Posted on Leave a comment

Немски рецепти за барбекю на газ

Автентични немски рецепти за барбекю на газ от Enders
В Германия барбекюто е религия. Семейно събиране, парти с приятели или уикенд в природата – какъвто и да е повода, ще се усеща аромата на грил храната. За това и немците са се усъвършенствали както в производството на газови барбекюта, така и в приготвянето на различни специалитети на тях. Освен класиката вурстчета с топъл бретцел и студена бира, в Германия ще опитате много други вкусотии, изпечени върху горещите скари. Вижте избрани автентични немски рецепти за барбекю на газ, специално избрани от Enders.

1. немско билково масло

Любима добавка към стекове, пържоли и гриловани зеленчуци.

Продукти: 

  • 1/2 ч.ч меко краве масло
  • 2 с.л. ситно нарязан магданоз
  • 1 с.л. ситно нарязан зелен лук
  • 1 с.л. ситно нарязан див лук
  • 1/2 ч.л. бял пипер

Начин на приготвяне:

Приготвянето му е изключително лесно. Смесете всички съставки, след което с помоща на фолио оформете руло. Съхранявайте в хладилник.

2. свински ребърЦа с пикантна МАрината

 Свинските ребра са много популярен барбекю специалитет в Германия. Има много начини за приготвянето им, ние се спряхме на лесна и бърза рецепта.

Продукти:

  • 1 кг. свински ребра
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 2 глави лук, едро нарязан
  • по 1 ч.л.сладък и лют червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • 1 ч.л. градински чай
  • 1 с.л. сол
  • 3 с.л. зехтин

Начин на приготвяне

Първо се прави суха смес от трите вида пипер и солта, с която се намазват добре ребрата.Отделно смесете мазнината, лука, чесъна и останалите подправки.Сложете ребрата в нея, залейте ги и от горната и част.Приберете ги покрити в хладилник за 4 часа, като периодично ги обръщате. След това извадете от маринатата, махнете полепналия лук и ги сложете за още 1 час в тава в хладилника, без да ги покривате.Така ще попият останалата марината по тях. Първоначално ребърцата се печат индиректно. Включете половината горелки на барбекюто на газ и изчакайте да достигне 140 градуса. Сложете ребрата във фолио върху зоните, които не работят, и печете 30 минути на затворен капак.След това махнете фолиото и печете още 30 минути. За вкусна, хрупкава коричка запечете върху включените зони за 5 минути от всяка страна. Сервирайте 5-10 минути след като сте ги свалили от скарата.

3. гриловани свински пържоли с баварска горчица

 Ако приготвяте тези свински пържоли, хубавата баварска weisse бира е задължителна. Приготвянето им е много лесно.

Продукти: 

  • 4 свински вратни пържоли 
  • 2/3 ч.ч. баварска горчица
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 4 с.л. бял винен оцет
  • 1 дафинов лист
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 ч.л. бял пипер
  • сол и брашно

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки без солта, сложете пържолите и ги приберете в хладилника за 10-12 часа. Барбекюто се загрява до 200 градуса, скарите се намазват с олио/зехтин и се слагат свинските пържоли. Марнатата се запазва. Печете общо около 12-15 минути, като периодично обръщате и намазвате с маринатата.Насоляват се след като са изпечени.

4. мариновани пилешки пържоли с тъмна бира

Това е традиционна немска рецепта за мариновани пилешки пържоли.

Продукти: 

  • 4 пилешки пържоли 
  • 1 ч.ч. тъмна немска бира
  • 1 с.л. горчица
  • 2 с.л. фъстъчено масло
  • сок от 1/2 лимон
  • 4 скилидки пресован чесън
  • 1 ч.л. пресен босилек
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • по 1 ч.л. черен пипер и сол

Начин на приготвяне

В голям купа смесете горчицата и фъстъченото масло, разбъркайте добре и добавете бирата и лимоновия сок.Бъркайте до получването на еднородна смес.Сложете ситно нарязаните босилек и мащерка, чесъна, черния пипер и солта.Разбъркайте добре, след което сложете и пилешките пържоли.Сложете капак или фолио на купата и оставете в хладилник за 6-12 часа. Пилешкото месо е много нежно и ако се пече на постоянна висока температура, ще прегори от външната страна, а вътрешната може да остане сурова. Пържолите се изцеждат преди изпичане. Включете само тези зони на газовото барбекю, върху които ще се пече, и изчакайте да достигне 180 градуса.Сложете пилешкото и печете от всяка страна по около 5-6 минути.След това продължете с индиректно гриловане – преместете пържолите върху незагрятите скари, затворете и печете между 10 и 15 минути.Сервирайте с гриловани зеленчуци, а ако искате автентичен немски вкус поднесете със салата от ситно нарязано кисело зеле. Не забравяйте и горчицата.

5. класически немски хамбургер

Няма как да пропуснем хамбургерите. Това е класическа рецепта за приготвянето им, която може да ви изглежда много обикновена, но резултатът ще ви хареса.

Продукти:

  • 4 хлебчета за хамбургери
  • 500 гр. телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1/2 ч.ч. настъргани картофи
  • 1/2 с.л. сол
  • листа от зелена салата
  • 1 домат

Начин на приготвяне

В купа смесете каймата с картофите, ситно нарязания лук, соса и солта.Омесете добре каймата и с бъргър преса оформете кюфтетата.Включете барбкеюто и изчакайте да достигне температура около 150 градуса.Сложете кюфтетата върху намазнена скара.Печете около 5 мин от всяка страна или докато не спрат да розовеят. Малко преди да са готови, сложете разрязаните хлебчета на скарите за около минута. Подгответе дървени дъски за сервиране, сложете долната част на хлебчето, листо от зелена слата, кюфтето, 2 кръгчета домат и затворете с горната част.По желания добавете горчица и карамелизиран лук.Сервирайте с пържени картофи.

6. лучено свинско руло на барбекю шиш

 Ако имате шиш с мотор за барбекюто, опитайте това свинско руло с неустоим аромат. 

Продукти: 

  • 2 кг свинско филе
  • 3 с.л. немска горчица
  • 1/2 ч.ч. олио/зехтин
  • 3 големи глави лук
  • по 2 ч.л. мащерка, риган и пушен червен пипер
  • по 1 ч.л. кимион и черен пипер
  • 1/2 ч.л. кайенски пипер
  • 2 с.л. сол

Начин на приготвяне

Първо нарежете лука на ситно, сложете го в купа, добавете мазнината, горчицата и подправките и го намачкайте с ръце, препоръчваме да използвате ръкавици.Свинското филе трябва да е с дебелина около 1 см.Върху прозрачно фолио сложете половината от сместа, наредете месото и отгоре сложете другата половина от сместа.Сложете го в тавичка и притиснете с друга тавичка или съд и оставете така за 6-8 часа в хладилник. След като мине това време, извадете свинското и го изчистете от лука (сложете го в тенджера).Навийте го на руло и стегнете с канап или дебел памучен конец.Нанижете на барбекю шиша. Такъв тип барбекю специалитети изискват бавно печене на ниски температури.Загрейте газовия грил до 100 градуса и сложете шиша с нанизаното месо.Затворете барбекюто и печете около 5 часа. Ако имате инфрачервена горелка на барбекюто, може да я включите за 4-5 минути преди месото да е готово – така ще постигнете златиста, хрупкава коричка.След като свалите месото от шиша, махнете веднага конците и оставете так за 30 минути преди сервиране.През това време пригответе гарнитура с лука от маринатата.В тенджерата, в която сте го отделили, добавете 1 чаена чаша немска бира и задушете до изчезване на сока.Сервирайте рулото нарязано на филии с гарнитура от задушения лук.

7. гриловани аспержи с бекон

Ще ви предложим и една по-модерна рецепта, която е идеално допълнение за менюто на грил партито ви.

Продукти:

  • 1 килограм аспержи
  • тънко нарязан бекон (колкото е бройката на аспержите)
  • черен пипер
  • сол
  • масло

Начин на приготвяне

Измийте добре и почистете аспержите, след което навийте около долната част на всяка бройка по парче бекон.Загрейте половината зони на барбекюто до около 14о градуса и печете общо около 5 минути, като ги въртите периодично.След това ги сложете върху незагрятата зона, затворете капака и печете още 10 минути. Сервирайте ги поръсени с черен пипер.
Това е първата част от автентичните немски рецепти за газово барбекю. Сложете бирата да се изстуди, изберете си грил специалитет и покажете кулинарните си умения на барбекюто.
Вашият коментар