Posted on Leave a comment

Мариноване на свинско месо за барбекю

Мариноване на свинско месо за барбекю – 10 рецепти от Enders

Искате да изпечете вкусни свински пържолки или шишчета на барбекюто? От Enders ви представяме няколко рецепти за мариноване на свинско месо. Има както класически предложения, така и с по-нестандартни съставки. Ако сте начинаещ грил майстор се запознайте с основните тънкости при подготовката на маринати тук

В рецептите се използва около 1 кг. месо. Припомняме, че се препоръчва съда, в който ще мариновате, да бъде стъклен или керамичен. Останалите материали отделят различни вещества и могат да променят вкуса на месото.

1. Класическа марината за свински пържоли, печени на барбекю

Продукти:

  • 1 глава лук, нарязан на полумесеци
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 2 ч.л. зехтин или олио
  • 1 ч.л. соев сок
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки в подходящ съд и намажете месото със сместа.Ако няма капак, който да затваря съда плътно, сложете фолио. След 3 часа месото ще е готово за печене на барбекюто.

Марината за свинско с бира

Продукти: 

  • 200 мл. бира, по възможност тъмна
  • 2 с. л. соев сос
  • 2 с. л. горчица
  • 2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • черен пипер
  • сол

начин на приготвяне

Нарежете лука и го пасирайте.Добавете чесъна, горчицата, соевия сос, черния пипер и солта. Пасирайте отново, като добавяте по малко от бирата. Намажете пържолите и ги сложете в подходящ съд. Трябва да престоят в хладилника около 3-4 часа.

3. Билкова марината за свинско месо на барбекю

Продукти:

  • 1 ч.л. мащерка, чубрица, риган, розмарин и градински чай(салвия) – най-добре е ако имате пресни.
  • 3 скилидки чесън – ситно нарязан
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. червено вино
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • сол

начин на приготвяне

Ако подправките ви са пресни, ги нарежете на ситно.Смесете всички съставки и намажете месото със сместа.След 3-4 часа месото ще е готово за печене на барбекюто.

4. Марината за свинско с уиски

Продукти: 

  • 1/2 ч.ч. уиски
  • 6 скилидки чесън
  • 1 с.л. пресен джинджифил  
  • 2 ч.л. соев сос
  • 1 с.л. мед
  • сол
  • черен пипер

начин на приготвяне

Чесъна нарежете на ситно, джинджифила настържете.Смесете ги заедно с останалите съставки и ги пасирайте.На слаб огън при непрекъснато бъркане загрейте сместа за 10-15 минНамажете месото със сместаНужни са между 3 и 5 часа, след което са готови за барбекюто.За такъв тип маринати е много удобно да имате страничен котлон на грила.

5. Джинджифилова барбекю марината

Продукти: 

  • 1 с.л. пресен джинджифил и 1/2 ч.л. изсушен джинджифил
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • 1/2 ч.л. розмарин
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с.л. оцет балсамико
  • 3 с.л. соев сос
  • 2 с.л. мед
  • 50 гр. масло

начин на приготвяне

Ако искате да приготвите нещо различно на барбекюто, то тази рецепта е точно за вас.Настържете джинджифила, след което счукайте или пресовайте чесъна. Смесете всички съставки и сложете месото.Трябва да стои в хладилник минимум 6 часа.

6. Марината за месо с кисело мляко

Продукти: 

  • 1/2 ч.ч. кисело мляко
  • 2 с.л. олио
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. черен пипер 
  • 1 ч.л. джинджифил
  • индийско орехче
  • сол

начин на приготвяне

Киселото мляко прави месото изключително крехко.Подходяща е и за телешко.Всички съставки се разбиват много добре. Месото се намазва се нея.След 3 часа е готово за гриловане. Ще бъдете очаровани от вкуса.След това включете газовото барбекю и ги изпечете.

7.Марината за свинско с горчица

Продукти: 

  • 1 с.л. горчица
  • 4 скилидки чесън
  • 4 с.л. соев сос
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 глава лук
  • черен пипер
  • сол

начин на приготвяне

Нарежете лука на полумесеци.Смесете останалите съставки в подходящ за мариноване съд.Сложете пържолите, като между тях слагате парчета лук. Трябва да престоят минимум 4-5 часа в хладилника.

8. Люта марината за свинско месо

Продукти: 

  • 2 ч.л. чили сос
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 скилидки смлян чесън
  • 1 с.л. горчица 
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. риган 
  • 2 ч.л. кимион
  • 2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. кафява захар
  • сол

начин на приготвяне

Всички съставки се смесват добре.Намазвате месото и слагате в хладилника за минимим 4 часа. По-смелите могат да сложат лют червен пипер вместо сладък.

9. Портокалова марината за свинско

Продукти: 

  • 1/2 ч.ч.портокалов сок
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. оцет
  • 1 ч.л. зехтин
  • 1 ч.л.розмарин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • сол

начин на приготвяне

Нарежете лука и чесъна на ситно.Смесете с останалите подправки в подходящ съд.Намажете месото. След 4-5 часа може да гриловате пържолите.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сте избрали марината, с която да подготвите вкусни свински специалитети на барбекюто ви. Ако имате любима марината, или сте експериментирали с интересна рецепта, ще се радваме да споделите с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.