Posted on Leave a comment

Газово барбекю – как се почиства след употреба?

Четка за почистване

 Официално, барбекю сезонът е открит! Щастливи сме, че най-сетне и времето и здравните органи ни позволяват да се насладим на страхотни емоции навън, придружени, разбира се, с вкусни грил изкушения. Сигурни сме, че най-големите ентусиасти сред вас вече дори са се сдобили с нужното оборудване за отлично и запомнящо се барбекю преживяване. Сред различните опции за приготвяне на крехко месце и хрупкави зеленчуци на двора или сред дивата природа, категорично, газовото барбекю води класациите по удобство при експлоатация и поддръжка. Уредът, между другото, сам по себе си не изисква кой знае какви умения и специфични дейности, за да го поддържате в изправен и хигиеничен вид. Единственото усилие, което трябва да положите, е да почистите правилно и внимателно своето газово барбекю след експлоатация. Но не се тревожете, защото и тази задача никак не е трудна.

Нещо повече. В този материал сме ви приготвили подробни инструкции за целта. Вижте как най-лесно, бързо и ефикасно да почистите газовото барбекю след употреба.

Как се почиства газово барбекю след употреба?

 • Първо, имайте на предвид, че за разлика от барбекюто на въглища, газовото не изисква почистване на въглени или други запалителни елементи, използвани за разпалване на огъня и жарта. Просто трябва да се уверите, че сте изключили газовото барбекю и можете да пристъпвате към самото почистване.
 • За да използвате дълго време барбекюто си го почиствайте редовно. Скарата препоръчваме преди или след всяко използване. Вътрешните части - горивната камера, се почиства в зависимотс от това каква храна сте приготвяли. Корпусът се почиства при нужда.
 • Ако готвите по-мазни храни, например свинско месо, е задължително доброто почистване след всяко печене. Възможно е запалване на мазнината при следващото му използване.
 • Не забравяйте и за грижата за горелките на барбекюто. Винаги печете с капачетата(блендите) върху тях. 

Какво ми е нужно за почистване на газовото барбекю?

Препоръчително е предварително да се снабдите със специализиран препарат и четка за почистване на скари. Тези пособия са създадени с цел не просто лесно и бързо да премахнат остатъците от храна и мазните петна, но и да запазят за максимално дълъг период уреда, без да предизвикат надраскване или ръжда. Не се препоръчва използването на абразивни препарати.
От Enders предлагаме специално създадени за барбекюта почистващи препарати както за грил скарата, така и обезмаслител за корпуса на уреда. А с Premium четката за барбекю ще свалите дори и най-упоритите наслоявания от чугунената скара благодарение на стоманените й нишки.

Как се почисва скарата на барбекюто?

Тъй като скарата на газовото барбекю е основният компонент от уреда, нуждаещ се от почистване, основно ще трябва да насочите усилията си към нея. 
Ако скарите на барбекюто са ви от чугун, най-лесния начин е следния - включете горелките на максимална степен и след като мазнината се разтопи, я почистете с четката. След като изстине я напръскайте с обезмаслител за скари и изплакнете добре.
 Ако е изработена от неръждаема стомана и няма допълнително покритие, периодично можете да я почиствате и в миялна машина.
 В случай, че не ви се намира под ръка специализиран препарат за скара, можете да прибегнете към някои народни методи за отстраняване на мазни петна и загорели остатъци от храна. В миналото, най-лесно скарата се е чистила с обикновено оцет. Съветваме ви да използвате био ябълков оцет, който допълнително дезинфикцира повърхността и има антибактериални свойства.

Как се почиства корпуса на барбекюто?

 • Избягвайте силно абразивни почистващи средства, които биха могли да надраскат или повредят материала на барбекюто.
 • Ако за първи път използвате определен препарат се уверете, че е подходящ за съответния материал.
 • Не използвайте остри четки за почистване на корпуса,
 • Ако използвате препарат за почистване на барбекю на Enders, първо изчакайте добре да изстине. След това напръскайте добре, изчакайте 30-40 секунди и изплакнете с топла вода. Забършете с мека кърпа или гъба.
 • Бутоните за регулиране, тавичката за мазнина и допълнителните съдове на газовото барбекю могат да се изчистят и с обезмаслител, ако степента на замърсяване е твърде голяма. Ако газовото ви барбекю е със система Simple clean, всички части от горивната камера могат да се почистят и в миялна машина.

Как се почистват горелките и дюзите на газовото барбекю?

 • Ако газовото барбекю вече е използвано значителен брой пъти, в даден момент ще ви се наложи внимателно да почистите и дюзата на газта при регулиращата част на уреда. За целта ще трябва да намерите много тънка тел. Някои специалисти дори съветват и по-фино хигиенизиране на отвора – с игла. В никакъв случай обаче не разглобявайте въпросния регулиращ елемент. Ако смятате, че това е необходимо – поради запушване или силно замърсяване – се обърнете към специалист.
 • Специалистите са и единствените хора, които следва да почистват клапите и свръзките на вашето газово барбекю. Това обаче не е задължително да се прави след всяко ползване. Препоръчително е газопроводните елементи да се почистват поне веднъж на две години, ако барбекюто се включва значително често.

 Воала! Готови сте! Газовото ви барбекю е готово за следващото грил парти! 

Комплект за почистване на барбекю и скари

КОМПЛЕКТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА БАРБЕКЮ НА ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА

Комплектът включва:
 • Четка за почистване Premium
 • Препарат за почистване на скари
 • Препарат за почистване на корпуса на барбекю

 49,90 лв.

Вашият коментар