

Въпреки че за мнозина готвенето на газ е отживелица, немалка е и групата на потребителите, които все още оценяват неговата практичност и икономичност. Грил любителите, между другото, също са значително привлечени от идеята да разполагат с барбекю на газ. То им дава значителна свобода и усещане за контрол върху обработката на приготвените ястия. Нещо повече, с барбекю на газ почитателите на готвенето навън разполагат с възможността да импровизират и да успеят с изпълнението на почти всяка, дори и най-засуканата грил, идея или шефска рецепта.
В този материал ще поговорим нашироко за използването на барбекю на газ. Статията е изключително подходяща за начинаещите с този уред, защото в детайли ще ви представим практически насоки и съвети за първото му използване, а също така сме ви приготвили и не малко на брой хитринки за идеалното приготвяне на грил меню на газ.
Какво представлява барбекюто на газ? Специфики на уреда
Самата горелка задейства по следния начин барбекюто: тя образува смес, която може да в течно, твърдо или газообразно състояние посредством кислород, тоест въздух, а след това я подава към конкретното място за изгаряне, върху което обикновено стоят решетките, служещи за поставяне на храната. За да се „запали“ едно барбекю на газ могат да се използват бутилиран пропан и природен газ. Повечето от моделите са разработени за пропан, но от друга страна, напоследък потребителите са силно заинтересовани от варианта с природен газ.
Безспорно с увеличаването на интереса към барбекютата на газ се увеличава и предлагането на разнообразни модели. Днес можете да намерите както малки варианти, така и големи, наричани още семейни, а също така и професионални, подходящи за използването в търговски и ресторантьорски обекти. Последният вид на практика може да приготви храна, достатъчна да изхрани минимум стотина души


Предимства на модерното барбекю на газ

Моите първи стъпки с барбекю на газ
Приготвяне на храна в газово барбекю за първи път
На практика, готвенето на барбекю на газ е като готвенето на въглища или ток. Разликата е в скоростта на приготвяне. Достигането до нужната температура става доста бързо, така че вашите продукти трябва да са предварително подготвени и дори под ръка. В тази връзка, препоръчително е, ако приготвяте месо на скара, то да е мариновано по правилен начин, за да постигнете желаната крехкост и сочност във вътрешната му част. Зеленчуците не изискват чак толкова дълго време да бъдат мариновани. Достатъчно им е час-два в зависимост от това дали някои предварително не изискват да им се оттече водата или остатъчния горчив вкус (патладжанът например). Не забравяйте и, че колкото и модерно да е вашето барбекю на газ, за да бъде вкусно грил менюто ви, от съществено значение е качеството, свежестта и произхода на продуктите. Ако готвите зеленчуци, ви съветваме да се спирате само на сезонни. През зимата грилованите зеленчуци не са най-вкусното нещо, което можете да предложите, защото обикновено съставът и произходът им не са най-надеждни. При избор на месо се старайте да залагате на проверени месарници, а освен това и се възползвайте от услугата за нарязване на място. Дебелината на парчетата пържоли, ребра, филе и ще определят бързината, с която ще приготвите месото, както и температурата, която ще използвате като постоянна.
А знаете ли, че имаме и блог с рецепти за барбекю?

Ако все още не разполагате с барбекю на газ, но от тази статия рязко ви се доядоха свински гърди или телешки ребра, при нас ще намерите богата гама от модели. Можете да разгледате наличните ни продукти, а при нужда да се свържете с нас за повече информация или безплатна консултация. Ние сме винаги насреща, за да ви помогнем във вашия избор. Освен това, сме ваши истински грил съмишленици и с удоволствие бихме станали помощници в първите ви стъпки в света на барбекю преживяването.