Какво е Dutch Oven?
Холандската фурна или Dutch Oven е масивен чугунен съд с дебели стени и капак. Някои модели наподобяват чугунени тенжери, но има няколко разлики между двата съда. Първата е капакът – при холандската фурна е значително по-масивен и се затваря по-плътно. Често има отвор за сонда на термометър за месо. Dutch Oven има също така плоско дъно, а стените са по-дебели от тези на тенджера.
Благодарение на формата и материалът си Dutch Oven има специфичен топлообмен, който осигурява отлично изпичане на ястията. Дебелото дъно предпазва от загаряне, а масивния капак не позволява парата да излезне и храната остава сочна и ароматна. Много важно е да споменем, че при готвене с Dutch Oven се запазват всички ценни вещества в продуктите.
Интересен факт за холандската фурна е, че храната става по-вкусна след 3-4 използвния. Чугунът се променя от температурата (не се притеснявайте ако промени цвета си) и след всяко готвене подобрява качествата си.
Как да се грижим за холандската фурна?
Ако следвате няколко основни правила, ще използвате Dutch Oven много дълги години. Първо, чугунът е чуплив материал – внимавайте да не го изпуснете. Много е важно да знаете, че чугунът не обича температурните разлики. Не слагайте студен съд в горещо барбекю, както и не трябва горещ съд да се поставя върху студена повърхност. Преди почистване изчакайте холандската фурна да изстине напълно.
Как се почиства Dutch Oven?
Рецепти на холандска Dutch фурна
След като ви запознахме с особеностите на холандската фурна, е време да прустъпим и към готвенето. Ето ги и нашите предложения:
Бавно печени свински ребърца в Dutch Oven
След като ви запознахме с особеностите на холандската фурна, е време да прустъпим и към готвенето. Ето ги и нашите предложения:
Продукти:
- около 2 кг. свински ребра
- 1 ч.ч. барбекю сос Traeger’Que
- 1 глава лук
- 1 с.л. дижонска горчица
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 2 с.л. сос Табаско
- 2 с.л. кафява захар
- 20 гр. масло
Начин на приготвяне:
Брискет върху лук в Dutch Oven
Продукти:
- 700-800 гр. брискет
- 5 глави лук
- 3 скилидки чесън
- 1 морков
- 3 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. масло
- 2 ч.л. брашно
- 1 щипка черен пипер
- сол
Начин на приготвяне
Ароматни пилешки бутчета в Dutch Oven
Ето и една нетрадиционна рецепта за приготвяне на пилешки бутчета.
Продукти:
- 1.5 кг. пилешки бутчета
- 1 с.л. зехтин
- 150 гр. дребни гъби
- 1 малка глава лук
- 1 пръчка канела
- малко парче пресен джиндифил
- 1 червена чушка
- 5-6 скилидки чесън
- 2 бр. звездовиден анасон
- 1 ч.ч. пилешки бульон
- 2 с.л. винен оцет
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. кафява захар
Начин на приготвяне:
Рататуи в Dutch Oven
Рататуи е много вкусно ястие без месо, което става изключтелно вкусно в газово барбекю.
Продукти:
- 1 голям патладжан
- 2-3 тиквички
- 2-3 домата
- 1 глава лук
- 1 червена чушка
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 стрък прясна мащерка
- 3-4 листа пресен босилек
- 1 дафинов лист
- 5 с.л. зехтин
- черен пипер – смялн и на зърна
- сол на вкус
Начин на приготвяне
Домашен хляб в Dutch Oven
Домашно приготвеният хляб е най-вкусен, а този в Dutch Oven е невероятен!
Продукти:
- 500 гр. брашно тип 500
- 1/2 чаена чаша топло мляко(вода)
- 1 пакетче суха мая
- 1/4 ч.л. захар
- 1 равна ч.л. сол
- 1 ч.ч. топла вода
- 1 яйце
- 1 с.л. зехтин
- зехтин за намазване