Posted on Leave a comment

Летни рецепти за барбекю

Лятото е сезона на барбекю партита. Освен сочни стекове, ароматни шишчета и неустоими бъргъри, на газовото барбекю можете да изпечете разнообразни вкусотии, с които ще изненадате семейството и приятелите си на грил партито в градината, на терасата или до караваната на къмпинга. Избрали сме рецепти с месо, риба, морски дарове, десерти, както и със сезонни зеленчуци. Ето ги и свежите летни рецепти за барбекю от Enders:

1. чеснови скариди на барбекю

 Ако обичате скариди, задължително трябва да пробвате грилованите чеснови скариди. Ако ще използвате дървени шишчета, трябва да ги накиснете в хладка вода преди да започнете с мариноването. 

Продукти: 

  • 24 скариди
  • 6 скилидки пресован чесън
  • сок и кора от един лимон
  • 1 стрък ситно нарязан магданоз
  • 1/3 ч.ч. бяло вино
  • 3 с.л. зехтин
  • щипка сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

В купа смесете всички съставки за маринатата.Измийте скаридите и махнете черупките им.Внимателно сложете по 3 броя на всяко шишче, като всяка трябва да е пробита на 2 места. Включете газовото барбекю и изчакайте да достигне температура от около 180 градуса.Наредете шишчетата върху намазнените скари и печете по 2 - 3 минути от всяка страна.Сервирайте топлие с резенчета лимон.

2. калмари с кимион

 Един от най-добрите начини за приготвяне на калмари е изпичането им на барбекю. Тази рецепта е много лесна за изпълнение.

Продукти:

  • 1 кг. изчистени калмари
  • 4 скилидки чесън
  • 1 с.л. кимион
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 3 с.л. морска сол
  • зехтин

Начин на приготвяне

Смесете всички подправки и ситно нарязания чесън, намажете калмарите с получената смес и ги оставете за 2 часа в хладилник.Загрейте газовото барбекю до 180 градуса и сложете калмарите върху намазнената скара.Печете по 2-3 минути от всяка страна.При сервиране ги поръсете с малко зехтин.

3. пъстърва с билки

 В летните ни рецепти за барбекю няма как да не присъства пъстървата на барбекю

Продукти: 

  • 4 изчистени пъстърви
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1/2 ч.л. сушен розмарин
  • 1/2 ч.л. сушен градински чай
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. винен оцет

Начин на приготвяне:

В касерола или малка тенджера смесете зехтина, нарязания на филийки чесън, розмарина и градинския чай.Сложете за 2-3 минути на умерена температура на котлона (ако газовото ви барбекю има страничен котлон, ще е голямо удобство да използвате него).След като свалите сместа, веднага я разбъркайте с оцета, черния пипер и солта.Изчакайте да изстине.С 2/3 от сместа намажете пъстървата отвътре и отвън.Загрейте барбекюто до 180 градуса и печете от всяка страна по 7-10 минути. След като свалите пъстървата от скарата, веднага я поръсете с останалата част от сместа.

4. пилешко бутче със сос от люти чушки

 Какво ще кажете за карамелизирани пикантни пилешки бучета със свеж аромат на лайм?

Продукти:

  • 12 пилешки бутчета
  • 1 бурканче сладко от люти чушки (около 240 гр.)
  • сок от един лайм
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне

Започва се с разтопяването на сладкото – загрейте го на котлон, заедно с сока от лайм, докато се разтопи.Отделете 1/2 чаша за сервиране. Поръсете пилешките бутчета с черния пипер и солта и сложете в предварително загрято барбекю на около 170 градуса, за 15-20 минути. Около пет минути преди да са готови започнете да ги мажете със сладкото и ги обръщайте. Сервирайте топли заедно с останалата част от сместа.

5. шашлици от телешко бонфиле с джинджифил

 Ето и една рецепта за любителите на телешко месо.

Продукти: 

  • 500 гр. телешко бонфиле
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен джинджифил
  • 1 скилидка ситно нарязан чесън
  • 1/2 глава червен лук
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • сол и черен пипер
  • соев сос за сервиране

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е приготвянето на бонфилето – нарежете го на правоъгълни парчета, около 3 х 4 см и го разточете, за да стане тънко.В голяма купа смесете съставките за маринатата – зехтина с джинджифила, чесъна, ситно нарязания лук и добавете телешкото.Разбъркайте добре, покрийте съда с фолио и оставете в хладилник за 8 часа. След като мине това време, извадете месото от маринатата и го сложете на стоманени шишове за шашлици. Включете газовото барбекю и изчакайте да достигне много висока температура.Наредете шашлиците върху намазнена скара и печете по около минута от всяка страна. При сервиране ги поръсете с малко соев сос.

