Posted on

Сьомга на барбекю – съвети и рецепти за печене

Сьомга на барбекю – съвети и рецепти за печене
Сьомгата не е традиционна риба за нашите географски ширини, но въпреки това все по-често присъства в менюто ни. Това е така не само защото е изключително ароматна и вкусна, но и защото е богата на ценни вещества. Сьомгата определено е и една от най-предпочитаните риби за печене на барбекю. Котлет, филе или стек – грилованата сьомга е истинска наслада за сетивата.

Защо сьомгата е толкова полезна?

Сьомгата присъства в много хранителни режими и това не е случайно. Тя е една от най-диетичните храни, а в същото време е изключително богата на ценни вещества. Мастните кислеини Омега-3 са полезни за сърцето и засилват метаболизма. Белтъчините в нея се усвояват много лесно от организма, а в 100 гр. от нея се съдържа дневната доза витамин D. В сьомгата има и още над 80 ценни минерали и витамини като магнезий, калций, селен, витамин B12, фосфор, цинк и др. Хранителни стойности за 100 гр. сьомга:
182 kcal19 гр. мазнини12 гр. белтъчини0 гр. въглехидрати

Как да изберем качествена сьомга?

В България се предлага предимно замразена съомга, но в специализираните магазини ще намерите и охладена, което е по-добрият вариант. Обърнете внимание на срока на годност – по стандарт охладената риба не трябва да е на повече от 2 седмици. Много често ще чуете, че трябва да гледате цветът, но това не е напълно точно. В зависимост от вида, сьомгата има розов, оранжев или червен цвят, а някои диви видове бял. Месото трябва да е гладко, без дупки и петна и не трябва да е много меко. Сьомгата е много хранителна и 100-150 гр. са достатъчни за една порция.

Съвети за печене на сьомга на барбекю

Както повечето риби, сьомгата има много нежно месо и трябва да сте внимателни при печенето й на барбекю.Не прекалявайте с мазнината – сьомгата е от мазните риби, при печенето й на скара са нужни малки количества. Ако има кожа, не бързайте да я махате – тя ще предпази месото от прегаряне при бързо гриловане. А ако сте се спряли на бавно печена сьомга, не е проблем да я отстраните. Използвайте грил шпатула за обръщане на рибата – така ще запази добрия си вид. Консумирайте я топла, с гарнитура от гриловани зеленчуци и салата.

1. Филе от сьомга на барбекю по класическа рецепта

Това е бърз, лесен и много вкусен начин за приготвяне на сьомга на барбекю. 

Продукти: 

  • 4 филета от сьомга (около 150гр. всяко)
  • 1 лимон
  • зехтин
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. лук на прах
  • 1 ч.л. сушена мащерка
  • 1 ч.л. сушен босилек
  • сол

Начин на приготвяне:

Смесете добре всички сухи подправки.Намажете добре всяко филе със зехтин, след което поръсете със сместа от подправки от двете страни.Загрейте барбекюто до 180 градуса и печете върху намазана със зехтин плоча или скара по около 5 минути от всяка страна.Сервирайте с парче лимон и зеленчуци.

2. Стек от сьомга на барбекю с естрагон

 Ако все още не сте подправяли риба с естрагон, е крайно време да опитате.

Продукти:

  • 4 стека от сьомга
  • 2-3 стръка ситно нарязан пресен естрагон
  • сок от 1/2 лимон
  • 75 гр. масло
  • сол

Начин на приготвяне

В купа смесете маслото с лимона и подправките.С половината смес намажете стековете сьомга и ги изпечете върху предварително загрятата скара на барбекюто.Нужни са общо 10-15 минути. Сервирайте топла с останалата част от маслото.

3. Грилована сьомга с марината от мащерка и каперси

Ще останете очаровани от ароматната комбинация между грилованата сьомга и маринатата от мащерка и каперси.

