Posted on Leave a comment

Външни отоплители – полезни съвети

С настъпването на по-хладните дни съвсем не се изпарява желанието ни да прекарваме повече време навън. Точно обратното – меланхолията и тъгата по отиващото си лято прави есента не по-малко подходящ сезон да почерпим още малко от последните слънчеви лъчи. Само че те вече не са достатъчни, за да се чувстваме достатъчно уютно и комфортно в градината на вилата, или в заведението, което държим и в което сме длъжни да създадем приятна атмосфера за своите посетители. Без значение дали сте собственик на ресторант с външно пространство, или разполагате с имот с двор, с всеки изминал ден от тук насетне ще започнете да усещате необходимостта от уред, който да стопли вас и гостите ви в хладните следобеди и вечерите, когато температурите стават много ниски.

И като споменахме заведения, инсталирането на специализирани отоплители за външните пространства е добра възможност ресторантът, кафенето или барът да продължат да работят. Пандемията наложи нови правила във воденето на ресторантьрските дела. Поради повишаването на риска от разпространение и заразяване с вируса, затворените помещения стават все по-нежелани както от посетителите, предпочели да се хранят навън, така и от здравните власти, които нерядко ги затваряха. Създаде се тенденцията бизнесите буквално да отварят вътрешните си помещения и да ги превръщат във външни, като разширят градините си, за да има въздух! И тъй като от месец септември този въздух става все по-студен, да, ще ви трябват отоплители. За щастие в нашия онлайн магазин ще намерите огромно количество модерни и качествени предложения в тази насока.

 Нашите отоплители са с високо немско качество и отговарят на всички критерии за дълготрайна и сигурна употреба, както и на международните стандарти за безопасност на газови и електрически уреди с отоплителна цел. Нещо повече, предвид индивидуалните нужди на нашите корпоративни и частни клиенти, ние винаги сме заредени с различни решения за градинско отопление. При нас можете да намерите както класически и бюджетни варианти, така и нестандартни отоплители. Разполагаме и с отоплители, работещи на газ, и с такива, действащи с електрическа енергия. При нас разнообразието от визии, размери и дизайни е огромно, така че е трудно да си представим, че някой от клиентите ни ще се затрудни в избора на перфектния отоплител за градината на двора или в заведението, за верандата, а защо не дори и за огромната отворена и неостъклена тераса, на която можете да се събирате с приятели или с половинката на по чаша вино и домашно приготвени предястия в романтична и непретенциозна обстановка вечер след работа или през уикендите?

Предимства на съвременните отоплители от Enders

Enders e висококачествен бранд за стоки, уреди и аксесоари, които са ви необходими за живота на открито, на къмпинг, в заведението, и разбира се – у дома. Нашите първокласни отоплители са точно такива, защото пасват и на вашите бизнес нужди, и на желанието ви да удължите летните дни, прекарвани навън, като затоплите верандата или терасата в дома си. Вижте защо да си купите отоплители за градина или за тераса:

 • Външните отоплители са еднакво подходящи и за бизнес нужди, и за домашна употреба. Без значение от вашите желания и цели, ние можем да отговорим на тях подобаващо и с огромен асортимент, но също така и с готовност за съдействие в избора и навременна и подробна консултация.
 • Ние предоставяме уреди с доказано високо немско качество, разработени по последните стандарти за сигурност. Разбираме притесненията на собствениците на заведения за този фактор, защото знаем колко е важно да се осигури 100% безопасност на клиентите и безпроблемно преминаване през множеството проверки от институциите. 
 • Пригответе се за евентуални допълнителни и нови пандемични здравни мерки и не оставяйте заведението ви без работа. Заложете на външните пространства, с които да отговорите подобаващо на новите предписания и техните изисквания за безопасност. С нашите отоплители имате реална възможност да останете „отворени“ и да спасите бизнеса си от евентуален фалит или тежки финансови загуби през есенно-зимния сезон.
 • Доставете си уют и топлина през есента и зимата. Завиването с одеяло през хладните вечери не е достатъчно, за да се чувствате добре и за да се предпазите от евентуална настинка. Инвестирайте в качествена настолна отоплителна печка, инфрачервена гъба или газов отоплител с икономичен разход.

