Posted on Leave a comment

Калмари на барбекю – рецепти за газово барбекю

Калмари на барбекю - рецепти за газово барбекю
Лято е, сезонът на слънцето, морето и събитията на открито.  А също така и сезонът на барбекюто. Освен класическите грил ястия като бургери и стекове например, можете да приготвите и невероятно вкусни морски дарове на вашето газово барбекю. Вече ви споделихме рецепти за скариди на барбекю, време е и за другите ни любими морски деликатеси - калмарите.
 Калмарите са много вкусни и полезни, но са и много специфични за приготвяне. Не е трудно, но се изискват определени познания. Преди да пристъпим към рецептите, ще ви запознаем с любопитни факти и тънкости в чистенето и готвенето на калмари.
Калмари на барбекю 1

Калмари - какво трябва да знаете за тях?

 Калмарите са главоноги мекотели от разред Teuthida. Срещат се над 300 вида, но малко от тях са подходяши за консумация. Най-големият е колосалният калмар - може да достигне дължина до 14 метра. 

Хранителна стойност на 100 гр. калмари

  • Калории: 92 g
  • Мазнини: 1.9g
  • Въглехидрати: 0 g
  • Протеин: 18 g
Калмарите са богати на витамини B12, B6, C и D, както и на микроелементите йод, мед, селен, фосфор, желязо и калций. Каламрите съдържат и Омега-3 - това са полиненаситени мастни киселини, които са изключително полезни за сърцето.
В зависимост от начина на приготвяне могат да бъдат и диетични. Почти всеки обича панирани и изпържени калмари, но те са много калорични и съдържат допълнителна мазнини.  Калмарите на плоча или скара обаче могат да влезнат в хранителния ви режим. Богати са на протеини, което ги прави подходящи за активно спортуващите.

какво трябва да знаете при избор на калмари?

 Както много пъти сме споменавали, винаги избирайте пресни продукти за печене на барбекю. Това важи и за калмарите - най-хубави са пресните. Преди беше трудно да се намерят пресни в България, но вече има много магазини, от които можете да купите пресни морски дарове.
 Ако купувате цели калмари, обърнете внимание на очите - не трябва да са мътни. Това важи и за всички видове риба. Ако купувате изичистени, изберете, по-месести и влажни. Трябва да имат плътен цвят.
 Пресните калмари миришат на морска вода, а когато започнат да остаряват придобиват аромат на риба. 
 

Какво трябва да се знае при избор на калмари
Как се почистват калмари?

Как се почистват калмари?

Преди да пристъпите към печенето, трябва много добре да почистите калмарите.
  • Първата стъпка е внимателното отстраняване на главата и почистването на всички вътрешности. С едната ръка стиснете тялото, а с другата издърпайте главата и изчистете вътрешностите.
  • Във вътрешната страна има рогова хитинова пластина - трябва да махнете и нея.
  • При почистване внимавайте да не спукате торбичката с мастило. Не е опасно ако се случи, но ви очаква голямо чистене след това.
  • След това измийте много добре тубите под течаща вода.
  • Бавно и внимателно махнете външната ципа и перките. 
  • Пипалата се отрязват малко над очите. Измиват се отново.
  • Преди готвене подсушете добре.

Съвети за печене на калмари

  • Ако ще панирате калмарите, може да ги накиснете в прясно мляко за по-добър вкус. Ако сте избрали да ги гриловате, може да ги накиснете за няколко часа в лимонов сок - така ще станат по-крехки.
  • Калмарите имат много нежно месо и температурата и времето на печене са от голямо значение. За да не станаат жилави ги печете или за кратко време на много силен огън, или бавно на слаб.  За кратко са нужни около 2 минути печене от всяка страна. Ако сте избрали бавно готвене са необходими около 30 минути.
Как сес приготвят калмари

рецепти за калмари на барбекю

Калмари на плоча с чесън, чили и магданоз

Лесна и вкусна рецепта за приготвяне на калмари на плоча.
Калмари на плоча с чесън, чили и магданоз

Продукти: 

  • 4 калмара
  • Морска сол
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. чили на прах
  • 1/2 ситно нарязан пресен магданоз
  • Сок от 1/2 лимон
  • 3-4 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: В тиган загрейте зехтина с чесъна, чилито и магданоза. Пържете максимум 1 минута.Стъпка 2: Почистете добре калмарите. За тази рецепта са ви нужни само тубите.Стъпка 3: С много остър нож направете плитки напречни прорези.Стъпка 4: Печете по около 2 минути от всяка страна върху много силно нагорещена чугунена плоча на барбекю.Стъпка 5: Докато са топли ги намажете с предварително приготвената смес.Идея за сервиране: Сервирайте с чеснов сос и свежа салата.Съвет: Подсушете ги много добре преди да ги намажете със зехтин.

Пълнени калмари по гръцки

Отидете ли в Гърция, задължително трябва поне веднъж да опитате калмари. Там те са традиционен продукт и се приготвят по разнообразни начини. Ето и една рецепта за пълнени калмари с фета.

