Posted on Leave a comment

Сочни бургери на барбекю

Трудно е да се устои на аромата на сочни току що изпечени бургери. И след като не устоят на изкушението, много хора се чувсват виновни, че са хапнали вредна храна. Но това любимо ястие не винаги е вредно. Ако се приготви с качествени и пресни продукти няма да е толкова „лоша“ храна. У дома също могат да се приготвят, и то много лесно. От Enders избрахме специално за вас неустоими рецепти за сочни бургери на барбекю.

кратка история на бургера

В днешни дни бургера е едно от най-разпространените ястия, което може да опитате в почти всички страни в най-различни варианти. Приготвя се както във фургони като храна за бързо хапване, така и в най-луксозните ресторанти. Но от къде произлиза любимият на всички сандвич? През XVII век град Хамбург е едно от най-големите пристанища в Европа, през което са минавали много моряци, търговци и емигранти между Европа и Америка. В заведенията най-популярното ястие е било кюфтета по хамбургски – смляно телешко кюфте в кръгла питка. Много бързо хамбургера става популярен и в заведенията по пристанищата в САЩ, а постепенно се разпространява и в цялата страна. Според историята бургерът за първи път е сервиран в съвременния си вид през 70те години на XIX век в заведението на Чарлз Ранхофер в Ню Йорк. Има и друго теория, че в началото на XX век датският емигрант Луи Лесинг го сервира за първи път в заведението си за бързо хранене. Който и да е откривателя му, много хора по цял свят са му благодарни.

съвети за приготвяне на бургери на барбекю

Най-важното при приготвянето на всяко ястие са качествените и пресни продукти. На първо място е месото. Купувайте винаги прясно месо от сигурни производители. Ако ще правите телешки/говежди бургер, изберете мраморно месо, за да станат по-сочни кюфтетата. Не купувайте готова кайма – за бургерите е добре да е едро смляна. Сместа трябва да се омеси добре – така подправките ще се разпределят равномерно. За да се изпечат по-добре кюфтетата, както и за да изглеждат по-добре, ги оформете с преса за бургери. Натиснете ги леко с пръст в средата. Печете върху предварително намазнена скара или плоча. За по-голямо удобство при обръщане изплозвайте грил шпатула. Важно е да спазите и реда на приготвяне на самия сандвич – първо се слага соса, след това зеленчуците, месото и сиренето. За да не се разпадне, забодете посредата шиш или нож.

1. Сочен телешки бургер "Джорджия"

Продукти: 

  • 800 гр. телешка кайма
  • 1 с.л. горчица
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. зехтин
  • 4 хлебчета за бургери
  • 4 кръгчета домат
  • 4 парчета чедър
  • 4 яйца
  • масло

Сос: 

  • 1/2 ч.ч. майонеза
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 с.л. настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвяенто му – смесете всички съставки добре и сложете в плътно затворен съд в хладилника. В купа смесете каймата с горчицата, мащерката, зехтина и подправете със сол и черен пипер.Разделете на 4 и направете бургерите.Загрейте барбекюто до 250-300 градуса и печете върху намазнена скара и при затворен капак.През това време направете яйцата – изпърежете ги „на очи“, като се постарайте да запазят кръгла форма.Обърнете бургерите, сложете чедъра, а след като се разтопи добавете и яйцето. Затоплете нарязаните хлебчета.Върху долната част сложете от майонезения сос, домат, след това месото с чедъра и яйцето, сложете още сос и затворете с горната част на питката.Сервирайте с пържени картофи и много салфетки.

2. Пикантен свински бургер

Продукти:

  • 700 гр. свинска кайма
  • 2 скилидки пресован чесън
  •  1 с.л. лют чили сос
  • 1 с.л. зехтин
  • 1/2 ч.л. кориандър
  • черен пипер
  • сол
  • 4 питки за бургери
  • 4 кръгчета домат
  • кисели краставички

Сос:

  • 1/2 ч.ч. майонеза
  • 1 с.л. люто чили
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • щипка сол

Начин на приготвяне

Първо приготете соса – смесете добре всички съставки и приберете в хладилник. В подходящ съд слоежете каймата, чесъна, чили соса, зехтина, кориандъра, черния пипер и солта. Омесете каймата и разделете на 4 частиЗагрейте барбекюто и изпечете бургерите върху намазнена скара.Малко преди да са готови, запечете леко хлебчетата.Сложете лъжица сос, домата, няколо резенчета кисела краставичка, кюфтето и след това още една лъжица сос. Затворете и сервирайте.

