header-image-enders
Няма продукти в количката.
Меню

Пица на газово барбекю – съвети и рецепти от Enders

Пица на газово барбекю - съвети и рецепти

 Малко са хората, които ще устоят на топла и ароматна пица с хрупкава коричка. А защо да не я изпечете в газово барбекю? Става бързо и лесно, а за най-добри резултати използвайте камък за пица – той разпределя много по-равномерно температурата от метална тава. Благодарение на него тя ще има вкус като на изпечена в пещ и ще забравите всички останали начини за приготвянето й в домашни условия. А ето и полезни съвети и рецепти за печене на пица в газово барбекю.

Мобилно газово барбекю Urban Pro

Как се използва камък за пица?

 Камъкът за пица обикновено е изработен от керамика и изисква специални грижи, но не се притеснявайте – няма нищо сложно. Ще започнем със съхранението му – този любим аксесоар за барбекю е крехък, така че е хубаво да го държите на сигурно място. Магнитната поставка за плоча и камък за пица Grill Mags е много добър вариант за съхранение. Ако барбекюто ви има голям шкаф, може да я закачите в него.

 Време е за печене. Никога не слагайте мазнина върху плочата, само я поръсете с брашно или царевичен грис. А следващото правило е най-важното – никога не слагайте студен камък за пица в горещо барбекю – пукването е сигурно. Не правете и обратното – не изваждайте горещата плоча, изчакайте да изстине с барбекюто. Накратко – камъкът за пица не обича големи температурни разлики. За това избягвайте да слагате студено тесто върху нея.

Как се пече пица в барбекю на газ?

 След като вече знаете как да използвате плочата за пица, е време и за подготвянето на барбекюто за изпичането й. След като сложите плочата върху скарите, включете всички горелки и изчакайте да достигне температура минимум 230 градуса. Ако обичате по-дебели пици, изключете горелката под плочата и печете бавно и индиректно. За по-тънко и хрупкаво тесто няма проблем да са включени всички горелки. Поръсете плочата с брашно и сложете тестото. Намажете го с малко зехтин – така течните съставки няма да достигнат до тестото и ще бъде с идеалната структура. Сложете избраните съставки и затворете капака. Много е важно всичко да става бързо, за да не губите топлина.

Как се прави тесто за пица?

тесто за пица

 След като вече знаете как се използва камъка за пица, е време за готвене. Започваме разбира се с рецепти за тесто за пица. Не е трудно, става бързо и вкуса е неповторим. Може разбира се да използвате и готово, но домашното тесто е много по-добро, знаете какво съдържа, а и така ще сте сигурни, че ще получите желания резултат.

 Ако говорим за хубава пица, веднага се сещаме за Италия, родината на това ястие. Италианските майстори на пица приготвят тестото със специално брашно от грис на твърда пшеница – “Caputo Tipo 00”. С него тестото бухва до определена степен. Вече може да се намери и тук в някои специализирани магазини. Но не се притеснявайте, и с обикновено брашно също можете да направите много хубаво тесто за пица.

 Изберете гладка повърхност, върху която да размесите тестото. Италианските майстори на пица казват, че най-хубавото тесто става върху студена повърхност – гранит, мрамор или друг камък. Но и дървения плот в кухнята ще ви бъде много удобен.

Италианско тесто за пица

  • 1 кг. брашно за пица
  • 3 гр. суха мая
  • 600 мл. вода
  • 1 с.л. сол
 Ако сте почитател на хрупкавата италианска пица, изберете това тесто. Започва се с подготвянето на маята с малко топла вода, според указанията на опаковката. В купа изсипете брашното и бавно добавете готовата мая. Разбъркайте и бавно, при непрекъснато бъркане, изсипете водата. Омесването трябва да продължи около 10-15 минути. След това добавяте солта и размесвате до абсорбирането й. Сложете тестото в купа, сложете топла влажна кърпа върху нея и оставете да втаса на топло място. Идеалният вариант е този процес да продължи поне 3 часа, така че тестото да се утрои. Ако нямате толкова време, изчакайте да е поне с двоен размер. След това разделете тестото на толкова части, колкото ще са пиците, направете топки, покрийте ги с кърпа и оставете за 30 минути. След това тестото е готово за печене.