Как да изберем отоплението за градина или тераса

Ние от Enders горещо ви съветваме на първо място да си отговорите на няколко въпроса. Техните отговори ще ви насочат подобаващо към перфектния за вас уред за отопление на градината, терасата, верандата или външното пространство:


 • За какви цели ще ползвате вашия отоплител – за лични нужди или за бизнеса ви? Във втория случай следва да се съобразите с предписанията на институциите и органите, следящи за безопасността на подобни пространства.
 • Колко голямо е пространството, което ще отоплявате? Имайте на предвид, че една газова отоплителна гъба от 6 или 8 kW в действителност е страхотен, лесен и бюджетен начин за отопление на външен двор. Комбинация от инфрачервен отоплител и газов уред с пламък е отлична комбинация, ако търсите романтика и топлина едновременно. За заведения се препоръчва да се съобразите с броя на масите, размера им и разстоянието между тях. 
 • Какъв е бюджетът ви? За съжаление, често желанията ни не отговарят на средствата, с които разполагаме, за да ги удовлетворим. Но за щастие, в Enders можете да намерите богато разнообразие от алтернативи за външно отопление в огромен ценови интервал – включително и бюджетни варианти, каквато е иноксовата газова отоплителна гъба Eco Elegance.
 • Имате тента или нисък таван? Ниският градински отоплител Polo 2.0. е предпочитан за отопление на маси както в заведения, така и за дома, защото е компактен, лесен за пренасяне, а освен това работи на газ, което допълнително спестява средства за последващите разходки. Ако все пак се спрете на газова гъба, ще ви е нужен двоен изорефлектор, за да може цялата топлина да се върне надолу.И стигнахме до най-важния въпрос, който да си зададете: с какво ще се отоплявате? Това е актуален въпрос преди началото на всеки есенно-зимен сезон.  За да си отговорите адекватно на този въпрос, а и за да направите правилното, информирано потребителско решение, добре е да знаете всички разлики между двата варианта, както и техните специфики, предимства и недостатъци.

Избор между газ и ток при покупка на отопление за градина или тераса

И така какво да изберем – ток или газ? Разбира се, потребителите почти винаги инстинктивно избират варианта на газ, когато имат намерение да спестят от разходите. Електрическата енергия е в пъти по-скъпа от отопление на газ. Все пак, не бива да подценявате варианта с отопление на ток, особено когато става дума за инфрачервени отоплители. При тях няма разход за затопляне – ще усетите топлината веднага. Модели като висящият отоплител Marbella, който се монтира на тавана, е идеален за малки пространства, тъй като не заема място. Управлява се с дистанционно управление. 

И все пак, за да станат по-нагледни разликите между отоплителите на ток и тези на газ, нека кажем по няколко думи за всеки от тях. Така по-лесно ще направите сравнение за себе си, като вземете под внимание вашите собствени критерии за избор и персонални предпочитания, ограничения и възможности.

Всичко, което трябва да знаете за газовите отоплители Enders

 • При покупка на газов уред се съобразете с площта, която ще отоплявате, къде се намира – в планина, града или ветровита тераса край морето. От това зависи и как ще отоплява уреда.
 • Задължително е да изберете газов уред, който е достатъчно безопасен. Въпреки че газовите уреди са икономични, те създават с една идея по-голям риск за техните ползватели при лошо качество или неправилна употреба. От Enders гарантираме за нашите отоплители – всички са сертифицирани в немски институти за качество и сигурност на газовите уреди.
 • Заложете на отоплители, които са изработени от качествена неръждаема стомана. Обикновеният метал няма да издържи на тежки климатични условия. Подобно деление обаче в арсенала от уреди с марката на Enders няма, защото при нас всички отоплители са от неръждаема стомана.
 • В случай че се спрете на газова гъба, трябва да сте уверени в добрата вентилация на помещението, което ще отоплявате. Без значение дали става въпрос за ресторант или вашата градина у дома, взимането под внимание на тази специфика е гаранция за безопасност.
 • Помислете за какво ви е нужно отоплението. Ако искате продължително отопление за клиентите в ресторанта ви или гостите край барбекюто, газовият вариант е най-правилния избор. 

Всичко, което трябва да знаете за инфрачервените отоплители от Enders

 • Инфрачервените предложения от Enders за отопление на градина или веранда на практика са нашите предложения на ток.
 • Инфрачервените отоплители биват няколко вида: отоплители тип гъба, печки за стена, за таван и други.
 • Те имат едно много важно предимство – освен че ви спестяват необходимостта от газова бутилка, а с това място и допълнителни ангажименти, те могат да се пренасят лесно от едно място на друго. В тази връзка, повечето потребители избират именно такива отоплители за лични нужди.
 • Истината обаче е, че и бизнесът вече често се спира на такъв вариант, тъй като инфрачервените отоплители имат и друго важно съществено предимство. Те загряват и започват реално да топлят значително по-бързо от газовите уреди.
 • Последно, но не по важност, инфрачервените уреди се справят отлично и в по-екстремни климатични условия. При силен вятър те няма да ви предадат, което е и друга причина бизнесът да се спира на тях вместо на варианти, работещи на газ.

Отопление на заведения – кои са най-често избираните уреди в Enders?

