Posted on Leave a comment

Барбекю на газ – съвети за първо използване

газови барбекюта
Съвременният пазар за барбекюта е достатъчно разнообразен, за да може всеки потребител да подбере според собствените си изисквания и предпочитания идеалния уред. Видовете са много, тъй като и факторите, според които ги класифицираме в отделни групи също са много. Най-често срещането делене на видове барбекюта е според механизма, принципа, на който действат. По-конкретно става дума за „горивото“, което използват, за да се задействат и за да приготвят храната. В този смисъл, сред най-популярните модерни грилове днес се оказва не кое да е, а именно газовото барбекю.

Въпреки че за мнозина готвенето на газ е отживелица, немалка е и групата на потребителите, които все още оценяват неговата практичност и икономичност. Грил любителите, между другото, също са значително привлечени от идеята да разполагат с барбекю на газ. То им дава значителна свобода и усещане за контрол върху обработката на приготвените ястия. Нещо повече, с барбекю на газ почитателите на готвенето навън разполагат с възможността да импровизират и да успеят с изпълнението на почти всяка, дори и най-засуканата грил, идея или шефска рецепта.

В този материал ще поговорим нашироко за използването на барбекю на газ. Статията е изключително подходяща за начинаещите с този уред, защото в детайли ще ви представим практически насоки и съвети за първото му използване, а също така сме ви приготвили и не малко на брой хитринки за идеалното приготвяне на грил меню на газ.

Какво представлява барбекюто на газ? Специфики на уреда

Най-специфичното за едно барбекю на газ е разбира се  фактът, че то работи на газ. Какво по-просто от това? А от тук, естествено, следва и фактът, че уредът е значително по-икономичен от алтернативите, работещи на ток или въглища. Всяко барбекю на газ разполага със специална горелка, като в името на безопасността и продължителната употреба на уреда тя най-често е изработена от неръждаема стомана. Това е и най-добрият материал за горелки. Други възможни материали за изработката на горелката са лят чугун, както и алуминиезирана стомана. Добрата новина е, че при разваляне на горелката (за което са нужни хиляди часове печене) , тя може да бъде заменена с нова.

Самата горелка задейства по следния начин барбекюто: тя образува смес, която може да в течно, твърдо или газообразно състояние посредством кислород, тоест въздух, а след това я подава към конкретното място за изгаряне, върху което обикновено стоят решетките, служещи за поставяне на храната. За да се „запали“ едно барбекю на газ могат да се използват бутилиран пропан и природен газ. Повечето от моделите са разработени за пропан, но от друга страна, напоследък потребителите са силно заинтересовани от варианта с природен газ.

 Безспорно с увеличаването на интереса към барбекютата на газ се увеличава и предлагането на разнообразни модели. Днес можете да намерите както малки варианти, така и големи, наричани още семейни, а също така и професионални, подходящи за използването в търговски и ресторантьорски обекти. Последният вид на практика може да приготви храна, достатъчна да изхрани минимум стотина души

Без значение от типа си обаче в повечето случаи дизайнът на газовото барбекю е еднотипен. Той разполага със скара, която е прикачена към специална подвижна рамка, а тя на свой ред, почти винаги е на колелца, за да осигури мобилност и гъвкавост на притежателите си. Модерното газово барбекю разполага с редица екстри като странична масичка, инфрачервена горелка за равномерно разпределение на топлината върху продуктите, които се готвят, специален капак с вграден термометър, какъвто се предлага в уникалните модели на Enders Explorer Next и San Diego 3, странични котлони като тези при Chicago 4K и дори термо прозорец, през който да надничате, за да видите докъде сте с менюто (наличен е в модел Monroe ProX 3S Turbo от Enders).


Предимства на модерното барбекю на газ

След като се запознахте със спецификата на съвременно барбекю на газ и имате по-ясна представа за устройството на уреда, нека да поговорим и за неговите функционалности. Разбира се, като всеки друг подобен уред, той е идеален както за готвене на двора, така и за преносимо устройство, което да вземете със себе си на къмпинг или излет, а също така дори за оборудване на ресторанти. Какви обаче са предимствата на газовото барбекю? И защо наистина си заслужава да си купим такова:
 • Скоростно загряване. В повечето случаи това е изборът на хората, които просто не обичат да чакат и бързат да започнат с приготвянето на своето грил меню. В тази връзка едно газово барбекю е много по-надеждно от това на въглища. И въпреки че газовото няма аромат на храната, приготвена на въглища, категорично в това отношение то се представя много по-добре.
 • Икономичност. Между всички видове барбекюта, с които разполагаме на пазара днес, газвото е единственото, което може да ви спести пари. То е много по-финансово изгодно от електрическото и на въглищ, защото горивото за него е по-евтино. В тази връзка, покупката на едно ултрамодерно барбекю на газ с всички екстри и вградени иновативни технологии (например Monroe Pro 3 SIK Turbo) ще ви се изплати много бързо. 
 • Лесна експлоатация. Не само че ще го разпалите по-бързо, но и ще боравите по-лесно и безпроблемно с барбекю на газ. Категорично, вариантът с въглища е по-скоро за грил мастъри, които неведнъж са поддържали огъня и жарта в перфектно състояние, докато приготвят менюто си. Освен това, с барбекю на газ ще ви е по-спокойно и самото готвене. По време на топлинната обработка няма нужда постоянно да се притеснявате дали месото не е загоряло или тестото на пицата не е останало сурово в средата. Самото монтиране на барбекю на газ също е значително по-лесно от което и да е друго на пазара.
 • Възможност за регулиране на температурата – гарантирана. С барбекю на газ можете от една страна, по-бързо да нагласите желаната температура, а от друга и да я поддържате постоянна. Това е особено важно за техниката на бавното готвене и по-специфичните продукти, изискващи вашето внимание и фокусиране – например, телешко или дивеч. Нещо повече, за да направите преживяването още по-лесно и вълнуващо, винаги можете да се сдобиете и със специален аксесоар в тази насока. Съветваме ви, ако сте начинаещи да се сдобиете с дигитален термометър за барбекю Enders, с който да следите вътрешната температура на месото.
  • Лесна поддръжка. Газовото барбекю отнема 10-15 минути да бъде почистено след употреба. Това превръща уреда в максимално най-практичният вариант за вашето грил парти. Тук е важно да отбележим, че и зареждането на едно барбекю на газ също намалява времето за поддръжка. На практика, ако се сдобиете с по-голяма газова бутилка, можете дълго време да използвате своя уред, без да се притеснявате дали по някое време на приготвянето на вашия стек или свински ребра няма да се изключи. На пазара днес можете да намерите не малко на брой модерни и надеждни газови бутилки.
  • Минимално количество дим. Пушекът, който идва от барбекюто може да е приятен за някои потребители, а и да се възприеме за част от задължителната грил обстановка, но за други той е истински кошмар. Понякога, и самото място на експлоатация изобщо не позволява наличието на големи количествена изпарения и дим. Нещо повече – хората с алергии и чувствителни очи буквално не могат да понесат пушека.

  Трябва ли те да се отказват от грил менюто? Естествено че не! Защото едно барбекю на газ разполага и със страхотното предимство да оставя след себе си минимално количество дим.

  • Мултифункционален уред за готвене. Последно, но не по важност предимство на газовия грил е, че на него можете да приготвите буквално всичко, за което се сетите. А ако разполагате и с модерен модел барбекю на газ като Kansas Pro 3 SIK Turbo, което е със страничен котлон и инфрачервена горелка, имате възможността дори да готвите няколко неща едновременно. На практика, на него можете да изпечете месо и пица, риба и зеленчуци, други печива и дивеч!

