Калмарите са много вкусни и полезни, но са и много специфични за приготвяне. Не е трудно, но се изискват определени познания. Преди да пристъпим към рецептите, ще ви запознаем с любопитни факти и тънкости в чистенето и готвенето на калмари.
Калмари - какво трябва да знаете за тях?
Калмарите са главоноги мекотели от разред Teuthida. Срещат се над 300 вида, но малко от тях са подходяши за консумация. Най-големият е колосалният калмар - може да достигне дължина до 14 метра.
Хранителна стойност на 100 гр. калмари
- Калории: 92 g
- Мазнини: 1.9g
- Въглехидрати: 0 g
- Протеин: 18 g
какво трябва да знаете при избор на калмари?
Както много пъти сме споменавали, винаги избирайте пресни продукти за печене на барбекю. Това важи и за калмарите - най-хубави са пресните. Преди беше трудно да се намерят пресни в България, но вече има много магазини, от които можете да купите пресни морски дарове.
Ако купувате цели калмари, обърнете внимание на очите - не трябва да са мътни. Това важи и за всички видове риба. Ако купувате изичистени, изберете, по-месести и влажни. Трябва да имат плътен цвят.
Пресните калмари миришат на морска вода, а когато започнат да остаряват придобиват аромат на риба.
Как се почистват калмари?
- Първата стъпка е внимателното отстраняване на главата и почистването на всички вътрешности. С едната ръка стиснете тялото, а с другата издърпайте главата и изчистете вътрешностите.
- Във вътрешната страна има рогова хитинова пластина - трябва да махнете и нея.
- При почистване внимавайте да не спукате торбичката с мастило. Не е опасно ако се случи, но ви очаква голямо чистене след това.
- След това измийте много добре тубите под течаща вода.
- Бавно и внимателно махнете външната ципа и перките.
- Пипалата се отрязват малко над очите. Измиват се отново.
- Преди готвене подсушете добре.
Съвети за печене на калмари
- Ако ще панирате калмарите, може да ги накиснете в прясно мляко за по-добър вкус. Ако сте избрали да ги гриловате, може да ги накиснете за няколко часа в лимонов сок - така ще станат по-крехки.
- Калмарите имат много нежно месо и температурата и времето на печене са от голямо значение. За да не станаат жилави ги печете или за кратко време на много силен огън, или бавно на слаб. За кратко са нужни около 2 минути печене от всяка страна. Ако сте избрали бавно готвене са необходими около 30 минути.
рецепти за калмари на барбекю
Калмари на плоча с чесън, чили и магданоз
Продукти:
- 4 калмара
- Морска сол
- 3-4 скилидки чесън
- 1/2 ч.л. чили на прах
- 1/2 ситно нарязан пресен магданоз
- Сок от 1/2 лимон
- 3-4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Пълнени калмари по гръцки
Продукти:
- 4 калмара
- 1-2 домата
- 3 зелени чушки
- 500 гр. фета
- 1 връзка магданоз
- 1/2 ч.ч. зехтин
- Риган
- Черен пипер
Начин на приготвяне:
Калмари на барбекю със сладко чили и лимонов сос "Айоли"
Продукти:
- 4 калмара
- 3 с.л. сос сладко чили
- Сок от 1/2 лайм
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 ч.л. кориандър
- 2 с.л. зехтин
- 4 с.л. майонеза
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 лимон
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Хрупкави калмари в Dutch oven
Продукти:
- 4 калмара
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 2 с.л. пшеничено брашно
- 1/2 ч.ч. царевично брашно
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1/3 ч.л. червен пипер
- 1/3 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. сол
- олио
Начин на приготвяне:
Калмари на барбекю "Inihaw na Pusit"
Продукти:
- 4 калмара
- 1 голям домат
- 1 глава червен лук
- 1 ч.ч. соев сок
- 1 ч.л. сос чили
- 1/2 лимон
- сол
- черен пипер