Posted on Leave a comment

Великденски рецепти за барбекю от Enders

Великденски рецепти за барбекю от Enders
Наближават великденските празници и е време да се помисли за менюто за почивните дни. На всяка трапеза ще има ароматни козунаци и красиви боядисани яйца. Не можем да пропуснем свежите пролетни салати, и разбира се – агнешкото месо. А знаете ли че може да приготвите и невероятни великденски ястия на газовото ви барбекю – както агнешко, така и други вкусни специалитети, с които да зарадвате близките ви хора. Ето ги и нашите предложения:

1. Салата от гриловани зеленчуци

 Ако искате да приготвите по-различна салата за гостите ви – пробвайте тази.

Продукти за салата:

  • 2-3 червени чушки
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 200 гр. чери домати
  • 1 глава червен лук
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин

Продукти за дресинг:

  • 1 ч.ч. лимонов сок
  • 1 ч.л. мед
  • 1 с.л. горчица
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Започва се с приготвянето на зеленчуците за гриловане.Използвате специален тиган за печене на зеленчуци. Ако имате такъв, нарежете чушките, тиквичката и патладжана на кубчета, доматите на половинки и лука на полумесеци.Ако ще ги печете по класически начин, ги нарежте на по-големи парчета и ги нарежете на кубчета след това. Разбъркайте с черния пипер, солта и зехтина преди гриловане. Включете газовото барбекю и изчакайте да достигне около 150 градуса.Гриловайте зеленчуците по избрания начин до омекване.Оставете да изстинатПрез това време пригответе дресинга – смесете добре всички съставки. В голяма купа сложете зеленчуците и преди сервиране разбъркайте с дресинга.

2. Грилована салата с пармезан

 Грилованата салата Romaine набира много голам популярност в Западна Европа. В България ще я намерите в почти всеки голям супермаркет.

Продукти:

  • 2 салати Romaine
  • зехтин
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 с.л. горчица
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • щипка сол
  • 80 гр. настърган на едро пармезан

Начин на приготвяне

Започва се с подготвянето на дресинга за салатата.Смесете 3 с.л. зехтин с лимона, горчицата, чесъна, черния пипер и солта.Оставете настрана да се смесят вкусовете.През това време включете барбекюто и изчакайте да достигне до 150 градуса. Срежете салатите на 2, намажете ги със зехтин и малко сол, след това ги гриловайте по 2 минути от всяка страна.Сложете в чиния за сервиране, полейте с дресинга и поръсете с пармезан.

3. Ароматни агнешки котлети на барбекю

 Агнешките котлети на барбекю са изключително вкусни и се приготвят много лесно.

Продукти: 

  • 6 агнешки котлета
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 пресовани скилидки чесън
  • 1 с.л. ситно нарязан розмарин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете всички подправки със зехтина и намажете добре с тях агнешките котлети.Включете газовото барбекю и изчакайте да достигне температура 100 градуса. Наредете котлети върху намазнена скара и печете по 4-8 минути от всяка страна – според вашите предпочитания за изпичане на месото.Оставете в затворен съд за 10 минути преди сервиране.

4. Крехък агнешки бут на барбекю

Ако сте избрали агнешки бут за великденското ви меню, опитайте тази рецепта.

Продукти:

  • около 2 кг. агнешки бут
  • 5 скилидки чесън
  • 1 ч.л. ситно нарязан розмарин
  • сок от 1 лимон
  • зехтин
  • черен пипер
  • морска сол

Начин на приготвяне

Първата стъпка е приготвяенто на маринатата – смесете ситно нарязания чесън, розамарина, лимонови сок и зехтина. Оставете вкусовете да се смесят.През това време пригответе агнешкия бут – премахнете излишните мазнини и го натрийте добре с морска сол и черене пипер.След това го намажете с маринатата и оставете за 15 минути.Преместете в тава за барбекю. След това включете газови грил и изчакайте да достигне 200 градуса.Печете около 90 минути или докато месото започне да се отделя от костта. След като е изпечене, го оставете за 15 минути преди сервиране.

5. Агнешки бут на шиш с ментова марината

 Агнешки бут на барбекю с хрупкава карамелизирана коричка и ароматна ментова марината – наслада за сетивата.

Продукти: 

  • 500 гр. обезкостен агнешки бут
  • 3 скилидки пресован чесън
  • 2 с.л. кафява захар
  • сок и кората от един лимон
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 4 с.л. балсамов оцет
  • 4 с.л. ситно нарязана мента

Начин на приготвяне:

Започва се с маринатата – смесете захарта, сока и настърганата кора от лимона, зехтина и балсамикото. Разбъркайте добре и след като захарта се разтопи, добавете ментата и чесъна.Отделете половината марината настрани.С другата намажете добре агнешкия бут и го оставете в затворен съд за 2-4 часа в хладилника.

6. Пикантни агнешки шишчета

 Агнешки шишчета – оригинална и вкусна идея за великденската трапеза.

Продукти:

  • 1 кг. обезкостен агнешки бут
  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 4 – 5 скилидки пресован чесън
  • 1 ч.л. джинджифил
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер
  • 1 с.л. винен оцет
  • 1 с.л. зехтин
  • сол

Начин на приготвяне

Нарежете агнешкото месо на кубчета с размер около 2 х 2 см.В купа смесете всички съставки за маринатата и сложете вътре месото. Киселото мляко подобрява вкуса, а в допълнение с оцета ще го направи изключително крехко.Оставете в хладилник за 10-12 часа. След като са минали достатъчно часове, извадете маринованото агнешко и го сложете на метални шишчета.Включете барбекюто и изчакайте да достигне 180 градуса.Наредете шишчетата и печете 12-15 минути, като периодично ги въртите. Изчакайте 10 минути преди сервиране.

7. Карамелизирана великденска шунка

Карамелизиранат шунка не е от поплулярните ястия за Великден в България, но това не пречи да обогатим празничното меню с нея. 

Продукти: 

  • 1 кг. шунка
  • 1/2 ч.ч. тъмна бира
  • 2 с.л. мед
  • 50 гр. меко масло

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е приготвянето на глазурата.Смесете в тенджера бирата с меда и маслото и сложете на средно силен котлон и буткайте до получаването на еднородна смес.Поставете шунката в тава, включете барбекюто и след като достигне температура около 150 градуса, сложете шунката да се пече.Добре е да сложите термометър за месо – така точно ще разберете кога е готова – при достигане на 60 градуса вътрешна температура е готова.Пече се около час о половина, като през последните 20-30 минути се намазва с глазурата.Пече се около час о половина, като през последните 20-30 минути се намазва с глазурата.

8. Ягодова пица на барбекю

 Ако искате да изненадате гостите си с оригинален десерт – изпечете ягодова пица на барбекюто ви.

Продукти:

  • 250 гр. тесто за пица
  • 300 гр. ягоди
  • 2 с.л. мед
  • 150 гр. моцарела
  • зехтин
  • листа от мента

Начин на приготвяне

Сложете керамичната плоча за пица в барбекюто ви и оставете да се нагрява. Посоченото количество е за две пици – разделете го и оформете пиците, намажете със зехтин и наредете моцарелата.Сложете пиците в барбекюто и след като моцарелата се разтопи, наредете разполовените ягоди.Печете до златисто.По желание сервирайте със ситно нарязани листа мента.
Вашият коментар