Posted on Leave a comment

10 изненадващи ястия, приготвени на газово барбекю

Обичате ли да експериментирате с нови рецепти на газовото барбекю? Ако да, със сигурност много ще ви харесат предложенията ни за изненадващи ястия, които да сготвите на него. А ако сте почитатели на класическите грил ястия и се ограничавате само до стекове, шишчета, бавно печено телешко или гриловани зелечнуци – разнообразете менюто си с нещо ново. Ще бъдете приятно изненадани! Салати, предястия, ароматни основни ястия и десерти – всичко може да се приготви на барбекю. 

Ето ги и нашите предложения:

1. Гриловано гуакамоле

 Гуакамолето е много свежо ястие, което е страхотна добавка към чипс, сандвичи или гарнитура към печено месо. А опитвали ли сте го приготвено с гриловани продукти? 

Продукти: 

  • 2 бр. авокадо – среден размер
  • 1 домат
  • 2 бр. чушки халепньо
  • 2 скилидки чесин
  • 1/2 глава червен лук
  • сок от 1/2 лайм
  • 2 стръка пресен кориандър
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Включете газовото барбекю и изчакайте да достигне около 180 градуса.Разполовете авокадото и махнете костилката.Сложете го върху плочата на барбекюто заедно с халпеньото и скилидките чесън(не махайте люспите).Печете до омекване на чесъна и лек загар на авокадото и чушката.След като са готови, сложете авокадото и чесъна в голяма купа, добавете сока от лайм и ги намачкайте леко с вилица. Обелете чушлетата, почистете от семената, нарежете ги на ситно и ги добавете към сместа.Нарежете домата на малки кубчета и сложете и него при авокадото.Подправете със ситно нарязания кориандър, сол и черен пипер и разбъркайте много добре.

2. Пикантна разядка от печени патладжани и чушки

Поднесете тази пикантна разядка от печени патладжани и чушки с препечени филийки или като предястие.

Продукти:

  • 4 патладжана
  • 4 червени чушки
  • 4 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1 ч.л.  чили на прах
  • сок от 1 лимон
  • 300 гр. цедено кисело мляко
  • 1 връзка пресен кориандър
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне

Включете газовото барбекю и изпечете чушките и разрязаните на 2 патладжани. Оставете ги да изстинат, след което ги почистете от люспи и семена. Сложете ги в блендер и добавете подправките, лимоновия сок и пресования чесън и ги направете на пюре. Добавете киселото мляко и ситно нарязания кориандър и разбъркайте отново.Охладета за 1- 2 часа и сервирайте.

3. Спаначена салата с грилована диня

Миналото лято ви запознахме с най-големия хит в барбекю кухнята – грилована диня. Сега ще ви предложим и свежа салата с нея.

Продукти: 

  • 2 кг. диня
  • 400 гр. бейби спанак
  • 150 гр. бейби моцарела
  • оцет балсамико
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

Включете барбекюто на висока степен.Махнете кората на динята, нарежете я на малки триъгълни парчета, подсушете ги с домакинска хартия, намажете ги добре със зехтин и ги сложете върху нагорещените скари. Печете 2-3 минути и обърнете, печете още 2-3 минути.Оставете да изстине.Разделете спанака в четири чинии за салата, добавете грилована диня към всяка порция, няколко бейби моцарели и овкусете на вкус с балсамикото, зехтина и солта.

4. Паста на барбекю с доматен сос и гриловани маслини

Пробвали ли сте да приготвите паста на барбекюто? Предлагаме и страхотен чугунен тиган, в който да сготвите ароматното италианско ястие.

Продукти:

  • 500 гр. паста
  • 700 мл. доматено пюре
  • 100 гр. едри зелени маслини
  • 1/2 ч.ч. каперси
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с.л. зехтин
  • черен пипер
  • сол
  • пармезан
  • рукола

Начин на приготвяне

Сварете пастата, но не напълно.Можете да използвате страничния котлон на барбекюто. Гриловайте маслините – ако между скарите на барбекюто ви има по-голямо разстояние, използвайте чугунена плоча.В тиган загрейте зехтина и сложете нарязания на ситно чесън. След 1 минута добавете доматеното пюре.Изчакайте да се нагрее добре и добавете каперсите и грилованите маслини.Когато се сгъсти, добавете подправките и пастата и разбъркайте добре.Когато се сгъсти, добавете подправките и пастата и разбъркайте добре.

5. Картофени кюфтета на барбекю

Картофените кюфтета на барбекю стават много вкусни, а в същото време са и много по-здравословни от класическите пържени. Препоръчваме да печете върху чугунена плоча за барбекю

Продукти: 

  • 1 кг. картофи
  • 2 яйца
  • 100 гр. краве сирене
  • 100 гр. кашкавал
  • 2 с.л. брашно
  • 1 стрък праз лук
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с.л. зехтин
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Обелете картофите, нарежете на едри кубчета и ги сварете.След като изстинат, ги намачкайте и ги сложете в голям купа. Добаветеяйцата, настърганите сирене и кашкавал, ситно нарязаните лук и магданоз и останалите съставки и разбъркайте до получване на еднородна смес. Включете барбекюто на газ и изчакайте да достигне 180 градуса.Оформете кюфтетата и ги наредете върху добре намазнена плоча.Печете до златисто. Сервирайте със зелена салата.