Класическо тесто за пица

  • 1 кг. брашно
  • 1 бр. суха мая
  • 500 мл. топла вода
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар

 Ето и една класическа рецепта за тесто за пица. Смесете маята със захарта топлата вода, според упътването й. В подходяща купа сложете брашното, направете кладенче и добавете готовата вече мая. Разбъркайте, след което добавете и останалите съставки. Омесете хомогенно, меко тесто. Намазнете купа, сложете вътре тесто, което леко сте намазали със зехтин и го покрийте с кърпа. Оставете да втаса до удвояване на размера (около 60-90 минути). Тестото е готово!

Какви продукти да сложа на пицата?

 Няма точен отговор на този въпрос – всеки има различни предпочитания. Някои хора предпочитат пица с основа от доматен сос, други със сметана. Има фенове на месото, сирената или зеленчукова пица. Има обаче няколко основни правила за избора и подреждането на продуктите. Ще се повторим – намажете с малко зехтин тестото. След това започнете с реденето на продуктите – сложете доматен сос или сметана, малко подправки и след това останлите продукти – моцарела, прошуто, шунка, зеленчуци и каквото друго си пожелаете. Важното е да не прекалявате със разнообразието или количеството. Не трябва горния слой да е по-дебел от тестото. Ако обичате рукола и пресен босилек – сложете ги след като пицата вече е опечена.

 Тъй като хубави рецепти за класически пици като Маргарита, Карбонара, Пеперони и др. се намират много лесно, решихме да ви предложим няколко по-нестандартни рецепти.

Пица със смокини

Необходими продукти:

  • 100 гр. моцарела
  • 50 гр. прошуто крудо
  • 3-4 смокини
  • 2 с.л. доматено пюре
  • сол
  • черен пипер
  • листа босилек

Начин на приготвяне:

 В Италия и още няколко държави смокините са част от много ястия. Ще се изненадате колко вкусна става с тях пицата. Тестото се намазва с доматеното пюре, което предварително е смесено със солта и пипера. Слага се прошутото, накъсаната моцарел и нарязаните смокини. След като се изпече, се слагат няколко листенца босилек.

BBQ пица

BBQ пица

Необходими продукти:

  • 100 гр. шунка
  • 1/2 ч.ч. барбекю сос
  • 50 гр. чедър
  • 100 гр. моцарела
  • 50 гр. настърган пармезан

Начин на приготвяне:

 По-различното при BBQ пицата е основата – вместо класическия доматен сос или сметана се слага барбекю сос. Поръсва се с малко черен пипер и пармезан, след това се слага нарязаната на малки парчета шунка, чедъра и най-отгоре на пицата се слага моцарелата, нарязана на тънки парчета.

Пица с тиквички и козе сирене

Необходими продукти:

  • 1/2 тиквичка
  • 50 гр. козе сирене
  • 50 гр. моцарела
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък пресен лук
  • сол
  • зехтин

Начин на приготвяне:

 Ще ви предложим и една вегетарианска рецепта за пица. Особеното при нея е, че няма сметана или доматен сос както при повечето пици. Слага се повече зехтин върху тестото, върху него пресования чесън, сирената, тиквичките на кръгчета и най-отгоре ситно нарязания лук. По желание сервирайте с млечен сос.

Пица с пушена сьомга

Пица с пушена сьомга

Необходими продукти:

  • 80 гр. пушена сьомга – филе
  • 1/2 ч.ч. сметана
  • 1 с.л. доматен сос
  • 1/4 глава лук
  • 1 с.л. каперси
  • кора от 1/2 лимон
  • стрък копър
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

 Ето и една рецепта за пица с риба, която да изпечете в газовото барбекю. След като сте намазали тестото с тънък слой зехтин, сложете отгоре сметаната и доматения сос. Поръсете с черен пипер и сол и сложете да се пече. След като е готова, поръсете с настърганата кора от лимон, сложете парчетата филе от сьомга, каперсите, ситно нарязания лук и стръкчетата копър.

 Вече знаете как да използвате камъка за пица и да изненадате всички със страхотна хрупкава пица, изпечена в газовото барбекю. Най-важното е да спазвате препоръките за използването на плочата и да напрвите хубаво тесто. А какво ще сложите върху него – зависи от вас. А защо да не направите и мини пици?

Share on facebook
Сподели във Facebook
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *