Posted on Leave a comment

Външни газови отоплители – полезна информация

Външни газови отоплители - полезна информация
Дори през хладните есенни и студените зимни дни хората обичат да прекарват време на открито както в двора или терасата на дома си, така и в градините и откритите части на заведения.
Външните газови отоплители са идеално решение за отоплението им. Газовите гъби и пирамиди не само отопляват, но и осигуряват приятна атмосфера и комфорт на вас и гостите ви. Все по-често ще ги срещнете както в ресторанти, кафенета и хотели, така и в домовете на приятелите ви.
Преди да пристъпите към покупката им ще ви дадем повече информация за тях.
Какви видове външни отоплители има?

Какви видове външни отоплители има?

Газовите отоплители са идеалното решение за отопление на външните части на дома или заведението ви. На пазара ще намерите различни видове както като материал, мощност и качество, така и като дизайн. Те могат да бъдат с различна форма и дизайн - газови гъби, пирамиди, калорифери или модели с по-нестандартен дизайн. 

 Най-често в заведения и търговски площи ще срещнете газови гъби. Те се състоят от долен корпус с място за бутилка, тръба, в която се намира газовия маркуч и горелка с рефлектор. Горелката е и най-важната част от уреда.  

 Газовите пирамиди имат най-вече декоративна цел. Голяма част от тях не отопляват. Те също имат корпус с място за газова бутилка. Различното при тях е горелката. При пирамидите има жив пламък, който създава уют и много приятна атмосфера. 

Газовите калорифери са с по-груби форми и дизайн и са предпочитани за халета и складове. При тях обаче топлината достига на по-малко разстояние от газовите гъби.

Какъв газов отоплител да избера?

За правилния избор на външен отоплител за дома или заведението ви сме ви подготвили списък с няколко въпроса и отговора, с които ще улесним избора ви и да намерите перфектния уред за вас.

1.  Кой е най-подходящия модел?

На първо място трябва да изберете кой модел е най-подходящ за вас. Ако отоплителят ще бъде използван изцяло на открито, без да бъде под навес или тента, бихме ви препоръчали да изберете газова гъба. Те разпространяват топлината на най-голямо разстояние благодарение на рефлектора. Най-честият избор на нашите клиенти е газовата гъба Elegance.
 Ако ви е нужен отоплител за място с  навес, трябва да измерите какво е разстоянието между пода и тавана. Ако е под 2 метра, моделите тип гъба не са подходящи за вас и е нужно да изберете някой от другите варианти.
 За партита, сватби и други събития на открито, на които има храна и напитки, много подходящ вариант е отоплител с по-голяма масa. Може да погледнете отоплителят Commercial. Освен място за храни и напитки, той има и мощна горелка, която ще стопли гостите и през студените дни.
 Ако търсите не просто отопление, а и атмосфера, то тогава уредите тип пирамида са точно за вас. При нас ще откриете два вида. Моделът Vulano има мощна горелка и не само ще създаде приятна атмосфера, но и ще ви стопли ефективно. Моделите от серията Nova LED не отопляват, но създават много приятна атмосфера с живия огън в тях. Предимството при тях е, че могат да бъдат използвани и през горещите летни дни. Никой не би отказал романтична вечер край огъня докато се наслаждавате на нощното небе над морето.
Газови отоплителни гъби Enders

2.  Уред с каква мощност да изберете

 Изборът на мощност на уреда зависи от няколко неща. На първо място от площта на пространството. В повечето случаи за по-голяма площ трябва и по-мощен уред. Има няколко изключения обаче.
 Ако градината или терасата са тесни, но дълги, е по-добре да вземете 2 уреда с по-малка мощност. Така ще има равномерно затопляне. Ако отоплителите ви трябват за заведение, това също е по-добрият вариант. Така клиентите ще могат да изберат коя температура им е по-комфортна.
 Ако ви е нужно отопление за полузакрити пространства, които са на завет, не е нужно да взимате най-мощния уред. Стига да не се намирате високо в планината, където температурите са много по-ниски.

3. Какви защити и сертификати има уреда?

За да сте сигурни, че взимате качествен и безопасен уред, обърнете внимание дали има защити. 
Всички предлагани газов отоплители от Enders имат термозащита и защита от запалване при преобръщане. Също така са и сертифицирани за безопасна употреба в Европейския съюз.

4. Какви газови аксесоари са ми нужни?

За да работи уредът са ви нужни маркуч, редуцир за регулирането на налягането и газова бутилка. При покупка на отоплител от Enders екипът ни ще се свърже с вас за уточняване на тези детайли.

Първо използване на външен газов отоплител

След като сте вече сте получили градинския отоплител и сте го сглобили, е време да го включите. От Enders ще ви дадем и няколко полезни съвета.

1.  Свързване на редуцира с бутилката

В България са разпространени два вида газови бутилки, които се свързват по различен начин. Ако използвате от най-разпространените бутилки в България със стандарт Jumbo (прав кран) ви е нужен и редуцир за ниско налягане със същия стандарт. След като закрепите със скоба клапана към газовия маркуч, с две ръце го поставете върху крана на бутилката. Газта се пуска и спира от редуцира.
Ако използвате бутилка с ъглов кран или така наречените немски бутилки, ви е нужен съответния регулатор с резба. Той се навива към крана на бутилката - резбата е лява. Газта се пуска и спира от крана на бутилката. При този стандарт има една специфика - винаги трябва да има уплътнение между бутилката и редуцира.. Висококачествените бутилки имат вградено, при другите трябва да се вземе силиконов уплътнител 1/2 цол.

2.  Включване на газовия отоплител

След като свържете бутилката с редуцира е време да включите и отоплителя. Първо пуснете газта към уреда. Следвайте инструкциите за включване. Газовите отоплители на Enders има пиезо запалване и включването им е лесно. Бутона за регулиране се слага в положението, сочщо пламък и се натиска добре. Докато е в това положение, се натиска няколко пъти запалката. След като се запали, задъжте около 20 секунди бутона за регулиране, за да не изгасне уреда. 
При изключване на уреда спрете и газта.

3. Газовият отоплител не се включва - каква е причината?

Понякога се случва да не можете да включите отоплителя, въпреки че е нов. Това обаче не означава, че той е дефектен. Едната причина, на която може да се дължи това е че не задържате достатъчно време бутона за регулиране. Възможно е и да се в включила защитата при падане на уреда ако е транспортиран легнал. Разклатете уреда и пробвайте отново.
Надяваме се да сме ви били полезни със съветите ни. Ако все пак имате въпроси относно покупката и използването на външните газови отоплители екъпът ни е на ваше разположение.
Вашият коментар