Posted on Leave a comment

Барбекю сос – 8 ароматни рецепти

Сос за барбекю „Тексас“
Сосовете са много вкусна добавка към барбекю храната. Незвисимо какво ще приготвите – пържоли, кюфтета, бъргъри или гриловани зеленчуци – направете ароматен добавка към тях. Домашно приготвеният сос за барбекю е много по-вкусен, а и знаете какво съдържа. Част от сосовете може да използвате за намзаване на месото по време на печене, а други за мариноване. Ето и 8 предложения от Enders.

1. Класическа рецепта за барбекю сос

Ако обичате класически рецепти, то тази ще ви хареса. Пригответе класически сос за барбекю ястията си.

Продукти:

  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 7 с.л. кетчуп
  • 1 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. червен пипер
  • по желание 1 с.л. лют пипер
  • 1 с.л. ябълков оцет
  • 2 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  •  

начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват на много ситно. Запържете ги в зехтина за около минута, намалете котлона и ги поръсете с черния пипер и солта. Добавете кафявата захар и бъркайте непрекъснато докато омекнат и се карамелизират. След това добавете двата вида червен пипер и при непрекъснато бъркане добавяйте оцета, кетчупа и соса Уорчестър. Ако сосът е прекалено гъст, добавете 2-3 с.л. вода.Поне 4- 5 минути трябва да поври на слаб огън.Не трябва да е много течен или гъст.Оставете да изстине и приберете в хладилник.

2. Сос за барбекю "тексас"

 Това е един от най-вкусните сосове за бъргъри. Ако обичате силно пикатни ястия, този сос е идеален за вас. 

Продукти: 

  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 стръка целина
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. кетчуп
  • 2 с.л. телешки бульон или 1 кубче
  • 1/2 ч.ч. ябълков оцет
  • 3 с.л. сос Уорчестър
  • 2 с.л. горчица – люта
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. чили на прах
  • 1 с.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне:

В тенджера загрейте маслото и добавете ситно нарязаните лук и целина.След като омекнат, добавете пресования чесън.Разбъркайте и сложете бульона.След като се разтвори се добавят и останалите съставки. Оставя се на слаб огън за 15 минути, като се разбърква периодично.Използва се охладен.Може да стои в хладилник до 1 седмица.

3. меден барбекю сос с уиски

Този сос за барбекю има сладко-лют вкус. Подходящ е за телешко и свинско месо, както и за бъргъри. Ако искате да го използвате по време на печене, може да намажете месото малко преди да е готово.

Продукти:

  • 1 1/2 ч.ч мед
  • 1/2 ч.ч. уиски
  • 180 мл. доматен сос
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. Дижонска горчица
  • 1 ч.л. Табаско
  • 2 скилидки чесън – пресовани
  • 1 с.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

начин на приготвяне:

Всички продукти се смесват в подходящ съд.Остава се да престои 1 час на стайна температура. След това е готов за консумация. Съхранява се в хладилник до 2 седмици.

4. пикантен барбекю сос с горчица

Ако сте почитател на горчицата, този сос за барбекю много ще ви хареса.

Продукти:

  • 2 ч.ч дижонска горчица
  • 1/2 ч.ч. ябълков оцет
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1 с.л. лют червен пипер
  • 1 с.л. черен пипер
  • 2 с.л. сос Уорчестър

начин на приготвяне:

Всички съставки се смесват в подходяща тенджера и се слагат на слаб котлон за 30 мин. Разбърквайте често.След като сосът е готов и изстинал, го приберете в подходящ съд в хладлника. Може да се консумира до 1 седмица.

5. барбекю сос с бърбън

Този сос може да се използва както за изпечено месо, така и за мариноване. 

Продукти:

  • 3 с.л. бърбън
  • 250 мл. доматен сос
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 3 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. кленов сироп
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1 ч.л. чили сос
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер

начин на приготвяне:

Всички съставки без бърбъна се смесват в тенджера на умерено силен котлон* до кипване, след което се намалява температурата. Остава се така 20-30 минути, като се бърка от време на време. След като се сгъсти, се добавя бърбъна и се готви още 5 минути. Сосът ще се сгъсти още след като изстине. Прибира се в плъно затворен буркан.Може да се държи в хладилник до 3 седмици.Ако имате страничен котлон на газовото барбекю, ще е много удобно да го приготвите на него.

6. барбекю сос - марината

 Тази рецепта е 2 в 1 – марината и сос. Месото се овкусява с него, а при сервиране се залива с ароматната смес.

Продукти: 

  • 2 глави лук
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1 с.л. горчица
  • 3 с.л. доматен сос
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 с.л оцет
  • 3 с.л вода
  • 1 с.л. червен пипер
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол на вкус

начин на приготвяне:

В загрятия зехтин се добавя ситно нарязания лук и захарта и се карамелизира. След това се добавят всички съставки.Разбърква се добре. Слага се капак на тенджерата и се остава на тих огън за 5-10 минути, до сгъстяване на соса. След като изстине може да се овкуси месото.

7. бял барбекю сос

Подходяща добавка за всеки тип месо и рибни ястия. 

Продукти:

  • 200 гр. майонеза
  • 2 с.л. горчица
  • 2 с.л. ябълков оцет
  • 2 скилидки чесън – пресован
  • 1 с.л. ситно нарязан хрян
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол

начин на приготвяне:

Всички съставки без бърбъна се смесват в тенджера на умерено силен котлон* до кипване, след което се намалява температурата. Остава се така 20-30 минути, като се бърка от време на време. След като се сгъсти, се добавя бърбъна и се готви още 5 минути. Сосът ще се сгъсти още след като изстине. Прибира се в плъно затворен буркан.Може да се държи в хладилник до 3 седмици.Ако имате страничен котлон на газовото барбекю, ще е много удобно да го приготвите на него.

8. покантен барбекю сос с манго

 Ето и една екзотична рецепта за барбекю сос с сладко-лют вкус. Подходящ е както за месо, така и за гриловани зеленчуци.

Продукти: 

  • 1 манго
  • 1  печена люта чушка
  • 5-6 фурми
  • 3 с.л. ябълков оцет
  • 3 скилидки чесън
  • 1/2 с.л. настърган джинджифил
  • 1 ч.ч. доматен сос
  • 1 ч.л. къри
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. зехтин

начин на приготвяне:

Първата стъпка е да пасирате мангото с фурмите и лютата чушка. След това в тенджера смесете всички съставки и сложете на слаб огън. Бъркайте непрекъснато до сгъстяването му – около 10 минути. След като изстине изсипете в подходящ стъклен съд и съхранявайте в хладилник

 Показахме ви различни варианти на барбекю сосове. Някои може да ви се струват екзотични или нетипични, но ако експериментирате, ще разберете колко са вкусни. Изберете си рецепта според вкуса ви и изненадайтте близките ви с вкусни и ароматни специалитети приготвени на барбекюто ви. 

Вашият коментар