Posted on Leave a comment

Коледни рецепти за газово барбекю

Коледните пости почти приключиха и много от нас броят дните които оставят до коледната вечеря. Тъй като традицията повелява на трапезата за празника да има месни ястия сме ви подбрали няколко рецепти за барбекю на газ, с които ще впечатлите гостите си и ще разнообразите трапезата си по най-приятния начин. Разбира се, има за всеки по нещо.

Коледна пуйка на барбекю с лимон

Продукти: 

  • цяла пуйка около 5 кг
  • 4бр дафинов лист
  • зехтин 
  • 8 резенчета бекон
  • 2 бр лук – обелен и нарязан на ситно
  • 4 бр целина нарязана на дребно
  • 2 бр морков нарязан на дължина
  • 1 бр лимон нарязан на две
  • магданоз и мащерка
  • 375 гр масло
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 бр малки лимони
  • 3 скилидки чесън
  • сол и пипер
  •  

Начин на приготвяне:

Предварително загрейте газовото барбекю на 180°C.Поставете голям тиган на барбекюто и загрейте в него масло.Щом маслото се разтопи напълно, овкусете със сол и пипер.Добавете зехтин и лимонов сок, ситно нарязан или настърган чесън и нарязан магданоз.Разбъркайте добре. Премахнете кожата от месото, без да раздирате самото месо. Със сместа от тигана намажете долната страна на пуйката, така че цялата да е покрита с нея. Поставете малко мащерка и магданоз под месото. В тава за печене на пиле или пуйка наредете зеленчуците и няколко резенчета лимон.Поставете пуйката с гърдите нагоре. Полейте месото с останалата смес от маслото и разпръскайте магданоз и мащерка. Овкусете по избор и полейте малко зехтин отгоре.Печете пуйката на барбекюто за около 10-15 минути, след което поставете резънчетата бекон отгоре. Затворете капака на барбекюто.Гответе за около 2-3 часа, като разбърквате от време на времеИзмерете вътрешната температурата на месото с термометър за месо – трябва да е 75°C.Оставете пуйката да се охлади за 45 минути и сервирайте.

Сьомга с кафява захар и горчица

Продукти:

  • филе от сьомга с кожата – 1.2кг
  • 1 сл. зветла кафява захар
  • 10 гр. безсолно масло
  • 1 ч.л. мед
  • 2 с.л. горчица
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 ч.л свеж джинджифил

Начин на приготвяне

В чугунов тиган комбинирайте и загрейте захар, масло и мед. Когато се разтопят напълно ги смесете в малка купа с горчица, соев сос, зехтин и джинджифил.Оставете сместа да се охлади на стайна температура.Предварително загрейте газовото барбекю на 180–230°C.Поставете сьомгата върху голямо парче фолио.Огънете фолиото, така че да образува купичка около месото.Намажете сьомгата с кафява захар и я печете индиректно на грил за 15-20 минути.Затворете барбекюто и печете докато крайщата на сьомгата не станат кафеникави.Сервирайте сьомгата със сос от горчица и джинджифил.

Мини пай с кайма 

Продукти: 

  • 150 гр. брашно
  • 75 гр масло – разтопено 
  • 40 гр пудра захар
  • 20 гр вода
  • 1 бр лимон
  • 150 гр кайма
  •  бр. яйце – разбито

Начин на приготвяне:

Нагласете барбекюто на газ за индиректно готвене на 200°C. Смесете маслото и водатата в купа и разбъркайте докато не се получи еднородна смес.Добавете пудра захар, след което добавете брашното и сок от половин лимон. Разбъркайте докато не се получи хомогенна смес.Върху повърхност поръсете брашно и разточете тестото.В тава за мъфини поставете тестото и запълнете формичките с него.Отрежете ненужното тесто около формите и напълнете самите форми с кайма. Захлупете всяка форма с допълнително парче тесто.Поставете формата за мъфини в барбекюто на индиректно печене. Затворете капака и печете за 10-15 минути или докато тестото не хване златист загар.Извадете формичките от формата и ги поставете на подложка за охлаждане. Поръсете с пудра захар и сервирайте.

Зимни зеленчуци на газово барбекю

Продукти:

  • 500 гр картофи
  • 500 гр моркови
  • 500 гр цвекло
  • 4 бр пащърнак
  • 6 скилидки чесън
  • 1 бр червен лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 стръка мащерка
  • сол и пипер 

Начин на приготвяне

Нарежете картофите, морковите, цвеклото и пащърнака на едри парчета.Поставете зеленчуците в чугунен тиган.белете и нарежете чесъна. Нарежете го на ситно и го разпръснете върху зеленчуците. Овкусете всичко със сол и пипер и поръсете със зехтин.Предварително загрейте барбекюто на 200°C.Изсипете зеленчуците върху подложка за печене и затворете капака на грила.Гответе зеленчуците за около 40 минути. Сервирайте ги топли.

Шоколадово суфле с малини

Продукти:

  • 400 гр безсолно масло
  • 250 гр нарязан черен шоколад
  • 4 бр големи яйца
  • 125 гр захар
  • 2 с.л брашнно
  • бита сметана за сервиране
  • 250 гр малини

Начин на приготвяне

Намажете с масло 12 форми за мъфини.Разтопете шоколада, като го смесите с останалото масло.В малка тенджера смесете яйцата и захарта и разбъркайте докато не се смесят.Добавете към сместа разтопения шоколад и разбъркайте отново.Смесете брашното и бъркайте докато не се оцвети цялата смес.Изсипете сместа във формичките.Загрейте барбекюто на газ на 200°C и поставете формичките за готвене индиректно. Затворете капака и гответе за 10-15 минути или докато горната част започне да се втвърдява. Махнете формите от барбекюто и ги оставете за 5-10 минути.Сервирайте с малини и бита сметана.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.