Няма продукти в количката.
Меню

Газово барбекю – как се почиства след употреба?

Газово барбекю - как се почиства след употреба

 Официално, барбекю сезонът е открит! Щастливи сме, че най-сетне и времето и здравните органи ни позволяват да се насладим на страхотни емоции навън, придружени, разбира се, с вкусни грил изкушения. Сигурни сме, че най-големите ентусиасти сред вас вече дори са се сдобили с нужното оборудване за отлично и запомнящо се барбекю преживяване. Сред различните опции за приготвяне на крехко месце и хрупкави зеленчуци на двора или сред дивата природа, категорично, газовото барбекю води класациите по удобство при експлоатация и поддръжка. Уредът, между другото, сам по себе си не изисква кой знае какви умения и специфични дейности, за да го поддържате в изправен и хигиеничен вид. Единственото усилие, което трябва да положите, е да почистите правилно и внимателно своето газово барбекю след експлоатация. Но не се тревожете, защото и тази задача никак не е трудна.

Нещо повече. В този материал сме ви приготвили подробни инструкции за целта. Вижте как най-лесно, бързо и ефикасно да почистите газовото барбекю след употреба.

Как се почиства газово барбекю след употреба?

Газово барбекю - как се почиства след употреба 1
  • Първо, имайте на предвид, че за разлика от барбекюто на въглища, газовото не изисква почистване на въглени или други запалителни елементи, използвани за разпалване на огъня и жарта. Просто трябва да се уверите, че сте изключили газовото барбекю и можете да пристъпвате към самото почистване.
  • Както знаете, газовото барбекю работи на принципа на лава камъните. Те, също, не трябва нито да се почистват, нито да се сменят след всяко използване. Според повечето производители е достатъчно веднъж в годината да бъдат забърсвани с гъба, напоена със сапунена вода, а в случай на силно замърсяване да бъдат сменяни.
Четка за почистване на скари на барбекю

Какво ми е нужно за почистване на газовото барбекю?

  • Препоръчително е предварително да се снабдите със специализиран препарат и четка за почистване на скари. Тези пособия са създадени с цел не просто лесно и бързо да премахнат остатъците от храна и мазните петна, но и да запазят за максимално дълъг период ребрата, без да предизвикат надраскване или ръжда. От Enders предлагаме специално създадени за барбекюта почистващи препарати както за грил скарата, така и обезмаслител за корпуса на уреда. А с Premium четката за барбекю ще свалите дори и най-упоритите наслоявания от чугунената скара благодарение на стоманените й нишки.

Как се почисва скарата на барбекюто?

  • Тъй като скарата на газовото барбекю е основният компонент от уреда, нуждаещ се от почистване, основно ще трябва да насочите усилията си към нея. Напръскайте изстиналата скара с препарата, изчакайте 1о минути и избършете с гъба. Ако скарата ви е чугунена, използвайте и четката със стоманени нишки. Периодично можете да я почиствате и в миялна машина. В случай, че не ви се намира под ръка специализиран препарат за скара, можете да прибегнете към някои народни методи за отстраняване на мазни петна и загорели остатъци от храна. В миналото, най-лесно скарата се е чистила с обикновено оцет. Съветваме ви да използвате био ябълков оцет, който допълнително дезинфикцира повърхността, има антибактериални свойства, а и оставя приятен и свеж аромат.
Газово барбекю - как се почиства след употреба препарат

Как се почиства корпуса на барбекюто?

  • Скарата на газовото барбекю може да се почисти и с обикновен препарат за съдове, разреден с малко вода. Но с него трябва много да се внимава. Избягвайте силно абразивни почистващи средства, които биха могли да нарушат целостта на ребрената част на барбекюто.
  • Не забравяйте и за корпуса на барбекюто. Напръскайте с препарата за барбекюта и избършете с мека кърпа или гъба. Изплакнете с топла вода.
  • Бутоните за регулиране, тавичката за мазнина и допълнителните съдове на газовото барбекю могат да се изчистят и с обезмаслител, ако степента на замърсяване е твърде голяма. Ако газовото ви барбекю е със система Simple clean, всички части от горивната камера могат да се почистят и в миялна машина.

Как се почистват горелките и дюзите на газовото барбекю?

  • Ако газовото барбекю вече е използвано значителен брой пъти, в даден момент ще ви се наложи внимателно да почистите и дюзата на газта при регулиращата част на уреда. За целта ще трябва да намерите много тънка тел. Някои специалисти дори съветват и по-фино хигиенизиране на отвора – с игла. В никакъв случай обаче не разглобявайте въпросния регулиращ елемент. Ако смятате, че това е необходимо – поради запушване или силно замърсяване – се обърнете към специалист.
  • Специалистите са и единствените хора, които следва да почистват клапите и свръзките на вашето газово барбекю. Това обаче не е задължително да се прави след всяко ползване. Препоръчително е газопроводните елементи да се почистват поне веднъж на две години, ако барбекюто се включва значително често.

🔥 Воала! Готови сте! Газовото ви барбекю е готово за следващото грил парти!

Share on facebook
Сподели във Facebook
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *