Posted on Leave a comment

Предястия на газово барбекю – 10 лесни рецепти

Предястия на газово барбекю - 10 лесни рецепти
Ако искате да направите ефектно барбекю парти в двора или просто да изненадате близките си на семейното събиране с вкусни ястия, помислете и за предястията. От Enders ще ви предложим 10 ефектни рецепти за предястия, които да приготвите на вашето газово барбекю. Изберете между рецепти със зеленчуци, месо, риба, сирене и морски дарове.

Пълнени гъби с чедър и билки

Бърза, лесна и в същото време много ароматна и вкусна рецепта. Може да се приготви както с печурки, така и с гъби портабело.
Пълнени гъби с чедър и билки

Продукти: 

  • 6-7 големи гъби
  • 2 скилидки пресован чесън
  • по 1 с.л. риган, мащерка и босилек
  • 2 супени лъжици галета
  • 1 люта чушка
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 100 гр. настърган чедър
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Почистете гъбите и махнете пънчетата, които се нарязват на ситно.Стъпка 2: В купа смесете пънчетата, билките, галетата, солта и черния пипер. Към получената смес добавете ситно нарязаната люта чушка и пресования чесън. Стъпка 3: Включете газовото барбекю, трябва да достигне температура от около 150°C градуса. Във всяка гъба сложете по малко зехтин и масло и печете 4 минути върху добре намазнени скари.Стъпка 4: След това махнете гъбите внимателно от барбекюто и ги напълнете със сместа. Поръсете с чедър и върнете в барбекюто за още 4-5 минути.Стъпка 5: Пълнените гъби са готови!Идея за сервиране: След като изпечете гъбите, може да запечете филийки върху скарите и да ги сервирате с тях.Съвет: Ако не обичате люто, може да нарежете половин сладка червена чушка.

Аспержи в бекон на барбекю

Уникално вкусно съчетание на две прекрасни съставки. Крехка аспержа обвита в хрупкав бекон. Независимо дали го сервирате като предястие или гарнитура, този рецепта ще ви зарадва.

Продукти:

  • 12 пресни стръка аспержи
  • 12 парчета бекон
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1/2 чаена лъжичка черен пипер
крехка аспержа в бекон

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Загрейте скарата на барбекюто си до 200°C градусаСтъпка 2: Подгответе аспержите за печене на скара Отстранете долни краища на аспержите, като ги отчупите или ги отрежете с нож. Залейте аспержите в зехтин и след това поръсете със сол и черен пипер. Вземете един или няколко стръка аспержи и ги увийте равномерно с парче бекон.Стъпка 3: Поставете обвитите с бекон аспержи директно върху решетката на грила и печете на скара за 15-20 минути. Докато беконът стане хрупкав, а аспержите омекнат.Стъпка 4: Извадете вече готовите аспержи от грила, след което ги оставете да се охладят за няколко минути.Идея за сервиране: Поставете готовите аспержи в бяла чиния. Подходящи са за закуска, като може да добавите към тях яйце на очи. Също и като предястие или перфектната гарнитура.Съвет: Вземете пресни, средни по дебелина аспержи, твърди и ярко оцветени.

Гриловано халуми със свежи смокини

Гриловано халуми със смокини

Продукти: 

  • 400 гр. сирене Халуми
  • 5-6 зрели смокини
  • 4 с.л. акациев мед
  • 3 с.л. балсамов оцет
  • 1 ч.л. зехтин
  • няколко листа мента

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: За да премахнете излишната соленост, накиснете халуми в студена вода за 2 часаСтъпка 2: Нарежете халумите на 4 дълги парчетаСтъпка 3: Загрейте предварително барбекюто и гриловайте от всяка страна по 2-3 мин.Стъпка 4: Разрежете смокините на равни половиниСтъпка 5: Полейте с медения дресинг по желаниеИдея за сервиране: Наредете сиренето в средата в прозрачна чиния и наредете листата и смокините отстрани Съвет: Гарнирайте със свежи смокини. Добаваете към зелена салата или със любимия ви комфитюр. Да ви е сладко.

