Posted on Leave a comment

5 летни рецепти за газово барбекю

5 летни рецепти за газово барбекю
Лятото е сезонът на откритите вечери, ароматни грил ястия и незабравими моменти с близки. Газовото барбекю е идеалният помощник за бързо и лесно приготвяне на вкусни храни без сложна подготовка. В тази статия сме подготвили 15 разнообразни рецепти – от сочни меса и пикантни морски дарове до печени зеленчуци и неочаквани десерти. Всички ястия са лесни за приготвяне и ще впечатлят всеки ваш гост.

Класически свински шишчета с розмарин

Свински шишчета с розмарин в газово барбекю

Продукти: 

  • 500 г свинско месо (нарязано на кубчета)
  • 2 стръка пресен розмарин
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. смлян черен пипер
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Месото се маринова 30 мин. със зехтин, розмарин, пипер и сол.Стъпка 2: Нанизва се на шишчета и се пече на грила 8–10 мин. Обръщайте често.Идея за сервиране: Поднесете с пърленки и свежа салата.Съвет: Може да използвате метални шишове.

Пикантни скариди в газово барбекю с чеснов сос

Продукти:

  • 12 големи скариди (почистени)
  • 3 с.л. топено масло
  • 2 скилидки чесън (пресни)
  • сок от ½ лимон
  • 1 ч.л. червен пипер
  • Чеснов сос Not Just BBQ
Пикантни скариди в газово барбекю с чеснов сос

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Скаридите се намазват със смес от масло, чесън, лимон и червен пипер пипер.Стъпка 2: Газовото барбекю се загрява на висока температура и се пекат 2–3 мин. от всяка страна върху чугунена плоча или планча.Идея за сервиране: Поднесете върху дървена дъска с купичка с чеснов сос.Съвет: Използвайте пресни скариди.

грилован ананас с мед и канела

грилован ананас с мед и канела

Продукти: 

  • 1 ананас (нарязан на шайби)
  • 2 с.л. мед
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Ананасът се намазва с мед и поръсва с канела.Стъпка 2: Пече се в силно загрято газово барбекю по 3–4 мин. от всяка страна до златист цвят.Идея за сервиране: Полейте с още малко мед и декорирайте.Съвет: Може да поръсите с малко лют червен пипер преди печене за още по-екзотичен вкус.

Печени чушки с рикота в газово барбекю

Продукти:

  • 4 чушки - средно големи
  • 150 гр. рикота
  • 1 скилидка чесън
  • сол
Печени чушки с рикота в газово барбекю

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Срежете чушките на 2 по дължина и изчистете семките.Стъпка 2: Смесете рикотата с чесъна и солта. Напълнете чушките.Стъпка 3: Печете в газово барбекю със затворен капак за около 5-10 минути.Съвет: Можете да замените рикотата с извара.

Гриловани пилешки филета пири-пири

Гриловани пилешки филета пири-пири

Продукти: 

Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Смесете лимоновия сок, чесъна, мазнината и микса подправки Пири-пири. Втриите във пилешкото филе и ги оставете в хладилник за около 2-3 часа.Стъпка 2: Извадете от хладилника около 3- минути преди печене.Стъпка 3: Печете в газово барбекю на около 200 градуса със затворен капак до златисто.Съвет: Ако искате глазиран завършек добавете 1 чаена лъжичка мед към маринатата.

Газовото барбекю е перфектният начин да приготвите вкусни и разнообразни ястия бързо и лесно. От сочни меса и морски деликатеси до печени плодове и зеленчуци – тези 5 рецепти ще направят всяка лятна вечер незабравима. Експериментирайте с подправки и сосове, за да създадете свои собствени кулинарни шедьоври!

🔥 Сезонът на грила започва сега – хапвайте с удоволствие! 🔥

Вашият коментар