Posted on Leave a comment

Холандска фурна Dutch Oven – 5 рецепти от Enders

Dutch Oven или холандска фурна е идеално допълнение към вашето барбекю. С чугунения съд ще приготвите голямо разнообразие от вкусни и лесни ястия от месо и зеленчуци, тестени изделия и десерти. В Dutch Oven можете да печете, задушавате и пържите. Освен в барбекю, спокойно можете да го използвате и във фурна или жар.

Какво е Dutch Oven?

 Холандската фурна или Dutch Oven е масивен чугунен съд с дебели стени и капак. Някои модели наподобяват чугунени тенжери, но има няколко разлики между двата съда. Първата е капакът – при холандската фурна е значително по-масивен и се затваря по-плътно. Често има отвор за сонда на термометър за месо. Dutch Oven има също така плоско дъно, а стените са по-дебели от тези на тенджера. 

 Благодарение на формата и материалът си Dutch Oven има специфичен топлообмен, който осигурява отлично изпичане на ястията. Дебелото дъно предпазва от загаряне, а масивния капак не позволява парата да излезне и храната остава сочна и ароматна. Много важно е да споменем, че при готвене с Dutch Oven се запазват всички ценни вещества в продуктите. 

 Интересен факт за холандската фурна е, че храната става по-вкусна след 3-4 използвния. Чугунът се променя от температурата (не се притеснявайте ако промени цвета си) и след всяко готвене подобрява качествата си.

Как да се грижим за холандската фурна?

 Ако следвате няколко основни правила, ще използвате Dutch Oven много дълги години. Първо, чугунът е чуплив материал – внимавайте да не го изпуснете. Много е важно да знаете, че чугунът не обича температурните разлики. Не слагайте студен съд в горещо барбекю, както и не трябва горещ съд да се поставя върху студена повърхност. Преди почистване изчакайте холандската фурна да изстине напълно.

Как се почиства Dutch Oven?

Повечето чугунени съдове имат допълнително покритие, което се унищожава при миене в миялна машина. Не използвайте силни и абразивни препарати за почистването на Dutch Oven. Ако има повече наслоявания, може да използвате четка за почистването. Някои професионални готвачи споделят, че измиват съда само с топла вода.

Рецепти на холандска Dutch фурна

 След като ви запознахме с особеностите на холандската фурна, е време да прустъпим и към готвенето. Ето ги и нашите предложения:

Бавно печени свински ребърца в Dutch Oven

 След като ви запознахме с особеностите на холандската фурна, е време да прустъпим и към готвенето. Ето ги и нашите предложения:

Продукти: 

  • около 2 кг. свински ребра
  • 1 ч.ч. барбекю сос Traeger’Que
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 2 с.л. сос Табаско
  • 2 с.л. кафява захар
  • 20 гр. масло
  •  

Начин на приготвяне:

Първата рецепта за Dutch Oven, която ще ви предложим, е за уникално вкусни бавно изпечени свински ребърца.Включете барбекюто и сложете чугунения съд.Разтопете маслото и задушете лука до омекването му.Добавете всички съставки без ребърцата и гответе около 15 минути, като често разбърквате. Сложете ребърцата, поставете капак на холандксата фурна и печете в затворено барбекю(температура около 150 градуса) за около 3 часа.При сервиране ги полейте със соса.

Брискет върху лук в Dutch Oven

Sezonul de iarnă este o perioadă numai bună din an pentru a testa friptura de vânat, făcută așa cum trebuie la un gratar pe carbuni. Servit cu vin roșu, ideal pentru cele mai memorabile festinuri din an, mușchiul de căprioara cu legume la grătar descrie un altfel de prânz iernatic.

Продукти:

  • 700-800 гр. брискет
  • 5 глави лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 3 с.л. доматено пюре
  • 2 с.л. масло
  • 2 ч.л. брашно
  • 1 щипка черен пипер
  • сол
  •  

Начин на приготвяне

Брискетът е любим специалитет на почитателите на телешко и говеждо месо.От Enders ще ви предложим един по-различен начин за приготвяенто му.Преди приготвянето на месото, преценете дали ще се събере в Dutch Oven-a, тъй като не трябва да е едно върху друго.При нужда може да го направите на 2 парчета.Намажете добре брискета със смес от брашното, черен пипер и сол.Намажете дъното на чугунения съд с масло, сложете го в барбекюто, затворете капак, включете и след като загрее до 180 градуса, сложете брискета. Печете около 6-8 минути от всяка страна.Сложете месото в чиния, увеличете температурата, сложете в холандската фурна останалото масло и добавете лука.Разбърквайте с дървена лъжица до карамелизиране на лука.Сложете върху него брискета, намажете го добре с доматеното пюре.Около него сложете моркова, скилидките чесън и овкусете с още черен пипер и сол.По време на целия процес не махайте съда от барбекюто. Слоежте капака на съда, затворете барбекюто и печете около 1 1/2 час.На 20-30 минтуи отваряйте и поливайте месото със сока.Ако е малко, добавете малко вода (2-3 супени лъжици).Сервирайте брискета нарязан на филии, поне 15 минути след като сте изкарали ястието от барбекюто.

