Posted on Leave a comment

Агнешко месо на барбекю – неустоими рецепти

Агнешко месо на барбекю - неустоими рецепти
Приготвяли ли сте агнешко месо на бабрекю? Ако не сте, значи много сте изпуснали и е време да го направите, тъй като става изключително сочно, крехко и ароматно. Агнешкото месо не се харесва от всеки, но не са малко случаите, в които става любимо след изпичане на барбекю, защото вкусът е много по-различен, отколкото при други начини на приготвяне. Ароматни котлети, сочни шишчета, гриловано агнешко с хрупкава коричка или маринован бут – каквато и рецепта да изберете, резултатът е гарантиран.

какво трябва да знаем за агнешкото месо?

За много хора приготвянето на агнешко месо е трудна задача и за това го избягват. Има тънкости, но ако ги спазите, резултатът е гарантиран.
Ако нямате домашно агнешко, винаги купувайте прясно месо. След замразяване губи хранителните си качества и променя вкуса си. Цветът на хубавото агнешко е розов, а костите трябва да имат червеникав цвят. За да сте сигурни, че купувате месо от агне, а не от шиле, обърнете внимание на мазнината – тя трябва да е бяла. В днешно време в градска среда агнешкото месо се консумира много рядко, основно по пролетните празници. Ако го обичате, увеличете консумацията му. Подходящо е за различни хранителни режими. Агнешкото е богато на пълноценни протеини, витамини от групата B, ценни минерали като фосфор, цинк, желязо и магнезии. По отношение на мазнини се подержда между телешко и свинско. При печенето на агнешко месо има няколко тънкости. Ако месото се мариноване, не слагайте сол в сместа – тя ще го направи сухо. Не го печете на много високи температури – месото е много нежно и ще прегори. За по-големи парчета месо се препоръчва продължително печене на ниски температури. За да е сочно и ароматно, трябва да „почине“ няколко минути от барбекюто преди сервиране.

1. агнешки котлети на барбекю

Много лесна, бърза и вкусна рецепта за печене на агнешки котлети на барбекю.

Продукти: 

  • агнешки котлета
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън (пресован)
  • 1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин (сушен няма да придаде желания вкус)
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер

начин на приготвяне:

Смесете всички съставки и намажете добре котлетите от двете страни.Загрейте барбекюто до 80 градуса. Печете от всяка страна по 4-8 минути, в зависимост от това колко изпечени ги предпочитате. Сервирайте 15 минути след свалянето от барбекюто.Пресни картофи с копър са идеална гарнитура за агнешките котлети.

2. агнешко на шиш по гръцка рецепта

 Резултатът от тази рецепта за газово барбекю е ароматно и крехко агнешко месо с хрупкава коричка, което ще се хареса и на най-претенциозните ви гости.

Продукти:

  • 2 кг.  обезкостен агнешки бут

За марината:

  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 3 скилидки пресован чесън
  • сок от 1 1/2 лимон
  • настъргана кора от един лимон
  • 2 с.л. риган
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • 1/2 глава лук – ситно нарязан
  • 1 ч.л. черен пипер

За дресинг:

  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 3 скилидки пресован чесън
  • сок от 1 1/2 лимон
  • настъргана кора от един лимон
  • 2 с.л. риган
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • 1/2 глава лук – ситно нарязан
  • 1 ч.л. черен пипер

начин на приготвяне:

Започнете с мариноването на месото: Всички съставки за нея се смесват, месото се намазва с нея и се слага да се овкуси в хладилник между 4 и 6 часа. Пригответе дресинга за месото: Смесете съставките в блендер и приберете в буркан в хладилника. Извадете 30 минути преди сервиране, за да достигне стайна температура. След като месото е мариновано, го нанижете на барбекю шиша.Стегнете го с дебел конец. Загрейте грила до 70 градуса и печете около 90 минутиАко месото е готово, го свалете от шиша и завийте в алуминиево фолио за около 5 мин. Нарежете месото на парчета и залейте с половината дресинг, а друга половина сервирайте допълнително в купички. Грилованите зеленчуци са идеалната гарнитура към агнешкото

3. агнешки шишчета

  Рецепта за сочни и ароматни шишчета за почитателите на агнешко месо. 

Продукти: 

  • 700 гр. обезкостено агнешко месо
  • 5 скилидки пресован чесън
  • 3 глави лук
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 2 с.л. винен оцет
  • 1/2  връзка магданоз
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. червен пипер 
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • сол

начин на приготвяне:

Нарежете месото на големи кубчета. За маринатата нарежете лука на парчета, подходящи за нанизване.Смесете го с останалите съставки (без солта) в подходящ съд.Сложете вътре агнешкото и разбъркайте добре, така че сместа до достигне до всички парчета. Оставете в хладилник за 3 часа. След като агнешкото месо е мариновано, го посолете и нанижете на подходящи шишове за печене, като слагате лук през няколко парчета. Загрейте барбекюто и сложете шишчетата на скарата, като ги завъртата през 5-6 минути. Оставете ги да престоят 10 минути преди сервиране.

3. Агнешки бут на барбекю

Рецепта, която си заслужава чакането. Насладете се на агнешки бут приготвен на барбекю на газ. 

Продукти:

  • агнешки бут без кост (около 2.5 кг)
  • 1/4 ч.ч. лимонов сок
  • 2 ч.ч. портокалов сок
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 3 с.л. риган
  • 4 с.л. кимион
  • 1 с.л. морска сол
  • червен пипер
  • 3 скилидки чесън
  • 2 глави лук

начин на приготвяне:

Първата стъпка е да мариновате месото.В подходяща купа слагате месото и го заливате със смес от лимоновия сок и 2 лъжици кимион.Остава се да престои 12 часа.По същото време се пригответе и паста от портокаловия сок, пресования чесън и ситно нарязания лук. Покривате и поставяте в хладилник.Преди да започнете печенето, в чиния смесете солта, кимиона и червения пипер. Извадете месото от хладилника 30 минути преди печене.Загрейте барбекюто до 80 градуса. Сложете месото върху горещата скара и затворете грила. След около час отворете, махнете фолиото, обърнете и залейте с част от портокаловата смес. Загрейте барбекюто до 140 градуса.Повторете още няколко пъти процеса със заливането на месото. След около 40 – 50 минути проверете дали месото е готово.Агнешкият бут трябва да престои около 15 минути преди сервиране. Поднася се нарязано на тънки филии и поръсено със сместа от кимион, сол и червен пипер.

Надяваме се да сме ви били полезни със съветите и рецептите за приготвяне на агнешко месо на барбекю. Която и рецепта да изберете, като спазите всички стъпки, ще изпечете вкусен обяд или вечеря на газовото ви барбекю и ще изненадате семейството и гостите ви с ароматен специалитет от агнешко месо. Не забравяйте и гарнитурата – гриловани зеленчуци или пресни пролетни картофки с копър. 

Вашият коментар