Личните наблюдения на екипа на Enders са, че бизнесът все още се колебае в избора си между газови отоплители и инфрачервени уреди за отопление. В тази връзка, собствениците на заведения все още нямат явни предпочитания към конкретен начин на захранване на тези уреди. Но пък от друга страна, те имат изявени предпочитания към конкретен тип уреди, а именно:

 • Газова отоплителна гъба Eco Elegance – този вариант е много популярен сред собствениците, които държат не просто да повишат приходите си, но и да бъдат еко. Устойчивите бизнеси залагат на този уред, който, между другото, е прекрасен на външен вид и изключително икономичен като разход на газ в сравнение с другите отоплители от този тип.
 • Газова отоплителна гъба Solid – ако имате заведение или хотел в планината и ви нужен уред, който да топли и при много ниски температури, Solid е най-правилния избор. Турбо горелката с мощност 14 kW отоплява наистина много ефективно.
 • Газов отоплител Polo 2.0. –  много добър вариант за ресторантите с външни пространства, които имат нисък покрив или тенти. Този малък уред е мощен и най-често се поставя между няколко маси и топли на тяхната височина.
 • Висящ инфрачервен отоплител Marbella – споменахме, че много често ресторантьорските бизнеси залагат на висящи отоплители. Те спестяват място и позволяват надеждно спазване на мерките за отдалечаване на масите на поне 2 метра разстояние една от друга. Нещо повече – този уреди е прекрасен и поради бюджетната си цена, както и зарадимодерния дизайн в индустриален стил. А може да се използва и само като осветително тяло. И още нещо – отоплителят се управлява с дистанционно.

Отопление на дома, вилата или терасата в апартамента

Когато става дума за лично ползване, потребителите най-често се спират на отоплители, които отговарят на следните критерии: бюджетна цена, икономичен разход на енергия и компактни размери. Персоналните дворни помещения не са толкова големи, каквито са по заведенията, затова и клиентите на Enders залагат на нещо, което както ще се премести лесно от точка А до точка Б, така и няма да заеме твърде много място на терасата или в романтично създадената обстановка в градината. Добрата новина е, че когато става дума за външно отопление на дома, вилата или терасата, опциите са разнообразни и клиентът може да се впише лесно дори в ограничения си бюджет. Между другото, напоследък от Enders наблюдаваме чисто нова тенденция при потребителите си на отоплители за външни пространства. Много хора, които преминаха на хоум офис режим на работа – отново поради пандемичната обстановка, но и не само – започнаха също да се заглеждат по отоплители за градината или верандата. Поради свободата си на предвижване, те се възползват от възможността да работят на чист въздух и по този начин спестяват от стреса да са на едно и също място, работейки само от вкъщи и не виждайки други хора.

Отопление за събития – кетъринг

Предстои ви събитие на открито – сватба, рожден ден или имате фирма за кетъринг, но прогнозата е много ниски градуси? Няма нужда да отменяте партито, имаме идеалното решение за вас. Газовата отоплителна гъба Commercial от една страна ще стопли много ефективно гостите ви – както и отоплителят Solid, има много мощна турбо горелка 14 kW. Пропуснахме да ви кажем, че се регулира безстепенно и ако на някой му е топло, може да се намали. Моделът Commercial има и още едно предимство за градински партита – голяма маса, на която могат да бъдат поставени както питиетата на гостите ви, така и чинии с ястия. 

 

 Този уред е изключително добър вариант да си спестите средства за организацията на събитието, защото в него получавате два елемента – и маса, и уред за отопление!


Когато отоплителите са повече от източник на топлина

В действителност, не сме споменали една много важна характеристика на модерните отоплители. Освен че са страхотен начин да ни предпазят от студа и да ни дадат възможност да се наслаждаваме на времето, прекарвано навън и през хладните дни от годината, те внасят една специална атмосфера в обстановката.

 

Пламъкът, категорично, носи усещане за домашен уют и всява невероятна романтика. А дозата романтика е добре дошла както за домашното ви външно пространство, така и за ресторанта. В такъв ресторант определено ще седнат повече клиенти, за да се насладят на прекрасна вечеря с половинката на по чаша изискано червено вино. Ето ви едно уникално предложение, което внася не само топлина в градината, но и значителна доза романтика: Газова отоплителна пирамида Vulano. Пламъкът й гори пред очите ви, а тялото остава топло, сгушено в невидимата топлина, идваща от този първокласен газов уред.

Напомняме ви, че ние от Enders сме официални вносители на уреди от висок клас, включително и за отопление на терасата и градината с немско качество. Разполагаме с перфектни решения както за клиентите ни физически лица и техните домове, така и за нашите специални корпоративни клиенти. Винаги сме насреща за допълнителна консултация, а освен това доставяме бързо, до два дни и до всяка точка на страната напълно безплатно!

Вашият коментар