
Ако се чудите какъв стек да изпечете на вашето газово барбекю, така че да се хареса на всички, тендерлойн стекът е идеалния избор.

Какво трябва да знаете за стекът тендрлойн
Тендерлойн е средната част на бонфилето. Тази мускулна група почти не се натоварва и това прави този вид говеждо месо най-крехко и с най-малко съдържание на мазнини. Предпочитан вид месо от хора, които пазят хранителен режим с включено червено месо.
Стековете от тендерлойн са без кост и почти нямат мраморна шарка по тях. Ако искате да има малко повече мазнина, изберете телешко бонфиле вместо говеждо.
Много често се бъркат с филе "Миньон". Разликата е, че тендерлойнът се реже от по-дебелата част.
Стековете от тендерлойн са без кост и почти нямат мраморна шарка по тях. Ако искате да има малко повече мазнина, изберете телешко бонфиле вместо говеждо.
Много често се бъркат с филе "Миньон". Разликата е, че тендерлойнът се реже от по-дебелата част.
Хранителни стойности за 100 гр. тендерлойн*
*Мерките са приблизителни
как да изберете перфектния тендерлойн стек?
На първо място винаги купувайте прясно месо от сигурни доставчици. Следващото важно нещо е дебелината - за тендерлойн стек препоръчваме да е с дебелина около 5 см. При избора помислете дали искате месо с повече или по-малко мазнина. Както казахме и педи малко, по-младите животни имат тендерлойн с по-мраморна шарка.
Съвети за подготовка и печене на тендерлойн стек
Първата стъпка е да извадите стековете около 30 минути преди печене, така че да са на стайна температура когато ги сложите върху скарите. Намажете скарите преди да са се нагряли. Препоръчваме да печете стековете при затворен капак - така ще запазят сочността си.
Ако барбекюто ви има Turbo zone, първоначално запечатайте месото за около 1 минута от всяка страна. След това продължете гриловането по стандартния начин.
Използвайте термометър за измерване на вътрешната температура на стека. Така винаги ще знаете до каква степен е изпечен. Термометърът за барбекю Enders Premium за моментално измерване e идеален за тази цел. Ако обичате стекът сочен, за средно изпечен (medium) печете до достигане на вътрешна температура от 60 °C, а за идеално изпечен (well done) до 75 °C.
Винаги оставяйте месото да "си почине" след печене за около 5-10 минути.
Ако барбекюто ви има Turbo zone, първоначално запечатайте месото за около 1 минута от всяка страна. След това продължете гриловането по стандартния начин.
Използвайте термометър за измерване на вътрешната температура на стека. Така винаги ще знаете до каква степен е изпечен. Термометърът за барбекю Enders Premium за моментално измерване e идеален за тази цел. Ако обичате стекът сочен, за средно изпечен (medium) печете до достигане на вътрешна температура от 60 °C, а за идеално изпечен (well done) до 75 °C.
Винаги оставяйте месото да "си почине" след печене за около 5-10 минути.

рецепти за печене на Тендерлойн стек на газово барбекю
Класическа рецепта за тендерлойн стек
Започваме с рецепта за приготвяне на стек по класически начин. Така ще усетите напълно вкуса на месото.


Продукти:
- 2 стека тендерлойн
- 1/2 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
Пикантен тендерлойн стек на барбекю
Ще ви предложим и рецепта за грилован тендерлойн с пикантни нотки.

Продукти:
- 2 бр. тендерлойн стек
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кайенски червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1 с.л. горчица
- 1/2 ч.л. сол
- зехтин

Начин на приготвяне:
Стек тендерлойн с марината "Чипотле"
Тази рецепта ще изстреля вкусовите ви рецептори в ново измерение с комбинацията от вкусове.


Продукти:
- 2 стека тендерлойн
- 2 ситно нарязани халапеньо
- 1 с.л. ситно нарязани листа от кориандър
- 2 с.л. зехтин
- сок от 1/2 лайм
- 1 ч.л. мед
- 2 скилидки пресован чесън
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Това са нашите предложения за приготвяне на тендерлойн стек в газово барбекю. Разгледайте още рецепти за барбекю тук.