Posted on Leave a comment

5 свински специалитета приготвени на барбекю

5 свински специалитета, които да изпечете на газовото ви барбекю
Най-популярните свински ястия за газовото барбекю са пържолите и кюфтетата.  По-напредналите грил майстори печат и свински ребърца или джолан. На тези вкусотии сме отделили по-голямо внимание – прочетете рецептите за тях в блога ни. Но знаете ли колко много други неустоими рецепти има за приготвянето на най-популярното месо на грил има? Подбрали сме интересни предложения – ето ги 5те свински специалитета, които да изпечете на газовото ви барбекю.

1. свинско руло на шиш с чеснова паста

 Освен пиле на грил, на барбекю шиш с мотор можете да приготвите и много други вкусни специалитети. Със свинското руло на шиш с чеснова паста вие и гостите ви ще си оближете пръстите. 

Продукти: 

  • 1.5 кг. свинско филе

Марината:

  • 4 скилидки пресован чесън
  • 1 стрък ситно нарязан розмарин
  • 1 дафинов лист
  • 1 с.л. черен пипер
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. сол

Чеснова паста:

  • 6 скилидки чесън
  • 1 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 1 с.л. листа от пресен розмарин
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е приготвяенто на маринатата – в тенджера смесете съставките за маринатата и сложете на средна температура на котлона, като бавно изсипете 2 ч.ч. вода при непрекъснато разбъркване. След като солта и захрата се стопят, добавете 4 ч.ч. вода и оставете да изстине.Сложете в голям съд свинското филе, изсипете маринатата и при нужда добавете вода – месото трябва да е напълно покрито.Покрийте и оставете в хладилник за около 8-10 часа. Ето как да приготвите чесновата паста – сложете в блендер съставките(без зехтина) и нарежете на най-ситно.След това добавете мазнината и разбъркайте до получаването на еднородна смес. След като извадите месото от маринатата, го подсушете добре и направете плитки разрези по диагонал. Разстелете филето и го намажете с 1/3 от чесновата паста и навийте на руло, като посредата сложите шиша.Останалата част от сместа използвайте за външната част на рулото.Стегнете с памучна връв и оставете да престои така 1 час.Включете газовото барбекю да се загрее до 180 – 200 градуса.Сложете шиша, като под месото сложите тавичка, в която да се изтича сока от месото.Трябва да се пече около 1 час. Ако барбекюто ви има инфрачервена горелка, може да я включите накрая за 3-5 минути.След като месото е изпечено, го оставете за 10 минути и след това нарежете на тънки филии.

2. бавно изпечена накъсана свинска плешка

Тази рецепта изисква повече време за приготвяне, но определено си заслужава чакането.

Продукти:

  • 2 кг. свинска плешка
  • 2 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. сол
  • 2 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. кимион
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. чили на прах

Начин на приготвяне

Смесете всички подправки и оваляйте месото добре в тяхСложете го в хартия за печене, пристегнете я и го сложете за 10-12 часа в хладилник. Месото се изважда от хладилника 2 часа преди печене. Свинската плешка се пече индиректно – включете половината горелки на максимална температура. След като термометъра на барбекюто достигне 200 градуса, сложете плешката върху изключената зона.Ако от едната страна има повече мазнина – сложете я отгоре.Сложете и огнеупорна тавичка с вода до нея.Така месото ще остане сочно. Печете 3 часа, обърнете и печете още около 3 часа. Проверявайте периодично водата – ако се е изпарила, добавете още.По желание накрая може да запечете за 5 минути от всяка страна директно върху нагорещените зони.Извадете плешката и я завийте в алуминиево фолио за 10 минути. След това отворете фолиото и с 2 вилици разкъсайте месото на парчета. Сервирайте с барбекю сос.

3. ароматно свинско бонфиле

 Ще бъдете очаровани от ароматното свинско бонфиле на газово барбекю.

Продукти: 

  • 500 гр. свинско бонфиле
  • 1/2 ч.ч. соев сос
  • 1/2 ч.ч. розе
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. кленов сироп
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 ч.л. настърган пресен джинджифил
  • 1 ч.л. черен пипер и сол
  • зехтин/олио

Начин на приготвяне:

Започва се с мариноването – смесете всички съставки за маринатата, изсипете я в подходящ съд и сложете месото, като втривате известно време сместа в него.Поставете фолио и оставете в хладилник за 10-14 часа. Бонфилето се изважда от хладилника 1 час преди печене. Включете газовото барбекю и изчакайте да достигне температура 180 градуса, след което сложете филето.След 5 минути обърнете филето.Повторете процеса 5-6 пъти или до достигане на вътрешна температура на месото 80 градуса. След като бонфилето се изпече, го сложете в алуминиево фолио за 10 – 15 минути.При сервиране месото се реже на парчета с дебелина около 1 см.Поднесете със зелене салата или гриловани зеленчуци.

4. мариновани свински медальони на барбекю

 Тази марината ще придаде свеж и екзотичен вкус на свинското месо. Както и при другите рецепти се започва с мариноването на месото. 

Продукти:

  • 500 гр. свинско филе
  • сок от 1 лайм
  • 1 ч.ч. медена горчица
  • 1 ситно нарязана люта чушка
  • 3 скилидки пресован чесън
  • 1/2 ч.ч. нарязан пресен кориандър
  • 1 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. канела
  • сол

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки добре, като 1/2 ч.ч. заделете настрани.Нарежете филето на медальони с дебелина 1 – 1.5 см, сложете ги в подходящ съд и залейте с маринатата. Поставете за 1 час в хладилника, след което ги оставете още един час на стайна температура. Загрейте барбекюто на газ до 190 градуса. препоръчваме да изпечете месото на чугунена плоча.Намажете я с мазнина и печете медальоните за около 5 минути от всяка страна. През това време загрейте заделения сос на слаба температура.Може да използвате страничния котлон на грила.Сервирайте свинските медальони поляти със соса.

5. гриловано свинско филе с глазура от праскова

Ще ви предложим и една по-нетрадиционна рецепта за свинско филе.

Продукти: 

  • 500 гр. свинско филе
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. кориандър
  • 1 с.л. червен пипер

Глазура:

  • 2/3 ч.ч. конфитюр от праскови
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 1 с.л. смес от подправките

Начин на приготвяне:

Смесете всички подправки и намажете с тях месото.Включете газовото ви барбекю и изчакайте да достигне температура 180 градуса.Гриловайте върху намазнена скара за около 30 минути или до достигане на вътрешна температура от 80 градуса, като на около 5 минути го обръщате. През последните 10 минути слагайте обилно количество от глазурата и от двете страни на филето.Ако остане от сместа я заделете като сос за сервиране. След като месото е готово, го оставете за 10 минути.Нарежете на филии с дебелина около 1.5 см.Глазурата се приготвя много лесно. Смесете всички съставки в тенджера, загрейте на умерен огън и разбърквайте редовно. Готова е когато се получи хомогенна смес.

Това са нашите 5 предложения за свински специалитети на газово барбекю, които да изпечете на следващото събиране в градината или на терасата. Която и да изберете, ще останете много доволни. Ще се радваме, ако споделите и някоя снимка с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.