Моите първи стъпки с барбекю на газ

Нека предположим, че предимствата на модерното барбекю на газ са ви впечатлили достатъчно много, за да се сдобиете именно с такъв уред. Вече сте го избрали, а това съвсем не е трудно при огромното разнообразие от бюджетни или първокласни модели на пазара. Сега е ред и на вашето първо грил меню. За целта ние ви приготвихме специално ръководство, по което да се водите. Няма нищо страшно, а и не забравяйте, че модерните уреди за готвене, включително и тези на открито винаги пристигат с достатъчно дълги инструкции за употреба, така че можете да правите винаги справка в тях. Преди да ви дадем обаче нашите напътствия, ви припомняме, че е препоръчително предварително да се консултирате и с доставчиците или производителите на избраните от вас уреди. Информацията, която ще получите от тях, е максимално най-удачна и достоверна.
 • Монтирането на уреда наистина е лесна работа, особено като имате пред себе си схема. Важно е за да нас обаче да уточним, че ако смятате, че няма да се справите или имате притеснения дали правилно сте инсталирали своето барбекю на газ, по-добре е да се свържете със специалист, за да ви помогне. Това ще ви гарантира дълготрайна употреба и изправност на уреда.
 • Имайте на предвид, че първото готвене е по-скоро тест и на уреда, и на вашите собствени умения. Нашият съвет е да не започвате с трудна рецепта или с по-специфичен продукт. Вместо да правите печен зеленчуков пай или да готвите дивеч, заложете на предварително мариновано месо и домашна пърленка. 
 • За да улесните първото си готвене на новия уред ви препоръчваме да се оборудвате подобаващо. В Enders ще намерите богато разнообразие от аксесоари за барбекю и специални принадлежности, които да направят готвенето лесно като детска игра. Ето какво можете да вземете за своето първо грил парти: цяло куфарче с аксесоари за барбекю Enders, съдържащо щипка, вилица, шпатула, четка и 8 мини вилички или по отделно всеки от тези прибори, допълнителна тава за барбекю San Diego и Brooklyn Next 2, комплект шишове за шашлици от Enders, а защо не и мини плочи за пица, ако все пак държите първата ви проба на уреда да е в италиански стил!
 • Спазвайте всички инструкции за безопасност, предвидени в инструкциите за употреба. В допълнение, можете да се сдобиете и с предпазни ръкавици за барбекю от Enders. Важно е да проверявате редовно за изтичане на газ от вашата газова бутилка. Най-лесно можете да направите това със сапунена пяна – ако се появят мехурчета, значи има проблем.
 • При свързване на вашето барбекю с газовата бутилка, трябва да разполагате с надежден и качествен редуцир винтил. Обърнете внимание и на налягането – повечето барбекюта работят на ниско налягане. При употреба на регулатор за много по-високо налягане рискувате да изгорите барбекюто.
 • Ако усетите силен мирис на газ, веднага изключете уреда и преди да го погледне специалист, за да установи наличие на повреда, не го използвайте отново.
 • Преди първото използване, е нужно да включите всички горелки на барбекюто на най-висока степен за 5 минути. Така скарите ще обгорят и ще печете сигурно върху тях.
 • Почиствайте редовно барбекюто, най-вече капачетата върху горелките, горивната камера и скарите. Така ще удължите живота му, ще печете по-вкусна храна без аромат на предишната, а и ще предотвратите запалването на старата и наслоена мазнина.
 • При печене на по-мазно месо, например свински гърди, е добре да сложите малко вода в тавичката за мазнина, за да няма пламъци.
 • Ако не ви се занимава редовно да почиствате тавичката с мазнина от наслояванията, сложете алуминиево фолио върху нея.

Приготвяне на храна в газово барбекю за първи път

 На практика, готвенето на барбекю на газ е като готвенето на въглища или ток. Разликата е в скоростта на приготвяне. Достигането до нужната температура става доста бързо, така че вашите продукти трябва да са предварително подготвени и дори под ръка. В тази връзка, препоръчително е, ако приготвяте месо на скара, то да е мариновано по правилен начин, за да постигнете желаната крехкост и сочност във вътрешната му част. Зеленчуците не изискват чак толкова дълго време да бъдат мариновани. Достатъчно им е час-два в зависимост от това дали някои предварително не изискват да им се оттече водата или остатъчния горчив вкус (патладжанът например). Не забравяйте и, че колкото и модерно да е вашето барбекю на газ, за да бъде вкусно грил менюто ви, от съществено значение е качеството, свежестта и произхода на продуктите. Ако готвите зеленчуци, ви съветваме да се спирате само на сезонни. През зимата грилованите зеленчуци не са най-вкусното нещо, което можете да предложите, защото обикновено съставът и произходът им не са най-надеждни. При избор на месо се старайте да залагате на проверени месарници, а освен това и се възползвайте от услугата за нарязване на място. Дебелината на парчетата пържоли, ребра, филе и ще определят бързината, с която ще приготвите месото, както и температурата, която ще използвате като постоянна.
А знаете ли, че имаме и блог с рецепти за барбекю?

 

 

 

Ако все още не разполагате с барбекю на газ, но от тази статия рязко ви се доядоха свински гърди или телешки ребра, при нас ще намерите богата гама от модели. Можете да разгледате наличните ни продукти, а при нужда да се свържете с нас за повече информация или безплатна консултация. Ние сме винаги насреща, за да ви помогнем във вашия избор. Освен това, сме ваши истински грил съмишленици и с удоволствие бихме станали помощници в първите ви стъпки в света на барбекю преживяването.

Вашият коментар