6. Пица на барбекю с аспарагус и моцарела

Вече ви запознахме с тънкостите за печене на пица на барбекю и няколко рецепти за тесто. Ще ви предложим една по-различна рецепта за пица на барбекю.

Продукти:

  • 500 гр. тесто за пица
  • 1 връзка аспарагус
  • 150 гр моцарела
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • зехтин
  • 1 ч.л. босилек
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне

Включете барбекюто, сложете плочата за пица и изчакайте вътрешната температура да достигне температура 180 градусаПрез това време разделете тестото на желаните от вас порции и разточете на тънко. Нарежете моцарелата на тънки кръгчета и наредете върху намазаното със зехтин тесто.Отгоре наредете на разстояние почистения аспарагус.Сложете върху плочата и печете до получаване на хрупкава коричка.След като е готова, поръсете с босилек, черен пипер и сол.Сложете върху плочата и печете до получаване на хрупкава коричка.

7. Грилован сладък картоф с розмарин

 Сладките картофи набират все по-голяма популярност не само заради вкуса си, но и защото са диетични и много полезни. Те са страхотна гарнитура към свинско или телешко, а могат да се хапнат и като самостоятелно ястие.

Продукти: 

  • 2 големи сладки картофа
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. розмарин
  • 1 ч.л.сладък червен пипер
  • черен пипер
  • сол

Начин на приготвяне:

Обелете сладките картофи и ги нарежете на дълги парчета.Слоежте ги в ги в голяма тенджера и варете до леко омекванеСложете ги в дълбока купа и добавете всички съставки. Разбъркайте добре, така че всички парчета да се овкусят. Загрейте барбекюто на 150 градуса и наредете картофите върху намазнена скара.Печете около 5-7 минути от всяка страна.Ако ги сервирате като основно ястие, може да направите и чеснов сос към тях.

8. Палачинки на барбекю

 Всички обичат палачинки! А много лесно можете да ги направите и върху чугунената плоча на газовото ви барбекю.

Продукти:

  • 1 яйце
  • 500 мл. прясно мляко
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 30 гр. разтпено масло

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете брашното, содата, захарта и солта.В друга купа – яйцето и млякото, разбуйте добре и добавете към сухата смес заедно с разтопеното масло.Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Загрейте на средна степен зоната на барбекюто, на която се поставили плочата.Намажете добре с масло и с черпак оформете палачинките, трябва да има разстояние между тях.Затворете капака, печете 1-2 минути, обърнете ги с грил шпатула и печете още малко.Сервирайте сладки или солени.

9. Печени банани на барбекю с шоколад и маршмелоу

Бонбоните маршмелоу са класика за печене на огън. А съчетанието им с банан и шоколад е истинска наслада за сетивата. Ето как да приготвите този лесен десерт.

Продукти: 

  • 4 банана
  • 12 малки плочки шоколад без ядки
  • 16 бонбона маршмелоу

Начин на приготвяне:

Разполовете бананите, но не напълно, и във всеки сложете по 3 плочки шоколад и 4 броя маршмелоу.Завийте всеки в отделно парче алуминиево фолио.Включете барбекюто и след като достигне 200 градуса, наредете бананите с маршмелоуа нагоре.Печете 5-6 минути, след което ги разтворете за 1-2 минути.Сервирайте охладени.

10. Сангрия от гриловани праскови и ананас

Тази сангрия може да ви се струва много ексцентрична, но ще останете приятно изненадани от освежаващия й вкус.

Продукти:

  • 1 бутилка от 750 мл. бяло вино
  • 2 чаени чаши газирана вода
  • сок от 1 лайм
  • 1/2 ч.ч. портокалов ликьор
  • 3 круши
  • 4 кръчета по 1 см пресен ананас
  • 1 с.л. меко масло
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. канела

Начин на приготвяне

В кана с капак смесете виното, газираната вода, сока от лайм и ликьора.Сложете в хладилник да се изстуди.В купичка смесете много добре маслото, захарта и канелата.Разполовете крушите и изчистете от семената.Включете газовия грил на средна температура.Намажете добре плодовете с канелената смес и гриловайте по 5 минути от всяка страна. След като са готови, изчакайте да се охладят, нарежете ги на малки парчета и ги добавете към виното.Сложете в хладилник за 2 часа.

Вече сте готови за нови кулинарни приключения на барбекюто. Изненадайте близките ви с нещо различно на следващото грил парти или сгответе за себе си – важното е да се опитват нови неща. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.