Продукти: 

  • 4 филета от сьомга (около 150гр. всяко)
  • 2 с.л. зехтин
  • сок от 1 лимон
  • 2 скилидки чесън – ситно нарязани
  • 1 с.л. каперси – ситно нарязани
  • 1 с.л. копър – ситно нарязан
  • 1 връзка мащерка – ситно нарязана
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е да приготвите смес от зехтина, лимоновия сок, чесънът, каперсите, копъра, мащерката, черен пипер и сол. В стъклен или керамичен съд наредете парчетата сьомга на един ред и залейте с половината от маринатата, след което я приберете покрита за 3-4 часа в хладилник. Приберете и другата част от сместа в хладилника.Извадете я 30 минути преди печене. Загрейте барбекюто до 180 градуса.Препоръчваме да печете върху чугунена плоча, която трябва да намазните преди печене. Наредете парчетата сьомга първоначално с кожата нагоре, печете 3-4 минути, след което обърнете, намажете с отделената марината и печете 5-8 минути, като добавяте от маринатата периодично. Сервирайте топла.

4. Стек от сьомга с лимонов дресинг

 Лимон и риба – истинска класика. Ще ви предложим по-различен начин за овкусяване на сьомга с лимон.

Продукти:

  • 4 стека сьомга
  • черен пипер
  • морска сол
  • 2 с.л. зехтин
  • сок от 1 1/2 лимон
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 2-3 стръка ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне

Първата стъпка е изпичането на стековете на скарата. Загрейте барбекюто до 180-200 градуса.Намажете всяко парче с малко зехтин, морската сол и черен пипер. Печете по 7-8 минути от всяка страна.След като е изпечена, смесете зехтина, лимоновия сок и кората, чесъна и магданоза.Залейте с лимоновата смес сьомгата преди сервиране.

5. Сьомга на барбекю със сос песто

 Обожаваме комбинацията от грилована сьиомга и сос песто!

Продукти: 

  • 4 филета от сьомга (около 100гр. всяко)
  • 1/2 ч.ч. босилеково песто
  • 2 скилидки пресован чесън
  • сок от 1/2 лимон
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • сол

Начин на приготвяне:

В купа смесете пестото с останалите съставки.Загрейте газовото барбекю до 150 градуса и сложете сьомгата върху намазнена плоча. Гриловайте по 3-4 минути от всяка страна, след което с четка намажете филетата от двете страни със соса. Допечете още 10-15 минути, като периодично добавяте от сместа.Сервирайте със зелена салата.

6. Сьомга на барбекю „Терияки“

 Ето и една рецепта за сьомга на барбекю за почитателите на екзотичните вкусове.

Продукти:

  • 4 филета от сьомга (около 100-150 гр. всяко)
  • 3 скилидки пресован чесън
  • 1 с.л. настърган джинджифил
  • 1/2 ч.ч. кафява захар
  • 1 ч.ч. соев сос
  • 2 с.л. саке
  • 2 с.л. зехтин
  • 1/2 с.л. червен пипер (люспи)
  • 1 стрък ситно нарязан пресен лук
  • 2 с.л.. царевично нишесте
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне

Смесете чесъна, джинджифила, захарта, соевия сос, пипера и сакето. Отделете 1/2 ч.ч, а към по-голямото количество добавете лука и зехтина.С получената смес мариновайте съомгата в добре затвроен съд и сложете в хладилника за 1 час.Смесете нишестето с 1 с.л. вода и сложете в тенджера заедно с отделената 1/2 чаша марината. Сложете на котлон на средна температура и бъркайте докато се сгъсти, до получаване на глазура.Включете газовия грил и изчакайте да достигне 180 градуса.Наредете маринованите парчета сьомга върху предварително намзнена скара и печете по 6-7 минути от всяка страна.Сервирайте топли, намазани с глазурата и поръсени с малко сусам.

Надяваме се рецептите за сьомга на барбекю да са ви харесали. Както винаги се постарахме да има по нещо за всеки вкус. Изстудете бутилка хубаво бяло вино и подгответе барбекюто за нови кулинарни приключения. Вижте и още рецепти за приготвяне на риба на барбекю в блога ни.