Posted on Leave a comment

Аксесоари за барбекю – кои са най-важните?

Аксесоари за барбекю
Печенето на грил е много повече от печенето на наденички и пържоли. Технологиите се развиват непрекъснато, а с тях и възможностите за приготвяне на храна на барбекюто. Традиционното печене на грил с различните подправки, техники и креативни рецепти се е развило като цялостна самостоятелна и уважавана кухня. Тя доставя истинско удоволствие и наслада – но без правилните аксесоари скоро удоволствието бързо ще отмине. Ние ще Ви покажем от какво се нуждаете непременно, за да превърнете следващото приготвяне на барбекю в истински празник!


Прибори за барбекю

Основните прибори за барбекю са щипка, шпатула и вилица. Но като истински грил майстор можете да допълните колекцията си от аксесоари за барбекю с четка за намазване на месото, мини вилички за дегустация и други.

Щипки за барбекю и скара

Това, което в никакъв случай не трябва да липсва, е щипката за барбекю. Тя е универсалният помощник при печенето на грил: с нея обръщате наденичките, пържолите, зеленчуците и другите продукти в правилното време и след изпичането ги поставяте в чинията. В повечето случаи щипките са назъбени на върха и по този начин е по-удобно хващането на продукта.


грил шпатула

Друг много полезен аксесоар за барбекюто е шпатулата. Освен за обръщане, е много удобна ако приготвяте пица или други тестени изделия на барбекюто. А някои модели шпатули Enders имат и отварачка, с която лесно ще си отворитете бирата.

Вилица за барбекю

Ако приготвяте голямо парче месо на барбекюто – джолан или шол например, вилицата за барбекю ще е изключително полезна за нарязването му. Както както при щипките и шпатулите има модели с различни дръжки – дърво, бамбук или силикон.

почистване на барбекю

За почистването на барбекюто също са ви необходими аксесоари. Ако използвате чугунени плочи или скари, четката за почистване е задължителен аксесоар. Моделът, който Enders предлага, е със стоманени нишки и 3 страни. Напръскайте с препарата за почистване на скари, извакайте малко и почистете. 

 Препарата за почистване на корпуса на барбекюто ще премахне мазнината и мръсотията от грила ви. Не трябва да се притеснявате, че ще навреди на материала, от който е изработено барбекюто ви – препаратите на Enders са на основата на обезмаслител, без абразивни частици и създадени специално за барбекюта.

Предпазен калъф за барбекю

 За да защитите барбекюто Ви от неблагоприятни метеорологични условия използвайте предпазни калъфи. Те са водоустойчиви и се грижат Вашият грил да бъде предпазен от влага, силно слънце и да остане чист. Ако използвате газов грил, можете да предпазите и газовата бутилка с това покривало. Забравете времената, когато след дъжд около газовата бутилка на терасата Ви се появяват ръждиви петна. Покривалата предпазват много добре и с тяхна помощ избягвате щети по оборудването Ви.

Чугунени плочи за барбекю

 Препоръчително е и използването на чугунени плочи за барбекю. Те се загряват равномерно върху газовия грил. Чугунените плочи на Enders са двулицеви – от едната страна са гладки, а от другата с оребрение, което позволява изтичането на мазнината. Ако обичате гриловани морски дарове, плочата е задължителен аксесоар за барбекюто ви, тъй като те се приговят по специфичен начин. Идеални са и за приготвяне на бъргъри и зеленчуци.  Освен плочи, към всяко барбекю на газ Enders се предлагат и чугунени скари. Разгледайте продуктите тук.

Допълнители аксесоари за барбекю

След като сте се снабдили с най-необходимите аксесоари за барбекюто Ви, може да помислите и какво друго ще Ви бъде полезно.

  • Ако сте почитатели на пицата – направете я на грила с плоча за пица. За феновете на бъргърите пресата за оформяне на месо е задължителна.
  • Enders предлага и една много полезна и интересна серия аксесоари за барбекю – Grill Mags. С магнитните поставки всичко необходимо ще е около вас.
  • На барбекю шишовете с мотор можете да опечете цяло пиле или голямо парче месо.
  • С тавите от неръждаема стомана можете да приготвите пържени картофи, яйца на очи или да използвате барбекюто като фурна и да сготвите вкусна манджа.  Различни съдове като чугунен тиган, тава за печене на пиле и тиган за зеленчуци ще увеличат възможностите на барбекюто ви.

Тези и много други аксесоари може да разгледате тук.

 Без значение какви принадлежности използвате – винаги внимавайте за сигурността и правилната им употреба. Имайте предвид, че изпозлвате много горещ източник на топлина и затова всички пожароопасни предмети трябва да бъдат поставяни надалеч. Използвайте само висококачествени принадлежности за грил, за да можете да изкарате вечерта със своите гости в спокойна атмосфера.

Надваме се със съветите ни кои са най-необходимите аксесоари за барбекю да сме ви били полезни. И никога не забравяйте най-важния – доброто настроение. 

Вашият коментар