Трудно е да се устои на аромата на сочни току що изпечени бургери. И след като не устоят на изкушението, много хора се чувсват виновни, че са хапнали вредна храна. Но това любимо ястие не винаги е вредно. Ако се приготви с качествени и пресни продукти няма да е толкова „лоша“ храна. У дома също могат да се приготвят, и то много лесно. От Enders избрахме специално за вас неустоими рецепти за сочни бургери на барбекю.
кратка история на бургера
В днешни дни бургера е едно от най-разпространените ястия, което може да опитате в почти всички страни в най-различни варианти. Приготвя се както във фургони като храна за бързо хапване, така и в най-луксозните ресторанти. Но от къде произлиза любимият на всички сандвич? През XVII век град Хамбург е едно от най-големите пристанища в Европа, през което са минавали много моряци, търговци и емигранти между Европа и Америка. В заведенията най-популярното ястие е било кюфтета по хамбургски – смляно телешко кюфте в кръгла питка. Много бързо хамбургера става популярен и в заведенията по пристанищата в САЩ, а постепенно се разпространява и в цялата страна. Според историята бургерът за първи път е сервиран в съвременния си вид през 70те години на XIX век в заведението на Чарлз Ранхофер в Ню Йорк. Има и друго теория, че в началото на XX век датският емигрант Луи Лесинг го сервира за първи път в заведението си за бързо хранене. Който и да е откривателя му, много хора по цял свят са му благодарни.
съвети за приготвяне на бургери на барбекю
Най-важното при приготвянето на всяко ястие са качествените и пресни продукти. На първо място е месото. Купувайте винаги прясно месо от сигурни производители. Ако ще правите телешки/говежди бургер, изберете мраморно месо, за да станат по-сочни кюфтетата. Не купувайте готова кайма – за бургерите е добре да е едро смляна. Сместа трябва да се омеси добре – така подправките ще се разпределят равномерно. За да се изпечат по-добре кюфтетата, както и за да изглеждат по-добре, ги оформете с преса за бургери. Натиснете ги леко с пръст в средата. Печете върху предварително намазнена скара или плоча. За по-голямо удобство при обръщане изплозвайте грил шпатула. Важно е да спазите и реда на приготвяне на самия сандвич – първо се слага соса, след това зеленчуците, месото и сиренето. За да не се разпадне, забодете посредата шиш или нож.
1. Сочен телешки бургер "Джорджия"
Продукти:
- 800 гр. телешка кайма
- 1 с.л. горчица
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 с.л. зехтин
- 4 хлебчета за бургери
- 4 кръгчета домат
- 4 парчета чедър
- 4 яйца
- масло
Сос:
- 1/2 ч.ч. майонеза
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 с.л. настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
2. Пикантен свински бургер
Продукти:
- 700 гр. свинска кайма
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 с.л. лют чили сос
- 1 с.л. зехтин
- 1/2 ч.л. кориандър
- черен пипер
- сол
- 4 питки за бургери
- 4 кръгчета домат
- кисели краставички
Сос:
- 1/2 ч.ч. майонеза
- 1 с.л. люто чили
- 1 ч.л. кафява захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- щипка сол
Начин на приготвяне
3. Бургер "Рокфор"
Продукти:
- 1 голяма глава лук
- 1 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. кафява захар
- 2 с.л. горчица
- 4 хлебчета за бургери
- 700 гр. телешка кайма
- 2 скилидки чесън
- 1/2 ч.ч. пресен магданоз
- 3 с.л. сос Уорчестър
- 200 гр. сирене Рокфор
- черен пипер
- сол
- листа рукола
Начин на приготвяне:
4. тексас бургер
Продукти:
- 800 гр. говежда кайма
- 2 с.л. сос Уорчестър
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- сол
- 4 питки за бургери
- 20 гр. масло
- 4 парчета чедър
- 1 чушка халпеньо
- едрозърнеста горчица
- листа от марула
- резенчета червен лук и домати
- кетчуп
Начин на приготвяне
5. бургер с двоен бекон и чедър
Продукти:
- 800 гр. говежда кайма
- 6 тънки парчета бекон
- 1/2 ч.ч. чедър на кубчета
- черен пипер
- сол
- 1 глава лук
- 2 с.л. масло
- 4 хлебчета за бургери
- 4 парчета чедър
- 4 листа салата Айсберг
- майонеза
- кетчуп
- 1 ч.л. сос барбекю
- 1 ч.л. майонеза
- 1 ч.л. кетчуп
Начин на приготвяне:
Това е първата част от рецепти за бургери на барбекю, които ви предлагаме. Изстудете хубава бира, пригответе много салфетки и се пригответе за вкусното хапване на домашно приготвени бургери.