3. Бургер "Рокфор"

Продукти: 

  • 1 голяма глава лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 с.л. горчица
  • 4 хлебчета за бургери
  • 700 гр. телешка кайма
  • 2 скилидки чесън
  • 1/2 ч.ч. пресен магданоз
  • 3 с.л. сос Уорчестър
  • 200 гр. сирене Рокфор
  • черен пипер
  • сол
  • листа рукола

Начин на приготвяне:

Първата стъпка за приготвяенто на бургерите е карамелизирането на лука.В тиган сложете по 1 с.л. зехтин и масло, загрейте и добавете нарязания на полумесеци лук, подправете с черен пипер и сол.Гответе до карамелизиране, добавете кафявата захар и напръскайте с вода.Сложете горчицата и разбъркайте добре.Изключете котлона. Смесете каймата с пресования чесън, соса Уорчестър, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер.Разделете на 4 равни части и оформете 4 кюфтета.Загрейте газовото барбекю до 250 градуса и печете върху намазнена скара. След като ги обърнте, сложете от карамелизирания лук и парче сирене върху тях.Запечете леко хлебчетата, сложете по парченце масло, няколко листа рукола и накрая месото с лука и сиренето.Фиксирайте с клечка или шиш и сервирайте.

4. тексас бургер

Продукти:

  •  800 гр. говежда кайма
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол
  • 4 питки за бургери
  • 20 гр. масло
  • 4 парчета чедър
  • 1 чушка халпеньо
  • едрозърнеста горчица
  • листа от марула
  • резенчета червен лук и домати
  • кетчуп

Начин на приготвяне

Каймата се смесва със соса, солта, черния и червения пипер.Оформете 4 кюфтета, намажете ги с горчица и го оставете така за 15 минути.През това време подгответе барбекюто – загрейте до 250 градуса и печете върху намазнена скара. След като ги обърнете, сложете по парче чедър.След като се разтопи, добавете по няколко кръгчетата халпеньо. Малко преди да са готови, подгответе хлебчетата като леко ги нагреете, след което сложете кетчуп, листо салата, добавете месото, след това по кръгче домат и резенчета червен лук. Фиксирайте и сервирайте.

5. бургер с двоен бекон и чедър

Продукти: 

  • 800 гр. говежда кайма
  • 6 тънки парчета бекон
  • 1/2 ч.ч. чедър на кубчета
  • черен пипер
  • сол
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. масло
  • 4 хлебчета за бургери
  • 4 парчета чедър 
  • 4 листа салата Айсберг
  • майонеза
  • кетчуп
  • 1 ч.л. сос барбекю
  • 1 ч.л. майонеза
  • 1 ч.л. кетчуп

Начин на приготвяне:

В тиган запържете леко бекона – около 3-4 минути. Четири парчета отделете за самите сандвичи, другите нарежете на малки парчета.В купа го смесете с каймата, чедъра на кубчета, черен пипер и сол.Оформете с пресата за бургери и слоежте за половин час в хладилника. Включете грила и изчакайте да достигне 250 градуса, след което наредете бургерите върху предварително намазнена скара. Ако имате газово барбекю е със страничен котлон, за следващата стъпка това ще е голямо удобство. В тиган сложете на умерена температура отделения бекон, 1 с.л. масло и нарязания лук.Бъркайте периодично, а след като се карамелизира, намалете котлона, така че да се поддържа топла сместа. След като обърнете месото, сложете по парче чедър.Малко преди да ги свалите, сложете хлебчетата леко да се препечат от към отрязаната страна.Смесете кетчупа, майонезата и соса барбекю и намажете хлебчетата от горе и долу.Върху долната част сложете листо айсберг, след това бургера, бекона и малко лук. Сервирайте с пържени картофи.

Това е първата част от рецепти за бургери на барбекю, които ви предлагаме. Изстудете хубава бира, пригответе много салфетки и се пригответе за вкусното хапване на домашно приготвени бургери.

Комплект за бургери enders

Пригответе идеалния бургер на барбекю с аксесоарите на Enders!

Комплектът включва преса за идеално оформен бургер и грил-шпатула, с която лесно ще го обърнете върху нагорещените скари на барбекюто.

 27.90 лв.

Вашият коментар