Ароматни пилешки бутчета в Dutch Oven

 Ето и една нетрадиционна рецепта за приготвяне на пилешки бутчета.

Продукти: 

  • 1.5 кг. пилешки бутчета
  • 1 с.л. зехтин
  • 150 гр. дребни гъби
  • 1 малка глава лук
  • 1 пръчка канела
  • малко парче пресен джиндифил
  • 1 червена чушка
  • 5-6 скилидки чесън
  • 2 бр. звездовиден анасон
  • 1 ч.ч. пилешки бульон
  • 2 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. кафява захар
  •  

Начин на приготвяне:

Загрейте барбекюто заедно с холандката фурна, в която сте сложили олиото.След като загрее, сложете бутчетата с кожата надолу.Печете до златисто – около 10 минути.Извадете ги в чиния. В Dutch Oven-а сложете гъбите, анасона, канелата, ситно нарязаните лук, чушка, чесън и джинджифил.Задушете за 4-5 минути и добавете бульона, оцета, соеви сос и захарта.Бъркайте до разтопяване на захарта и върнете пилето в съда, с кожата нагоре. Печете около час на 180 градуса, със заторен капак на съда и барбекюто.Пилешките бутчета са готови!

Рататуи в Dutch Oven

Рататуи е много вкусно ястие без месо, което става изключтелно вкусно в газово барбекю

Продукти:

  • 1 голям патладжан
  • 2-3 тиквички
  • 2-3 домата
  • 1 глава лук
  • 1 червена чушка
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 стрък прясна мащерка
  • 3-4 листа пресен босилек
  • 1 дафинов лист
  • 5 с.л. зехтин
  • черен пипер – смялн и на зърна
  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Нарежете лука на полумесеци и зеленчуците на кубчета.Добре е да накиснете кубчетата патладжан в солена вода, за да изчезне горчивия вкус.Сложете в холандската фурна 4 супени лъжици зехтин и поставете в барбекюто.Включете го и след като мазнината е загрята, добавете патладжана и подправете с малко сол и черен пипер.След 2-3 минути добавете и тиквичките и гответе още 2-3 минути. Намалете температурата, сложете зеленчуците в купа, в Dutch Oven-a сложете 1 супена лъжица зехтин и лука. Посолете и сложете малко черен пипер. Разбърквайте и след като лукът омекне, добавете чесъна, 2-3 зърна черен пипер, мащерката (цял стрък) и дафиновия лист, разбъркайте.Сложете доматите и чушките, след 2-3 минути добавете и отделените преди това патладжан и тиквички.Разбъркайте добре, намалете температурата до около 150 градуса, слоежте капака на чугунения съд и оставете за около 20-30 минути в затворено барбекю. След като е готово, добавете ситно нарязаните листа босилек и разбъркайте.Сервирайте като самостоятелно ястие или използвайте рататуито за плънка на сандвичи.

Домашен хляб в Dutch Oven

Домашно приготвеният хляб е най-вкусен, а този в Dutch Oven е невероятен! 

Продукти: 

  • 500 гр. брашно тип 500
  • 1/2 чаена чаша топло мляко(вода)
  • 1 пакетче суха мая
  • 1/4 ч.л. захар
  • 1 равна ч.л. сол
  • 1 ч.ч. топла вода
  • 1 яйце
  • 1 с.л. зехтин
  • зехтин за намазване
  •  

Начин на приготвяне:

В подходяща купа изсипете сухата мая, добавете млякото и захарта, разбъркайте много добре(не трябва да има бучки) и сложете съда в друг с топла вода.В подходяща за месене купа смесете брашното и солта.Направете кладенче и изсипете шупналата мая.В друга купа разбъркайте яйцето с топла вода и добавете към сместа.Разбъркайте с дървена лъжица и след това омесете меко тесто. При нужда добавете още малко брашно. След като тестото е готово, го намажете с малко зехтин, сложете го в чиста купа, направете дупка с пръст и покрийте с топла кърпа.Оставете за 1 час, след което го размесете добре.Намажете добре със зехтин леко затопления чугунен съд и сложете в него оформения хляб. Затворете с капака.Печете в барбекюто за около 40 -50 минути на 180 градуса, като последните 10 минути печете без капак.Домашният хляб е готов!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.