Грилован патладжан с фета и босилек

Комбинацията на тези свежи продукти ви гарантира любимо лятно, вегетарианско предястие. Можете да бъде сервирано и като гарнитура или салата. Когато правите рецепти само с няколко продукта ви съветваме да използвате винаги качествени съставки.

Продукти:

  • 2 големи патладжана
  • 300 гр. сирене фета 
  • 5-6 големи листа босилек
  • 2 скилидки чесън нарязани на ситно
  • 7-8 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. зехтин екстра върджин
  • 2 ч.л. балсамов оцет
  • щипка сол
  • прясно смлян пипер на вкус
предястие с патладжан на барбекю

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: В малка купа смесете чесъна, лимоновия сок, зехтина, оцета, солта и черния пипер.Стъпка 2: Загрейте грила. Когато е горещо, изрежете тънки филийки по дължина. Обилно намажете двете страни на патладжан със смес от 2 с.л. лимон, олиото и оцета.Стъпка 3: Печете на скара за около 15 минути, като ги завъртите само веднъж.Стъпка 4: През това време пригответе сместа със сиренето. В малка купа смесете фета, босилека, лимона и черния пипер.Идея за сервиране: В бяла чиния добавете няколко цели парчета патладжан, посипете с парчета фета и босилек и сместа.Съвет: Не бързайте да режете патладжана предварително, защото ще почернее.

стек от Карфиол на барбекю

Направете си здравословен стек от карфиол на вашето барбекю за няколко минути. С тази рецепта ще имате различно веган предястие само за няколко минути.
карфиол на барбекю

Продукти: 

  • 1 бр. карфиол
  • ¼ чаша зехтин
  • 1 лимон, изцеден
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. кафява захар
  • ½ ч. л. чили прах
  • 1 щипка черен пипер
  • 2 супени лъжици нарязан магданоз (по избор)

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Загрейте газовото барбекю на 220°CСтъпка 2: Разрежете карфиола на две. Всяко парче трябва да е с дебелина около 2,5 см. Използвайте средната част на главата, тъй като тя е по-голяма.Стъпка 3: Добавете всички съставки в купа и оставете да се маринова за 15-20 минути.Стъпка 4: Печете стековете в барбекюто със затворен капак около 10-15 минути, докато станат меки и златисти.Идея за сервиране: В тъмна чиния поставете няколко парчета карфиол. Поръсете с магданоз по избор и добавете резани лимон отстрани.Съвет: Ако предпочитате стека да е по-крехък, а не толкова хрупкав, задръжте на грила по минута от всяка страна.

парти Рулца от гриловани тиквички

Тиквичките са толкова любими на всички,  а рецептите с тях са вкусни и лесни за приготвяне. Рецептата е подходяща за всяко ваше барбекю парти.
гриловани тиквички на барбекю

Продукти: 

  • 3-4 бр. тиквички
  • бейби моцарела
  • 500 гр. чери домати
  • босилек
  • 4 с.л. зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Загрейте предварително барбекюто до 180°C.Стъпка 2: Отрежете краищата на тиквичките и ги нарежете по дължина. Посолете ги непосредствено преди гриловането и полейте със зехтина.Стъпка 3: Задръжте тиквичките на грила по 4-5 минути от всяка страна. След което ги сложете в дълбока купа с капак за 10-15 минути.Стъпка 4: Отцедете измитите чери домати, обвийте ги с тиквичката и добавете клечките с моцарела и листо босилек. Идея за сервиране: Наредете хапките в чиния, а на дъното поръсете с едри кристали сол и листа босилек. Съвет: Може да добавите балсамов дресинг по желание.

Сирене на плоча

Ако се чудите за неповторимо вкусно предястие на плоча, но с минимални усилия, това е правилния избор. Необходими са ви 5 минути и шпатула за обръщане.

