Posted on Leave a comment

Ръководство на потребителя – редуцир вентили

Редуцир вентил
Вече ви запознахме с видовете редуцир вентили и как да изберете правилния. Вижте статията тук.
Сега ще ви запознаем с инструкциите за безопасност, стъпките за монтиране на правилния редуцир вентил и как лесно да направите тест за изтичане на газ.

как се монтира редуцир вентил?

Преди да започнете монтирането на редуцир вентила, уверете се че всичко уплътнения както на газовите уреди, така и на газовата бутила са в добро състояние и се намират на правилните места. Често се случва уплътненията на редуцир вентилите да липсват. Ако липсва уплътнение или е в негодно състояние, то трябва да се набави или да се подмени.

Стъпки за монтиране: 
 •  Проверете регулатора, дали е здрав, дали е в добро състояние и дали от датата на производството му не са минали 10 години.
 • Почистете добре изходите и входовете на всички уреди. Премахнете всякакви замърсявания, които могат да предизвикат проблеми.
 • Монтирайте газовия маркуч към изходната дюза на регулатора на газ. В случай, че маркуча се монтира директно без резба, то е нужно да се използва скоба за затягане.
 • Тъй като повечето регулатори са с обратна резба (лява), то обърнете внимание на къде се завива гайката на регулатора.
 • Затегнете всичко с подходящ инструмен. Не се препоръчва завиването на ръка.
 • След като всичко е затегнато и редуцира е свързан с бутилката и маркуча, а маркуча с газовия уред, може да отворите клапъна на газовата бутилка
 • Изчакайте около 5 секунди, за да се напълни маркуча и затворете клапъна на бутилката.
 • Направете тест за течове с редуцир вентил с монометър, спрей против течове или сапунен разтвор. 
 • Ако няма течове, може да пуснете газовия уред в употреба. 
 • При наличие на теч, трябва да се демонтира и монтира газовата бутилка, маркуча и регулатора на ново и да се повтори теста за изтичане на газ,.
 • За да смените газовата бутилка, вентила на газовата бутилка трябва да бъде изключен. 

Инструкции за безопасност

Всеки уред освен инструкции за сглобяване има и инструкции за използване. Но когато говорим за газови уреди трябва внимателно да подходим, не само със сглобяването им, но и с безопасната им употреба. А двете неща вървят ръка за ръка. Ако един газов уред не е правилно сглобен, това може да доведе до големи проблеми и дори инциденти. Затова предварително ви запознахме с начините на монтиране на редуцир вентил към газов уред, а сега ще ви инструктираме и за безопасното му използване.
Прочетете внимателно инструкции!

 1.  Преди да монтирате регулатора, газта трябва да е спряна. Регулатора се монтира, само и единствени когато не е пуснат газа и при нормални условия на употреба. Всички кранове и уреди трябва да бъдат спрени.
 2. Препоръчително е регулаторите да се сменят на всеки 10 години от датата на производство.
 3. При външа употреба, редуцир вентила трябва да бъде покрит или защитен от дъжд, сняг или случайно напръскване с вода.
 4. Преди да се монтира, трябва да се провери гуменото уплътнение на регулатора. Дали е в добро състояние и дали не липсва. Не всички редуцир вентили имат допълнително умплътнение. В случай, че липсва трябва да се закупи такова.
 5. Газовата бутилка трябва да е във вертикално положение.
 6. Предварително се уверете, че газовия маркуч който ще използвате е в добро състояние, не е пробит и не е по-стар от 3 години.
 7. След като е монтиран регулатора на газ, не бива да бъде премахван, докато уредите или бутилката са пуснати.
 8. Докато газът тече и уредите са включени, контейнера на газ не бива да се мести
 9. Бутилката за газ и газовите уреди не трябва да се намират близо до източник на топлина, свещ или директен пламък.
 10. За да свържете редуцир вентила и газовия маркуч използвайте инструменти. Не се препоръчва завиването на ръка.
 11. За да се предотврати връщане на газ и изпарения от газовия маркуч към регулатора, той не бива да се монтира по-ниско от горната част на бутилката или изпусквателния кран.
 12. Всяка допълнителна тръба или маркуч използвани за свързване на регулатора, трябва да бъде наклонена, така че да газта да може да се върне обратно в резервуара.

тестове за изтичане на газ.

Изтичането на газ е изключително опасно, но освен това е и трудно за констатиране. Ако има сериозно изтичане на газ, освен по миризма няма как да се определи. Затова е препоръчително да се правят тестове за изтичане на газ след монтиране на нова газова бутилка и използването на газов уред. 

Тест 1: Редуцир вентил с монометър и индикатор
     
Първият и най-лесният тест, който може да проведете е в случай че имате редуцир вентил с монометър. Монометъра освен, че играе ролята на индикатор за количеството газ в газовата бутилка,  бързо може да отчете ако има изтичане на газ.
 1. За да направите този тест ви е нужно само да монтирате регулатора на газ към газовата бутилка и към газовия уред чрез газов маркуч.
 2. Докато монтирате редуцр вентила и уреда всички клапъни на газта трябва да бъдат изключени.
 3. След като монтирате всичко, пуснете клапъна на газта от бутилката и изчакайте около 5 секунди докато се напълни маркуча с газ. След това затворете клапъна. 
 4. Ако газовата бутилка е пълна, стрелата на монометъра ще се премести в зелената зона. Съответно, ако има малко газ ще застана на жълтата или синята зона. 
 5. След като стрелката се спре в някоя зона, изчакайте не по-малко от 5 минути. Ако стрелката се задържи в зоната в която е била, това означава че няма изтичане на газ. Но в случай, че стрелката се премести, това означава че някъде във връзките има изтичане на газ. 
 6. Ако има изтичане на газ, трябва да демонтирате всички устройства и да ги монтирате отново, след което пак да проведете теста.Тест 2: Спрей за откриване на течове. 

В случай, че нямате редуцр вентил с монометър, може да изпозлвате спрей за проверка изтичане на газ. Спрея се нанася върху винтовите връзки, между редуцр вентила, маркуча и газовия уред. След като го нанесете изчакайте. Ако се появят мехурчета или пяна, то това означава че има изтичане на газ. Ако спрея не промени консистенцията си, означава че всичко е наред и газовите уреди могат да се изпозлват. 
Другото предимство на спрея за откриване на течове е, че има широк температурен диапазон, което го прави подходящ за употреба в топли или много студени дни. 
Прочетете етикета на спрея, за да сте сигурни в какви температурни условия може да го използвате.
Тест 3: Сапунен разтвор
     
Ако нямате спрей за откриване на течове на газ, но вече сте контатирали че има изтичане на газ, най-лесния начин за намиране на теча в домашни условя би било с сапунен разтвор.

Какво представлява теста:
 1. В малка купа с вода потопете сапун и изчакайте малко да се разтвори.
 2. С тънка четка или гъба намажете винтовите връзки на редуцр вентила, газовия маркуч и газовия уред. 
 3. Изчакайте няколко минути и ако се образуват балончета, това означава че има изтичане на газ. В противен случай всичко е наред и може да използвате газовите уреди.
Вашият коментар