Posted on Leave a comment

Есенни рецепти за барбекю от Enders

За много хора есента е мрачен сезон, изпълнен с тъга по лятото, мрачни и дъждовни дни и повече време, прекарано на закрито у дома. Но този пъстър сезон има и своите хубави качества. През есента все още има топли дни, през които да прекарате приятно време с любимите хора, например в градината, на парти на терасата или пикник в парка. Също така ще намерите много сезонни зеленчуци и плодове, които освен че са много полезни, ще обогатят менюто на следващото грил парти. Запознайте се с избраните специално от Enders есенни рецепти за барбекю.

1. барбекю сос от тиква

 Барбекю сосът от тиква е ароматна добавка към бавно изпечено свинско или телешко месо.  Рецептата е лесна и бърза за приготвяне.

Продукти: 

  • 400 гр. пюре от тиква
  • 1/2 ч.ч. доматен сос
  • 3/4 ч.ч. кленов сироп
  • 3/4 ч.ч. ябълков оцет
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1/2 ч.л. настърган джинджифил
  • 1/2 ч.л.чесън на прах
  • 1/4 ч.л. червен пипер
  • 1 с.л. канела
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Смесете всички течни съставки, пасирайте, добавете сухите и разбъркайте добре.Изсипете в тенджера и оставете на слаб огън леко да къкри за 30 минути. След като изстине, приберете в хладилника за 12 часа, след което е готов за консумация. Сервирайте го на стайна температура.

2. ароматен грилован карфиол

 Почитателите на карфиола задължително трябва да го опитат изпчен на барбекю. Освен че е изключително вкусен, се приготвя и много бързо.

Продукти:

  • 1 глава карфиол
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. кориандър
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.л. джинджифил на прах
  • 1/2 ч.л чесън на прах

Начин на приготвяне

Нарежете карфиола на стекове с дебелина около 1.5 см и го намажете със зехтин.Смесете сухите подправки и поръсете парчетата карфиолАко използвате барбекю на газ, температурата трябва да е около 120 градуса.Оставете половината от зоната за печене студена.Намажете добре скарата със зехтин, наредете карфиола и печете от всяка страна по 3 минути.След това преместете карфиола на студената зона, затворете капака и печете още 10 минути. Ако барбекюто ви е на въглища, втората част от гриловането може да продължи във фолио.По желание сервирайте със сос песто.

3. гриловани круши със синьо сирене

 Ето и една много интересна и оригинална рецепта за барбекю, която да приготвите като предястие или като гарнитура към свинско печено.

Продукти: 

  • 4 бр. круши
  • 4 бр. орехи
  • 50 гр. синьо сирене
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. лют сос

Начин на приготвяне:

Разрежете крушите на половинки и изчистете семките.Смесете зехтина с лютия сос и намажете добре крушите от разрязаната част.Включете барбекюто и изчакайте да достигне 100 градуса, намзнете скарата и сложете крушите с разрязаната част нагоре. След като омекнат, ги обърнете и печете до получаване на кафяв загар. Сервирайте с половин орехова ядка и парче синьо сирене.

4. телешки бургер с ябълка и карамелизиран лук

Какво ще кажете за ароматен и сочен телешки бургер по нестандартна рецепта? 

Продукти:

  • 600 гр. телешка кайма
  • 4 хлебчета за бургери
  • 150 гр. чедър
  • 1 ябълка
  • 1 глава лук
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Първата стъпка е приготвяенто на лука – нарежете го на тъкни кръгчета и го карамелизирайте с малко сол и зехтин. Чугунената плоча на барбекюто е много удобна за тази цел. Настържете ябълката на едро ренде и я добавете към каймата. Добавете сол и черен пипер на вкус.Размесете каймата и с помоща на преса за бургери оформете 4 кюфтета. Изпечете ги в силно загрято барбекю, по 5-6 минути от всяка страна.Малко преди да са готови, разрежете хлебчетата и леко ги запечете.Сложете по едно телешко кюфте, лук и чедър на филия.Насладете им се топли, с чаша хубава тъмна бира.

5. свински пържоли с кленов сироп и билки

 Ще ви предложим един по-различен начин за приготвяне на свински пържоли, който да добавите към есенното си меню.

Продукти: 

  • 4 свински пържоли без кост
  • 1/2 ч.ч. кленов сироп 
  • 3 с.л. червен пипер
  • 2 с.л. мащерка
  • 2 с.л. риган
  • 1 с.л. майорана
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. чили на прах
  • сол
  • зехтин или спрей за печене

Начин на приготвяне:

Смесете всички сухи съставки и намажете от 2те страни месото, напръскайте с мазнина, наредете в тава или купа (не трябва да са една върху друга) и оставете за 30 минути.През това време подгответе газовото барбекю – включете и изчакайте да достигне температура около 200 градуса.Върху намазнена скара наредете свинските пържоли и печете по 8-10 минути от всяка страна.След това намажете с кленовия сироп и печете отново по 1-2 минути от двете страни.Сервирайте топли с малко кленов сироп.

6. пилешки шишчета с броколи

Тези шишчета стават много ароматни и ще се харесат много от любителите на броколите.

Продукти:

  • 4 бр. пилешки гърди
  • 1 глава чесън
  • 1/2 ч.ч. сос Kobe
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

Подгответе продуктите – нарежете на кубчета пилешкото месо, броколите на розички и пригответе скилидки чесън – по-големи.Вземете шишчетата и редувайте месо с броколи, като на всяко шишче трябва да има по 2 скилидки чесън.Подгответе барбекюто за печене на средна температура – около 150 градуса.Намажете с четка шишчетата и ги наредете върху намазнената скара.Печете по 5-6 минути от всяка страна.Изчакайте 5 минути преди да сервирате.

7. пикантна грилована тиква

 Тиквата е много вкусна, когато се изпече на барбекю. Ако искате да опитате нещо различно – пробвайте тази рецепта

Продукти: 

  • 1 кг. тиква
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. чили на прах
  • 1/2 ч.л. розмарин
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Тивата се нарязва на резени с дебелина 1 см. Намажете всяко парче със зехтин и поръсете с микса от подправките.На силно загрято барбекю печете по 3-4 минути от всяка страна – тивата трябва да омекне.Можете да сервирате както топла, така и студена.

8. печена ябълка на барбекю с канела

 Като за финал ще ви предложим много ароматен есенен десерт.

Продукти:

  • 4 ябълки
  • 4 с.л. кафява захар
  • 1 с.л. канела
  • щипка сол
  • 1/2 ч.ч. лимонов сок
  • 1 ч.ч. вода

Начин на приготвяне

Почистете вътрешноста на ябълките и ги нарежет на шайби с дебелина около 1 см.В купа смесете водата и лимоновия сок и добавете ябълките.Включете барбекюто и загрейте до средна температура, след което наредете ябълките, печете по 7-8 минути от всяка страна.През това време смесете сухите съставки в купа.След като ябълките се изпечат, ги наредете в чинии и поръсете с ароматната смес.Сервирайте топли.

 Дадохме ви интерсени идеи за есенни вкусотии на барбекю, които да ви вдъхновят да опитате нещо ново и различно. Гответе смело на газовото барбекю и ще разберете колко много възможности за приготвяне на храна ви предлага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.