Продукти:

  • 1 пакет сирене за грил
  • 2 скилидки счукан чесън
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 листа градински чай
козе сирене на грил

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Загрейте плочата на барбекюто до 220°С.Стъпка 2: Извадете сиренето от опаковката и изплакнете под течаща вода. След което го подсушете с помощта на няколко листа кухненска хартия.Стъпка 3: Поставете сиренето върху вече нагорещената плоча и след около 2 мин. обърнете от другата страна. Намалете температурата на грила до 180°C. Затворете капака и печете 7-8 мин.Идея за сервиране: Вече грилованото сирене поставете в чиния или върху дъска. Гарнирайте със свежи чери домати и босилек или купичка мед.Съвет: За отличен резултат не режете сиренето, а го гриловайте цяло. Така ще получите превъзходен вкус и кремообразен резултат.

Млечна царевица на барбекю

Най-лесното и бързо предястие, подходящо за всяка лятна вечер. Царевицата е любима, както на малки така и на големи и е удивително, как запичането на решетките на барбекюто засилват сладостта и изваждат истинския вкус на царевицата. Върви перфектно и до класически хамбургер или пиле на барбекю.
млечна царевица на барбекю

Продукти: 

  • 4 големи царевици
  • 200 мл. прясно мляко
  • 2 с.л. меко масло
  • 50 гр. пармезан
  • 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Накиснете царевицата в чиста вода или в 200 мл. прясно мляко за около 20-30 мин.Стъпка 2: Загрейте скарите на барбекюто до 200°C.Стъпка 3: Поставете кочаните царевица на скарата и обръщайте на няколко минути докато я запечете от всичките и страни.Стъпка 4: След като я свалите от грила втрийте мекото масло и поръсете с пармезана.Идея за сервиране: Разрежете царевицата на парчета от 10 см. сложете и шишчета и ги сервирайте в дълбока купа. Съвет: Не белете царевицата предварително, за да не изсъхва.

рулца от сьомга с крема сирене и спанак

Предлагаме ви предястие с което да не оставите гостите си безразлични. Сьомгата е кралицата на рибите, а в съчетание а крема сирене и спанак е просто удивителна.

Продукти: 

  • 500 гр. филе от сьомга без кожа
  • 300 гр. спанак
  • 200 гр. крема сирене
  • Каджун
  • 2 с.л. меко масло
  • връзка зелен лук
  • 1 средно голям морков
  • 3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Разрежете филето да е с дебелина от 2-3 см. След което го намажете с една част от маслото и подправката.Стъпка 2: Измийте добре спанака, нарежете го и го задушете в тиган с останалата част от маслото, заедно с нарязания пресен лук, чесън и настъргания на едро морков. Оставете за 5-6 минути на слаб огън, разбъркайте хубаво сместа и оттеглете от котлона. След като изстине добавете и крема сиренето.Стъпка 3: Намажете филето с вече готовата смес и го навийте. Във вече загрятото барбекюто до 200°C го запечатете от всички страни. След което затворете капака и печете още 10 мин.Стъпка 4:Идея за сервиране: Наредете рулцата върху дървена дъска с резени лимон, след това ги сервирах директно.Съвет:

пролетни рулца от тиквички

За последната 10-та рецепта, искаме да ви предложим нещо наистина любимо и вълнуващо. Тиквичките винаги са добър избор, тъй като са вкусни, диетични, не изискват дълга предварителна подготовка и са лесни за намиране.

Продукти:

  • 2 бр. тиквички
  • 100 г крема сирене
  • 50 гр. пушени пуешки гърди
  • 3 скилидки чесън
  • 4-5 бр. орехи, смлени
  • 1 връзка магданоз
  • 1-2 листа джоджен

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Тиквичките се нарязват по дължина на тънки резени.Стъпка 2: Запичат се на скарите на вече загретия грил. Извадете ги в дълбока купа с капак, след което ги посолете. Стъпка 3: Смесват се крема сиренето със счукания чесън, пуешкото, натрошените на едро орехи и нарязани на ситно магданоз и джоджен.Стъпка 4: Плънката се завива в резените тиквичка и се оформят рулца.Идея за сервиране: Вече готовите рулца поставете в бяло плато и поръсете с малко счукани орехи.Съвет: Подгответе плънката няколко часа по-рано. Ако обичате по-хрупкави тиквичките не ги задушавайте под капак, след като ги извадите от барбекюто.
Вашият коментар