Posted on Leave a comment

Тендерлойн стек – рецепти за газово барбекю

Тендерлойн стек - рецепти за газово барбекю?
Ако се чудите какъв стек да изпечете на вашето газово барбекю, така че да се хареса на всички, тендерлойн стекът е идеалния избор.
Какво трябва да знаем за стекът тендрлойн

Какво трябва да знаете за стекът тендрлойн

Тендерлойн е средната част на бонфилето. Тази мускулна група почти не се натоварва и това прави този вид говеждо месо най-крехко и с най-малко съдържание на мазнини. Предпочитан вид месо от хора, които пазят хранителен режим с включено червено месо.
 Стековете от тендерлойн са без кост и почти нямат мраморна шарка по тях. Ако искате да има малко повече мазнина, изберете телешко бонфиле вместо говеждо. 
 Много често се бъркат с филе "Миньон". Разликата е, че тендерлойнът се реже от по-дебелата част.

Хранителни стойности за 100 гр. тендерлойн*

Калории: 247Мазнини: 18.2 gПротеини: 19.6 gБогат на витамини B6 и B12Богат на цинк, селен, фосфор и желязо

*Мерките са приблизителни

как да изберете перфектния тендерлойн стек?

 На първо място винаги купувайте прясно месо от сигурни доставчици. Следващото важно нещо е дебелината - за тендерлойн стек препоръчваме да е с дебелина около 5 см. При избора помислете дали искате месо с повече или по-малко мазнина. Както казахме и педи малко, по-младите животни имат тендерлойн с по-мраморна шарка.

Съвети за подготовка и печене на тендерлойн стек

Първата стъпка е да извадите стековете около 30 минути преди печене, така че да са на стайна температура когато ги сложите върху скарите. Намажете скарите преди да са се нагряли. Препоръчваме да печете стековете при затворен капак - така ще запазят сочността си.
 Ако барбекюто ви има Turbo zone, първоначално запечатайте месото за около 1 минута от всяка страна. След това продължете гриловането по стандартния начин. 
 Използвайте термометър за измерване на вътрешната температура на стека. Така винаги ще знаете до каква степен е изпечен. Термометърът за барбекю Enders Premium за моментално измерване e идеален за тази цел. Ако обичате стекът сочен, за средно изпечен (medium) печете до достигане на вътрешна температура от 60 °C, а за идеално изпечен (well done) до 75 °C.
 Винаги оставяйте месото да "си почине" след печене за около 5-10 минути.
тендрлойн стек - печене на газово барбекю

рецепти за печене на Тендерлойн стек на газово барбекю

Класическа рецепта за тендерлойн стек

Започваме с рецепта за приготвяне на стек по класически начин. Така ще усетите напълно вкуса на месото.
Тендерлой стек на газово барбекю

Продукти: 

  • 2 стека тендерлойн
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Намажете добре скарите на газовото ви барбекю със зехтина и го включете да се загрява.Стъпка 2: Овкусете със смес от мащерката, черния пипер и солта.Стъпка 3: Печете по указания по-горе начин.Идея за сервиране: Сервирайте с любимия барбекю сос.Съвет: Може да сложите парченце месо върху стека 1-2 минути преди да го извадите от барбекюто - така ще стане по-сочен.

Пикантен тендерлойн стек на барбекю

Ще ви предложим и рецепта за грилован тендерлойн с пикантни нотки.

Продукти:

  • 2 бр. тендерлойн стек
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. кайенски червен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 с.л. горчица
  • 1/2 ч.л. сол
  • зехтин
Пикантен тендерлойн стек

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Смесете горчицата с подправките. Намажете добре стековете и ги оставете така за 30 мин. на стайна температура.Стъпка 2: Намазнете скарите на барбекюто със зехтин и го включете да се загрява.Стъпка 3: Когато достигне нужните температури, сложете стековете. Изпечете според съветите ни.Идея за сервиране: Сервирайте с пикантен барбекю сос и печени картофи.Съвет: Ако обичате лютите вкусове, може да добавите и чили на прах към сместа.

Стек тендерлойн с марината "Чипотле"

Тази рецепта ще изстреля вкусовите ви рецептори в ново измерение с комбинацията от вкусове.
Стек тендерлойн с марината "Чипотле"

Продукти: 

  • 2 стека тендерлойн
За маринатата:
  • 2 ситно нарязани халапеньо
  • 1 с.л. ситно нарязани листа от кориандър
  • 2 с.л. зехтин
  • сок от 1/2 лайм
  • 1 ч.л. мед
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Започва се с приготвянето на маринатата. Смесете добре всички съставки в подходящ съд. Сложете вътре стековете, затворете съда и оставете за 3-4 часа в хладилник.Стъпка 2: Извадете от хладилника около 30 минути преди печене.Стъпка 3: Намазнете скарите на барбекюто, включете го и изчакайте да загрее.Стъпка 4: Сложете тендерлойн стековете и печете до желаната температура.Идея за сервиране: Сервиарйте със сладък чили сос.Съвет: Можете да приготвите маринатата в блендер.
Това са нашите предложения за приготвяне на тендерлойн стек в газово барбекю. Разгледайте още рецепти за барбекю тук.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.