6. гриловани тиквички с балсамико

 Няма как в лятна селекция на барбекю рецепти да не присъства любимият летен зеленчук – тиквичката. Ето и една много лесна рецепта за приготвянето им.

Продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 с.л. балсамико
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. сушен риган
  • щипка сол

Начин на приготвяне

Нарежете тиквичките на тънки ленти, намажете ги със зехтин и ги поръсете със солта, чесъна и ригана.Включете барбекюто и изчакайте да достигне температура около 180 градуса. Наредете тиквичките върху намазнените скари и печете по 3-4 минути от всяка страна.Обърнете, намажете с балсамико и печете още 1 минута.
Grătarele făcute în miez de iarnă aduc în farfurie mâncăruri ce pot contribui la refacerea necesarului caloric, așa cum sunt fripturile pregătite pe baza diferitelor tipuri de carne.

Însă frigul specific acestor zile poate reprezenta o inspirație pentru cei care vor să se încălzească mai bine, savurând preparate ușoare, dar suficient de calde cât să dea farmec peisajului de iarnă. Avem pentru tine 3 rețete de grătar pentru aceasta iarnă. Iată care sunt:

7. Пикантен патладжан на барбекю

 Ето и една рецепта за гриловани патладжани с пикантен вкус.

Продукти: 

  • 2-3 патладжана (около 1 кг)
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • щипка черен пипер
  • по 1 ч.л. сух босилек, риган и мащерка
  • сол

Начин на приготвяне:

Патладжаните се нарязват на кръгчета, слагат се в купа, посоляват се и се оставят за 10-15 минути.През това време в купа смесете зехтина и чесъна, а в друга сухите подправки.Измийте кръгчетата патладжани го подсушетеВключете грила и изчакайте да достигне 180 градуса. Ако имате чугунена плоча за барбекюто, използвайте нея за печенето. Намажете патладжана с чесновия зехтин и го сложете да се пече по 2 минути от всяка страна.Повторете намазването, поръсете с подправките и печете по 3-4 минути и двете страни.

8. царевица с чесново масло

 Царевицата е едно най-вкусните неща за хапване през лятото. Ето и как да изпечете ароматна царевица на барбекюто.

Продукти:

  • 4 царевици
  • 1/2 ч.ч. пармезан
  • 3 с.л. зехтин
  • 4 с.л. масло
  • 2 скилидки пресован чесън
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Разделете всеки кочан на 2-3 части, според размера. Намажете със зехтина и поръсете със сол и черен пипер на вкус всяко парче. По желание може да заподете дървено шишче за по-лесно обръщане на царевицата върку скарата.Печете от всяка страна по 10-15 минути. След като царевицата е готова, смесете омекналото масло с чесъна и го разтопете.Намажете с получената смес всяка царевичка и поръсете с настъргания пармезан.Това ще ви стане любима лятна рецепта за барбекю!

9. гриловани чушки с бекон и царевица

Това определено е нетрадиционна рецепта за барбекю ястие. 

Продукти: 

  • 4 средно големи чушки
  • 1 ч.ч. доматен сос
  • 3 ч.ч. замразена царевица
  • 1 глава лук
  • 150 гр. моцарела
  • 100 гр. бекон
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

В купа смесете царевицата, доматения сос, ситно нарязания лук, солта и черния пипер.Разрежете чушките на 2 части, почистете от семките и напълнете с царевичната смес. Увийте всяка чушка в алуминиево фолио и сложете в предварително загрятото барбекю и печете със затвоен капак за около 30 минути. . След това махнете фолито, сложете по малко ситно нарязан бекон и настъргана моцарела.Върнете на скарата и печете до разстопяване на сиренето.

10. диня приготвена на барбекю

Ще приключим летните рецепти с набралата популярност в последно време грилована диня. Може да ви изглежда ексцентрично, но пробвайте задължително.

Продукти:

  • 2 резана диня
  • 2 с.л. кафява захар
  • зехтин
  • настъргана кора от един лайм
  • едър лют червен пипер (по желание)

Начин на приготвяне

Нарежете динята на триъгълни парчета с дебелина около 2-3 см. В купичка смесете захарта, кората от лайм и червения пипер. Поръсете по малко от сместа от двете страни на всяко парче. Включете барбекюто на висока температура. Наредете резаните диня върху добре намазнена скара и печете от всяка страна по 1 минута, след което обърнете по още веднъж, като втория печете по 2-3 минути.Десертът е готов!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.