Продукти:

  • 4 калмара
  • 1-2 домата
  • 3 зелени чушки
  • 500 гр. фета
  • 1 връзка магданоз
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • Риган
  • Черен пипер
Пълнени калмари по гръцки

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Почистете и измийте калмарите. Оставете ги да се отцедят.Стъпка 2: В купа смесете добре доматите, нарязани на кубчета, ситно нарязаните чушки и магданоз, намачканото сирене и черния пипер. Сол добавете само ако сиренето е безсолно. Стъпка 3: Напълнете калмарите и затворете отворите с клечки за зъби.Стъпка 4: Подгответе барбекюто ви за индиректно печене - трябва да е нагрята само част от него.Стъпка 5: Намажете калмарите със смес от зехтин и риган. Поставете ги в добре намазнен чугунен тиган, в който сте изсипали останалата част от зехтина.Стъпка 6: Сложете тигана върху студената част на барбеюто. Печете 20-25 минути на затворен капак.Стъпка 4: Извадете калмарите от тигана и ги запечете по 2 минути от всяка страна върху нагорещените скари.Идея за сервиране: Поднесете с чаша добре изстудено бяло виноСъвет: Опитайте на сол сиренето преди да направите сместа за пълнене.

Калмари на барбекю със сладко чили и лимонов сос "Айоли"

Обичаме нестандартни рецепти за барбекю! Ето и една такава за калмари.
Калмари на барбекю със сладко чили

Продукти: 

  • 4 калмара
  • 3 с.л. сос сладко чили
  • Сок от 1/2 лайм
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 ч.л. кориандър
  • 2 с.л. зехтин
За соса "Айоли":
  • 4 с.л. майонеза
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 лимон
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Почистете каламрите и ги подсушете с кухненска хартия.Стъпка 2: В купичка смесете чилито, сока от лайм и чесъна. Стъпка 3: Сложете калмарите в купа, сложете зехтина и добаете 1/2 от чили сместа. Разбъркайте добре.Стъпка 4: Към другата половина от сместа добавете кориандъра.Стъпка 5: Включете газово барбекю да загрява.Стъпка 6: Нарежете лимона на кръгчета и го гриловайте. Изтискайте сока и смесете със съставките за соса "Айоли".Стъпка 7: Изпечете калмарите върху силно загрята скара, по 2 минути от всяка страна.Стъпка 8: Намажете с останалото чили и изпечете по 30 секунди от всяка страна.Идея за сервиране: Сервирайте със соса "Айоли". Съвет: Може да направите пърленки и да поднесете с тях калмарите.

Хрупкави калмари в Dutch oven

Хрупкави панирани калмари и студена бира - класика в горещите летни дни. А знаете ли, че може да ги приготвите и в чугунен съд Dutch Oven?

Продукти:

  • 4 калмара
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 2 с.л. пшеничено брашно
  • 1/2 ч.ч. царевично брашно
  • 1/3 ч.л. черен пипер
  • 1/3 ч.л. червен пипер
  • 1/3 ч.л. куркума
  • 1/2 ч.л. сол
  • олио
Хрупкави калмари в Dutch oven

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Почистете калмарите и ги нарежете на шайби с ширина около 1 см. Сложете ги в купа и ги залейте с прясното мляко. Оставете в хладилник за 2-4 часа.Стъпка 2: Извадете калмарите от хладилника 20-30 минути преди печенеСтъпка 3: В купа смесете всички сухи съставки. Стъпка 4: В Dutch Oven сипете олио, трябва да е около 2-3 сантиметра. Сложете чугунения съд в барбекюто и включете да загрява.Стъпка 5: Отцедете една по една шайбите калмари и оваляйте добре в сухата смес. Стъпка 4: Изпърежте ги в много силно нагрятия Dutch Oven. Не трябва да са едни върху други. Достатъчни са 45-50 секунди на доза.Идея за сервиране: Сервирайте с резенчета лимон или чеснов сос.Съвет: Извадете горещите калмари върху домакинска хартяи - тя ще попич излишната мазнина.

Калмари на барбекю "Inihaw na Pusit"

С тази рецепта за калмари ще се пренесем на екзотичните Филипини.
Калмари на барбекю "Inihaw na Pusit"

Продукти: 

  • 4 калмара
  • 1 голям домат
  • 1 глава червен лук
  • 1 ч.ч. соев сок
  • 1 ч.л. сос чили
  • 1/2 лимон
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Измийте и почистете добре калмарите. Направете тънки порорези по тубите.Стъпка 2: Нарежете домата и лука на ситно. Овкусете със сол и черен пипер. Напълнете калмарите и ги затвоерете с клечки.Стъпка 3: Смесете соевия сос, чилито и лимоновия сок. Намажете калмарите с получената смес.Стъпка 4: Включете арбекюто за загрява. Печете калмарите върху силно нагорещени и намазнени скари по 3-4 миунти от всяка страна.Идея за сервиране: Ако сте взели цели калмари, може да гриловате пипалата и да сервирате калмарите с тях.Съвет: Любителите на лютото могат да добавят ситно нарязана люта чушка в сместа за пълнене,
Харесаха ли ви рецептите ни за калмари на барбекю? Ще очаквамв снимки на вашите кулинарни произведения.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.