране

начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се пресоват и се смесват много добре.Оформят се кюфтетата и се изпичат на грила.Сервирайте с барбекю сос и гриловани зелечнуци.

7. кюфтета с джинджифил

 Ако не обичате да ядете люто, може да използвате и сладко чили. 

Продукти:

  • 1 кг. кайма – смес телешко и свинско
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 3 скилидки чесън – пресован
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. чили сос
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. галета
  • кориандър
  • черен пипер
  • сол

начин на приготвяне:

Смесете добре всички съставки за кюфтетата.Оставете в хладилник за около час, след което ги опечете на скарата.Сервирайте с млечен сос.

8. кюфтета със сини сливи

Съчетанието между месо и плодове може да ви се стори нестандартно, но резултатът е много вкусен. 

Продукти:

  • 1 кг. свинска кайма
  • 1 яйце
  • 1 глава лук
  • 10 сини сливи
  • чубрица
  • черен пипер
  • сол

начин на приготвяне:

Лукът и сините сливи се нарязват на ситно. Смесват се с останалите съставки.Оформят се кюфтетата и се оставят в хладилник за около час. След това са готови за печене на барбекюто.

Пригответе на близките си хора вкусни кюфтенца на барбекю по някоя от нашите рецепти. Надвяме се да са ви харесали. Ще се радваме да споделите снимки на приготвени по наши рецепти барбекю вкусотии. И не забравяйте – барбекюто не е обикновен уред, а причина да прекарате приятни моменти в компанията на семейството и приятелите ви. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.